10 cele mai comune intrebari ale noilor parinti

Sa devii parinte nu este atat de greu, dar sa fii cu adevarat parinte este situatia care complica putin lucrurile. Toate cuplurile care afla ca vor avea un copil trec de la fericire maxima la ingrijorare si asa este si firesc. O astfel de etapa din viata este destul de ingrijoratoare, deoarece nu exista un ghid anume care sa indrume parintii la fiecare pas.

                                                

Chiar daca exista fel si fel de carti pentru parenting sau pentru diverse situatii cu care parintii s-ar putea intalni, adevarul este ca nimeni si nimic nu te poate pregati cu adevarat pentru ceea ce urmeaza. Poate pare ca la primul copil este cel mai greu. Dar chiar si la al doilea va fi dificil si te vei intalni cu probleme la care nu te gandeai, deoarece vor fi doi si trebuie sa stii sa ii impaci, trebuie sa vezi cum reactioneaza cel mare la fiecare actiune. Trebuie sa te autoeduci mereu si sa cauti solutii de moment pentru ca nu poate preveni nimeni o situatie.

Chiar daca la inceput ai senzatia ca nu stii ce sa faci, ca nu vei sti cum sa gestionezi anumite probleme, instinctul matern va avea intotdeauna un cuvant de spus si te va “salva” de multe ori, fara sa iti dai seama. Conexiunea dintre mama si copil, chiar si intre tata si copil este unica si exista o comunicare non-verbala prin care va puteti intelege. Nu va dura mult pana ii vei intelege fiecare gest, fiecare scancet si vei sti ce are nevoie si ce nu este bine.

Totusi, este firesc sa intampini anumite probleme si sa iti pui anumite intrebari, pentru ca vrei ca totul sa fie bine. Iata 10 intrebari comune ce apar deseori in randul noilor parinti. Orice ar fi, sa stii ca fiecare copil reactioneaza diferit si ceea ce la o mamica se aplica, la tine poate sa nu fie util sau invers.

 

1.Trebuie sa lasam copilul sa doarma in propriul patut sau trebuie sa doarma cu noi?

Scenariul ideal este acela in care copilul doarme in propriul sau patut, deoarece este ferit de anumiti factori. Atunci cand doarme cu voi il puteti trezi cand va miscati, patura ii poate acoperi fata si se poate sufoca si nici nu este foarte igienic pentru cel mic sa fie intr-un mediu care nu este constant sterilizat, asa cum faceti cu produsele lui. In plus, in timpul somnului nu va puteti controla miscarile, deci e important sa doarma separat pentru a evita anumite accidente. 

Daca este obisnuit sa doarma separat inca de mic, va fi mai usor pentru voi sa il mutati la o anumita varsta in camera lui si poate va fi chiar incantat de aceasta idee. Oricum, nu este o regula generala, dar poate fi un plus acest aspect. Deci da, ar trebui ca cel mic sa doarma in propriul sau patut, chiar daca este in aceeasi camera cu voi.

 

2.Trebuie sa ii dau suzeta copilului sau ii afecteaza dentitia pe viitor?

Multi parinti sunt in dubii daca sa ii ofere suzeta celui mic sau nu, deoarece se tem ca ii va afecta dentitia, deci si vorbirea pe viitor, din cauza modificarii constante a maxilarului. Asta se intampla atunci cand suzeta este utilizata pe termen lung. Deci daca suzeta este oferita copilului pana pe la varsta de 2 ani, nu ar trebui sa ii afecteze in vreun fel. De asemenea, schimba suzeta des pentru a nu intampina probleme. Va fi o metoda care il linisteste atunci cand nu vrei sa il mai iei in brate sau chiar si atunci cand pare ca vrea sa se trezeasca.

 

3.Cum aflu daca bebelusul meu are colici?

Colicii apar in general la aproape toti bebelusii. Totusi, nu este o anumita perioada in care se intampla, de aceea probabil ai vrea sa stii cum iti dai seama daca problema e legata de colici sau este vorba despre altceva. Daca plange foarte tare imediat dupa masa si este agitat, iar acest proces se intampla de mai multe ori pe zi, cel mai probabil este vorba de colici. Mai ales daca isi rasuceste piciorusele la piept cat plange.

 

4.Ce este un puseu de crestere?

Un puseu de crestere este de fapt evolutia organismului celui mic, timp in care acesta creste mult in greutate sau in lungime, deoarece se dezvolta. Din aceasta cauza pot aparea si stari de irascibilitate si frecventa si cantitatea alimentatiei se modifica. 

 

5.Ce fac daca cel mic are febra?

Daca simti ca are febra incearca sa racesti aerul din camera, sa il hidratezi mai bine si sa nu il imbraci gros, eventual sa iei patura de pe el. Nu apela din start la medicamente si daca starea se agraveaza mergi la un medic specialist.

 

6.Poate fi bebelusul alergic la laptele matern?

Bebelusul nu poate fi alergic la laptele matern, dar poate fi afectat de acesta daca mama consuma diverse alimente care nu ii priesc. De aceea alimentatia mamei este foarte importanta in perioada alaptarii. 

 

7.De ce nu doarme bebe noaptea?

Bebelusul poate sa stea treaz noaptea daca ii este foame, daca doarme deseori mai mult decat trebuie in timpul zilei, daca nu se simte bine si aici trebuie sa investigati, daca mama care alapteaza consuma prea multa ciocolata sau alte alimente care il energizeaza pe cel mic.

 

8.De cate ori pe zi trebuie sa alaptez copilul?

Depinde de la caz la caz. La inceput acesta ar trebui alaptat o data la trei ore si odata cu inaintarea in varsta a celui mic vei avea un program mai stabil si mai rar de alaptare. Nu trebuie sa insisti cu alaptatul, deoarece fiecare are nevoie de o anumita cantitate. Medicul va sti mai bine, in functie de caz. Daca intampini probleme in acest sens, intreaba-l.

 

9.Cand pot sa ii fac prima data baie bebelusului?

In general baita completa se face dupa ce ii cade bontul ombilical. Totusi, daca vrei sa il speli mai repede, important este sa lasi bontul sa se usuce foarte bine dupa baie pentru a nu se infecta.

 

10.Poate locui bebe in aceeasi casa cu prietenul nostru patruped?

Multe persoane intampina problema asta si nu trebuie sa renunti la catel daca vine un bebe in casa. Important este sa tunzi cainele cat mai des si sa nu aiba contact direct cu cel mic in primele luni, pentru ca imunitatea sa este scazuta. Dar pot trai in aceeasi casa si chiar vor deveni cei mai buni prieteni in viitor. 

Deci, pariniti, keep calm ca totul are rezolvare si medicul in general va poate ajuta cu orice informatie de acest gen, deoarece este una dintre cele mai bune surse. Happy parenting!