Saltelele pentru patuturile destinate copiilor trebuie sa raspunda anumitor intrebari ale parintilor in ceea ce priveste materialele din care sunt facute, siguranta copiilor, fabricantul, respectarea standardelor si altele. O saltea ideala trebuie sa preia forma corpului celui care o foloseste, sa aiba partea de sub umeri mai tare decat restul saltelei si mai moale in zona de picioare, respectiv cap. Cand fabricatul construieste o saltea nu o realizeaza cu parte destinata capului, respectiv picioarelor.
Utilizatorul o foloseste cum doreste, de aceea partea de mijloc a saltelei trebuie sa fie mai tare, iar partile celelalte mai moi, cu exceptia lateralelor, care trebuie sa fie tari, exact cum se intampla si in cazul unei saltele pentru adulti. Acestea sunt create in acest fel, pentru a impiedica adultul, respectiv copilul sa cada din pat. In momentul in care creierul, chiar si adormit, simte o zona mai dura, se opreste din miscare, persoana intorcandu-se in acest moment pe partea cealalta, cum se spune.
Materialul care acopera o saltea pentru patutul unui copil trebuie sa fie anti-alergenic, anti-bacterian si anti-transpirant, astfel incat sa tina la distanta ciupercile, bacteriile si umiditatea, care este inevitabila, cand vorbim despre un bebelus. Structura interna a saltelei este un bun subiect de discutie pentru multi specialisti in protectia copiilor. Saltelele pot fi cu spuma poliuretanica, arcuri, cu apa, aer, latex, din fibra de cocos, saltele magnetice si asa mai departe. Un doctor va poate spune cel mai bine ca este tipul de saltea care i se potriveste micutului dvs.