Copilul isi roade unghiile? Vezi 5 trucuri ca sa stopezi acest obicei

Probabil ca nu de putine ori ati vazut copii, chiar si adulti care isi rod unghiile, iar cei mai multi spun ca este un obicei capatat din cauza stresului. Daca ne raportam la copii, din pacate, aceasta actiune poate deveni in timp un obicei care afecteaza starea de sanatate a celui mic. 

                                           

Aceasta actiune de roadere a unghiilor se mai numeste si onicofagie si apare de obicei in perioada copilariei, insa daca nu este tratata la timp, ea va continua pana la maturitate. 

Cert este ca pentru a scapa de acest obicei trebuie de identificat, in primul rand, cauza care duce la roaderea unghiilor.

 

Cauze pentru care cei mici isi rod unghiile 

Specialistii care au facut aceste cercetari medicale au ajuns la concluzia ca acest obicei - de a roade unghiile - poate fi cauzat de motive precum plictiseala, stari de agitatie si stres, curiozitate, foame, imitarea altor persoane din jur, cat si stari de frustrare. 

Deci, roaderea unghiilor spun specialistii ca este de natura psihologica si trebuie tratata cu seriozitate de catre parinti. Tocmai din aceasta cauza trebuie identificat motivul pentru care cel mic recurge la aceste actiuni. 

Este important de precizat faptul ca cei mici sunt destul de sensibili si sunt expusi anumitor trairi inca din primii ani din viata, care ii pot afecta emotional. Majoritatea parintilor nu constientizeaza aceste aspecte, drept pentru care nu vor intelege de ce copilul isi roade unghiile. 

 

Vezi 5 trucuri ca sa stopezi acest obicei

Daca esti in situatia in care cel mic isi roade unghiile incearca sa identifici motivul pentru care copilul face acest lucru. Anumiti factori pe care parintii poate nu pun accent, pe copii pot sa ii afecteze si sa inceapa sa isi roada unghiile.

Factorii care pot determina acest lucru pot fi: mersul la gradinita, scoala, mutarea dintr-o locuinta in alta, divortul parintilor, bullying-ul, conflictele dintre parinti sau poate anumite evenimente importante din viata lui: examene, teze etc. 

♦ lasa-l pe cel mic sa constientizeze ca nu este un obicei sanatos. Avand in vedere ca acest lucru este de natura psihologica, este important sa constientizeze ca nu este in regula acest lucru si ca ii poate dauna. Nu recurge la metode de pedepsire pentru a stopa obiceiul, ai rabdare si nu-l mustra, va fi inutil. 

♦ stabiliti impreuna limite. Poti insa sa stabilesti niste limite, apeland la calm si comunicare, fara a-l certa, ca atunci cand sunteti la masa sa nu isi roada unghiile. Nu va inceta imediat, insa explicat cu blandete, va sti ca la masa nu are voie sa isi roada unghiile. 

♦ indiferent de ce tactici aplici, ai rabdare si nu il certa. Un parinte care are un limbaj agresiv si il cearta pe cel mic, nu va face decat sa il inhibe si mai mult si copilul nu va inceta sa actioneze din nou. Frica si respectul sunt 2 chestiuni diferite. Daca cel mic va avea frica de parinte, starea lui se va inrautati, va deveni mult mai stresat si mai anxios, ducand la impresia ca tot ce face este gresit. Cu siguranta afectiunea din partea familiei il va ajuta mult mai mult, se va simti mult mai protejat si inteles, astfel ca va constientiza mult mai usor anumite lucruri. 

♦ distrage atentia copilului prin alte activitati. Atunci cand vezi ca cel mic isi roade unghiile, distrage-i atentia cu anumite activitati care sa il capteze, precum un puzzle, joaca cu plastelina, pictura etc. Se va concentra asupra acestor activitati si va uita de roaderea unghiilor. 

♦ comunica in permanenta cu cel mic. Trebuie sa intelegi ca fiecare copil este diferit, astfel ca nu trebuie sa te descurajezi ca nu au functionat anumite tactici. Comunicarea in aceste situatii este foarte importanta, iar cu cat vei fi mai calm cu cel mic si ii vei explica de ce nu este bine sa isi roada unghiile, cu atat va intelege mai bine situatia si va constientiza ca este un factor care ii poate afecta viata, fiind un obicei nesanatos. 

 

Rabdare, rabdare, rabdare

Este destul de greu ca in zilele contemporane sa mai ai rabdare, totul fiind pe fuga, timpul nu ajunge niciodata si parca ziua este prea scurta pentru cate activitati ai de facut. Insa, un copil nu este un obiect, este o responsabilitate pe care parintii trebuie sa si-o asume chiar din primele zile din viata. In functie de cum va fi educat, acesta va merge pe cararile vietii. 

Este vital pentru cei mici ca parintii sa aiba timp pentru ei si pentru intreaga familie. Acolo unde exista, timp, dragoste, afectiune, intelegere si comunicare, toate problemele au o solutie. 

Este de asemenea de datoria parintilor sa actioneze la timp atunci cand intervin anumite probleme de orice natura, pentru ca un copil atunci cand va fi mare, poate fi un exemplu in societate. 

Totusi, sunt situatii (rare) in care indiferent de tactici, copilul nu poate renunta la roaderea unghiilor. In aceste situatii este indicat sa apelezi la specialist, respectiv la un psiholog, pentru ca fiind de natura psihologica, acest obicei poate determina stari de anxietate grave care trebuie tratate corespunzator.