Pentru mamici: Cum alegi corect termometrul pentru copil?

Temperatura normala a unui copil este de 36-37 grade Celsius, daca se masoara la nivelul axilei si 36,5-37,5 daca se masoara intrarectal. Atunci cand temperatura corporala depaseste valoarea de 38 de grade Celsius, atunci copilul are febra. 


                                          

Chiar daca febra nu este o boala ci un simptom al unei probleme de sanatate, multe mamici se panicheaza la aparitia ei. Febra la cei mici poate aparea atunci cand:

♦ copilul are o infectie. Cele mai des intalnite sunt cele respiratorii. Insa prin febra, organismul lupta pentru a elimina aceasta infectie. 

♦ imbracamintea este prea groasa. Copii nu sunt suficient de dezvoltati pentru a-si regla temperatura corporala, tocmai de aceea cand sunt expusi unui mediu climatic mai ridicat si sunt imbracati cu multe articole vestimentare, pot face febra.

♦ ii cresc dintii. Cei mai multi dintre copii, in special cei mici pot face febra la aparitia dintilor. Totusi, aceasta nu ar trebui sa creasca mai mult de 37,8 grade Celsius.

♦ se face imunizarea. Copiii pot face febra dupa o vaccinare de rutina care poate aparea chiar dupa cateva ore si poate persista 1-2 zile. 

♦ au facut insolatie. Razele soarelui in timpul amiezii este destul de puternic, iar cei mici pot fi afectati, facand insolatie. Un prim simptom este febra. 

♦ ii administrati anumite medicamente. 

 

Daca copilul are febra si totusi are pofta de mancare, are energie si pofta de joaca, aceasta poate fi trecatoare.

 

Cum alegi corect termometrul pentru copil

Un termometru este indispensabil in casa oricarui parinte. Nu trebuie sa lipseasca pentru ca te poate salva din multe situatii, insa si acesta trebuie ales dupa niste criterii. 

Problema in ceea ce priveste alegerea unui termometru provine de la varietatea lor de pe piata. Sunt atat de diverse incat nu stii care este cel mai potrivit pentru copilul tau. 

In randurile ce urmeaza vom face o clasificare pentru a-ti fi mai usor cu privire la alegeri.

In primul rand un termometru trebuie sa fie precis si de calitate. Cum stii acest lucru? Este foarte important de unde il achizitionezi. Nu il cumpara de la un colt de strada, pentru ca este accesibil la pret. In anumite situatii, critice poate, ai nevoie de precizie si rapiditate, nu de a ghici temperatura din 10 masuratori. Retine, o masuratoare gresita duce la un diagnostic gresit. 

Asa cum am mai scris si in articolele anterioare, temperatura la copii se masoara prin 4 metode respectiv intrarectal, la nivelul axilei, auricular si pe cale orala. Deci cate metode, atatea tipuri de termometre. 

 

Termometrul intrarectal

Acest tip de termometru se foloseste prin introducerea acestuia in anusul copilului. Fa asta cu rabdare si blandete. 

S-a demonstrat faptul ca aceste termometre rectale sunt printre cele mai precise in a arata temperatura bebelusului. Astfel ca poti sa iti dai seama daca temperatura interna a bebelusului este ridicata sau nu. 

 

Termometrele cu infrarosu

Sunt acele termometre pentru frunte, fiind de altfel printre cele mai noi disponibile pe piata. Sunt foarte apreciate pentru ca folosind lumina infrarosie, bebelusul nu va fi atins, mai ales atunci cand este agitat sau cand doarme. Acest termometru este o buna optiune si pentru adulti pentru ca si acesta este precis. Comparativ cu cele rectale, acestea sunt intr-adevar putin mai scumpe, dar nu exagerate. 

 

Termometrele auriculare 

Aceste termometre sunt destul de des folosite in spitale atat pentru rapiditate, eficienta, confort, cat si pentru precizie. Deci sunt foarte bune si acasa. 

 

Termometrele axilare 

Aceste termometre sunt utilizate atat pentru bebelusi, cat si pentru copii. Insa, pentru ca trebuie pus axilar (subrat) este destul de dificil ca cel mic sa aiba rabdarea de a sta nemiscat, mai ales atunci cand este iritat sau bolnav. 

Pentru ca masurarea temperaturii se face extern, este destul de imprecisa, cel putin la bebelusi. 

Din aceste categorii de termometre, poti face o selectie potrivita pentru tine. 

 

Atentie!

Daca mai ai printr-un sertar, acel termometru cu mercur care era destul de utilizat cu ceva ani in urma, ar fi bine sa il arunci. Cu totii stim cum arata acele termometre, insa tehnologia a avansat si putem apela de fiecare data la ea atunci cand avem nevoie. 

Mercurul este foarte periculos atat pentru copii, cat si pentru adulti pentru ca poate afecta gandirea, memoria, vederea, limbajul si alte functii motorii. 

In plus, erau fabricate dintr-o sticla foarte subtire care se putea sparge destul de usor. Insa nu sticla care se spargea este cea periculoasa ci mercurul in sine, fiind o otrava care afecteaza sistemul nervos. 

S-a demonstrat faptul ca cei care au fost expusi la mercur, in special copiii au avut afectiuni care le-a afectat limbajul, gandirea, orientarea in spatiu, atentia, memoria etc. 

Deci, tine-ti departe copilul de acel termometru cu mercur, implicit pe familia ta si cel mai bine ar fi sa il arunci pentru a fi in siguranta. 

Indiferent de termometrul pe care il utilizezi (exclus cel cu mercur), acesta trebuie dezinfectat dupa fiecare utilizare. Vei preveni acumularea de microbi si bacterii, iar bebelusul tau nu se va imbolnavi.