Bebe si catelul: cum le facem cunostinta?

Cand apare un bebe in familie, am aflat deja ca exista foarte multe schimbari ce trebuie facute. In special trebuie pregatite spatiile in care cel mic sa poata sta, deoarece pielea sa fina si delicata are nevoie de un spatiu special pentru el. Pentru a-l feri de diverse bacterii si iritatii ar fi bine ca in fiecare camera in care iti petreci tu timpul sa aiba si cel mic un loc optim. Un loc in care sa doarma in timp ce il supraveghezi sau in timp ce pur si simplu urmareste curios jucariile ce se invart deasupra lui, in special in primele luni de viata.

                                            

Totusi, chiar daca apare un bebelus in sanul familiei si este tot ce v-ati dorit vreodata, asta nu inseamna ca va trebui sa schimbati chiar totul. Nu trebuie sa renuntati la orice element din casa care poate crea un minim de disconfort, pentru ca un copil tinut doar intr-un mediu “de sticla” va avea imunitatea la fel de fragila. In acest caz cu prima iesire din casa se va imbolnavi si va continua tot asa cativa ani pentru ca va avea sistemul imunitar scazut sau nu foarte bine dezvoltat.

Una din principalele ingrijorari a parintilor apare atunci cand acestia au animale de companie in casa si anume caini. Catelul a fost pana atunci probabil centrul atentiei, bucuria voastra si era cel mai alintat. Teama proaspetilor parinti este aceea ca vor fi nevoiti sa renunte la animalut deoarece bebelusul este prioritar acum si cei doi nu pot fi tinuti impreuna. Parinti, nu va panicati! Exista pentru toate o solutie!

 

Cum pregatim catelul pentru venirea bebelusului acasa

Probabil catelul a fost pana acum ca si un copil pentru voi. I-ati acordat toata atentia si i-ati cumparat diverse obiecte cu care sa se joace. A fost prima voastra responsabilitate si v-ati ocupat de el cu mare atentie si i-ati oferit toata iubirea de pe lume. Aceste lucruri nu trebuie sa se schimbe, chiar daca timpul si rabdarea poate nu mai sunt aceleasi.

Catelul poate ramane pentru voi acel prieten patruped care va face zilele mai frumoase. Nu inseamna ca il inlocuiti, ci doar mariti familia cu inca un membru care il va iubi neconditionat probabil dupa doar cateva luni de locuit impreuna. Totusi, catelul este o fiinta inteligenta si poate intelege ce se intampla, deci inainte sa vina bebelusul acasa trebuie sa il obisnuiti cu ideea si sa faceti cateva schimbari. Nu este benefic pentru nici un membru din casa ca aceste schimbari sa vina brusc.

Trebuie sa incepeti sa ii acordati mai putina atentie. Treptat, in fiecare zi oferiti-i acele momente de joaca, dar nu ii permiteti ca in orice moment sa va poata deranja pentru ca sariti imediat sa ii dati ceea ce vrea. In special mamica poate sa ii ofere afectiune si sa il mangaie, poate sa se joace putin cu el si mai apoi sa ii dea de inteles ca are nevoie de propriul spatiu.

Este important ca patrupedul sa aiba un loc special pentru el in care stie ca se poate refugia in orice moment. Un fel de safe space din care nu este deranjat si in care sta doar el. Daca nu i-ati facut deja, ar fi bine sa aiba si un program de mancare si iesit afara pentru ca altfel ar putea fi haos in casa si e ultimul lucru pe care vi-l doriti. Incepeti sa il obisnuiti cu mici schimbari inca de la inceputul sarcinii.

 

Cum evitam aparitia geloziei

Este foarte important ca micul prieten patruped sa nu inceapa sa fie gelos pe copil pentru ca pot aparea alte probleme. Daca ati cumparat jucarii pentru cel mic si catelul le-a furat sa se joace cu ele, nu il certati. Pana acum a fost singur in casa, toate jucariile ii apartineau. De ce acum nu mai are voie cu ele? Este un principiu simplu dupa care acestia asociaza lucruri si o astfel de schimbare ar fi de neinteles. 

Incercati sa feriti pe cat posibil jucariile copilului de cele ale animalului pentru ca in timp sa inteleaga faptul ca sunt unele cu care are voie si cu altele nu. Chiar daca poate va enervati ca a furat o jucarie noua, care nu era al lui, nu il bruscati, nu va enervati si lasati timp si cainelui sa se adapteze la noile reguli. Si pentru el urmeaza schimbari destul de mari si nu ar trebui sa vina cu un soc. Daca ai un catel in casa probabil ai inteles pana acum cat de mult pot iubi acestia si cat de importanti sunt in sanul unei familii, deci comporta-te cu el cu la fel de multa afectiune si intelegere, pentru ca locul lui in familie ramane la fel. 

Dupa ce amenajezi camera copilului il poti lasa sa intre sa miroasa, dar mai apoi ar trebui sa il limitezi la a sta la usa. Trebuie sa vada ce este acolo pentru ca altfel va fi o curiozitate constanta si va vrea sa intre cu orice ocazie. Daca il lasi sa descopere locul pana la venirea copilului curiozitatea nu va mai fi la fel de mare si bebelusul va avea un loc doar pentru el.

 

Primul contact dintre cei doi 

Atunci cand aduceti copilul acasa incepe provocarea suprema. Bebelusul s-ar putea sa nu doarma pentru ca are si el parte de schimbari si sa fie agitat, iar curiozitatea cainelui va fi din ce in ce mai mare. Cand intrati in casa cu cel mic aveti in vedere ca unul dintre voi sa aiba cainele in lesa. 

Lasati cainele sa miroase in mare car seat-ul in care este copilul, dar fara sa aiba acces la vreo parte a corpului celui mic. Ca prim contact acesta este suficient. Apoi duceti copilul in camera si lasati cainele sa stea la usa dupa cum ati exersat in lunile anterioare. Este nevoie de cateva zile pentru ca patrupedul sa se obisnuiasca cu zgomotele si plansetele celui mic, dar in cateva zile, dupa ce nu mai este asa de curios si l-ati mai tinut in lesa in jurul sau, puteti sa renuntati la ea. Totusi nu trebuie sa aiba acces la fata celui mic in primele luni, pana ce copilul nu merge de-a busilea, pentru a evita anumite probleme.

Cei doi pot face cunostiinta si nu trebuie sa renuntati la catel. Aveti rabdare si totul are o rezolvare! Bebe si catelul vor deveni buni prieteni daca inca de la inceput urmati etapele cele mai importante. O familie numeroasa este o familie frumoasa, incluzand si cateii!