Ce este? Cum se manifesta? Ce am de facut? Cate intrebari nu framanta pe o mama! Mai ales cand aceasta se confrunta cu ceva nou, cu o afectiune despre care nu a auzit. Inca! Se spune ca atunci cand mamele isi impun sa afle tot ce trebuie pentru binele puiului lor devin adevarati agenti FBI.
In randurile urmatoare discutam despre boala numita gura-mana-picior. Iata ce trebuie sa stiti despre aceasta, in detaliu.
Ce este boala gura-mana-picior
Stiati ca aceasta este una dintre cele mai contagioase dintre bolile virale? Intalnita mai ales in randul copiilor ce se afla in colectivitate, copii de sub 10 ani, boala este numita asa dupa zonele pe care le afecteaza. Apar bube, rani, vezicule in aceste zone. Nu este o boala grava si nici nu are complicatii, insa in functie de tulpina pe care a contactat-o copilul, pot fi manifestari diferite, de la caz la caz. De vina pentru aparitia acestei boli este virusul Coxsackie.
Cum se manifesta
In cazul unora dintre copii manifestarile sunt mai mult asemanatoare cu cele gripale sau ale unor viroze de sezon. Unii copii se plang implicit de dureri de gat sau au stare de greata. Alte simptome pot fi:
♦ Lipsa apetitului.
♦ Leziuni inclusiv pe faringe sau mucoasa bucala, in palme, pe talpi sau fese. Eruptia seamana cu un eritem punctiform.
♦ Pot sa apara si umflaturi locale, in special in cazul adultilor.
♦ Febra ridicata.
♦ Varsaturi.
♦ Diaree.
Atentie! Leziunile ce apar la gura, pe maini si pe picioare nu se sparg. Arata ca si cum zona a fost intepata cu un varf de ac, multe pete mici si rosii, vezicule tari ce au marginea rosie.
Simptomele de debut dureaza intre 3 si 4 zile. In urmatoarea perioada insa digestia poate fi afectata in sensul in care nu sunt tolerate bine lactatele. Timp de o saptamana pana la o luna pot persista scaune diareice ca urmare a consumului de lapte si a produselor derivate.
Cum se trateaza
In general boala gura-mana-picior se trateaza acasa si nu sunt complicatii. Vor fi administrate - conform schemei indicate de medic - antitermice pentru a metine febra in limite, aducand totodata si aport de lichide corespunzator. De altfel nu virusul in sine este ingrijorator, ci unele situatii corelate cu boala. In cazul sugarilor spre exemplu deshidratarea este problematica. Daca cel afectat nu consuma alimente si bauturi care sa il rehidrateze ar putea interveni nevoia de hidratare intravenoasa, poate chiar de spitalizare, dupa caz.
Fiind o afectiune virala, nu exista un tratament anume. Vor fi prescrise medicamente pentru a atenua din disconfort si/sau durere, eventual spray-uri antiinflamatoare si anestezice. Local pot fi aplicate unguente care sa mentina sub control disconfortul si extinderea veziculelor.
Antibioticele nu sunt recomandate!
Medicul diagnosticheaza si ofera tratament. Insa nu sunt motive de ingrijorare la aceasta afectiune incat sa fie oferite antibiotice. Vor fi combatute doar simptomele, rand pe rand.
Cum se raspandeste, cum o prevenim
La fel ca in cazul altor afectiuni virale si la boala gura-mana-picior vorbim despre posibilitatea de a limita raspandirea, de preventie prin masuri simple: curatarea mainilor cat de des posibil, evitarea sa folositi la comun produse diverse, dezinfectarea suprafetelor din jur, izolarea daca apar semne de raceala si de febra, chiar si pana la aparitia veziculelor. Si evident limitarea contactului cu oricine dupa debutul bolii.
Virusul se transmite prin:
♦ Aerul infectat - aerisiti cat de des posibil, dezinfectati dupa ce persoanele stranuta sau tusesc.
♦ Suprafete - curatati obiectele din jur.
♦ Saliva - contactul direct cu persoana infectata este calea sigura de a lua boala.
Cu o perioada de incubatie de la 3 la 5 zile, boala gura-mana-picior se manifesta in scurt timp dupa infectare.
De asemenea, trebuie mentionat ca fata de alte tipuri de boli in acest caz nu putem vorbi despre preventie prin vaccin.
Atentie in mod special la perioadele de primavara si vara, sezoane cand aceasta boala apare cu precadere. Mai expusi sunt copiii de 1-6 ani, evident, cei care frecventeaza gradinita sau cresa. Insa la fel de bine infectarea poate sa apara in grupul de prieteni de joaca, in parc.
Rabdare, va trece si asta!
Pana cand apar acele vezicule parintii se pot speria cand starea celui mic se schimba brusc. Daca au avut contact cu persoana infectata si nu au stiut, nu banuiesc ca despre aceasta boala ar putea fi vorba, pot fi destul de suspiciosi despre ce se intampla. In primele zile de manifestare ale bolii gura-mana-picior starea per general este una afectata. Copilul este mai irascibil.
Cat timp trebuie izolat copilul si familia sa? Unii medici sunt de parere ca pana dispar leziunile. In mod ideal izolarea trebuie impusa pana cand toate simptomele dispar. Totusi, preventie 100% nu exista, de aceea potential de risc pentru contaminare au si parintii copilului. Uneori infectarea are loc pana cand parintii isi dau seama ce are de fapt copilul.
Sanatate tuturor copiilor!