Dermatita atopica sau eczema la copii. Care este frecventa?

Dermatita atopica este o afectiune ce provoaca inrosirea pielii si mancarimea. Chiar daca aceasta afecteaza pana la 10-20% dintre copii, exista posibilitatea de a aparea la orice varsta. Dermatita poate aparea periodic, fiind o afectiune cronica si poate fi insotita de febra fanului sau de astm. Chiar daca nu poate fi vindecata, un tratament potrivit poate ameliora simptomele si preveni recidivele. Statisticile arata faptul ca la nivel mondial aproximativ 15-20% dintre copii sufera de dermatita atopica. Se pare ca afectiunea apare la copiii predispusi genetic la dermatita atopica si afecteaza destul de mult calitatea vietii si asta pentru ca simptomele provoaca stres, stima de sine scazuta, tulburari de somn sau chiar deficit de atentie. 

                                            

Tocmai de aceea trebuie tinuta sub control, parintii care au copiii cu o astfel de afectiune sa fie deosebit de atenti, sa cunoasca simptomele, cauzele si tratamentul. Desigur, orice parinte isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul sau. Ii ofera atentia, grija si iubirea cuvenite, iar in astfel de situatii cu atat mai tare ii este alaturi micutului. 

 

Simptomele dermatitei atopice

Dermatita atopica apare ca o eruptie asociata cu o mancarime intensa, iar cei mai multi nu se pot abtine din a se scarpina. Acest lucru duce la iritarea pielii, lezarea ei si poate ajunge pana la infectii. Simptomele pot varia de la persoana la persoana, iar acestea pot fi: 

♦ mancarime severa mai ales pe timpul noptii;

♦ piele uscata;

♦ pete maronii - rosiatice ce apar pe piept, maini, picioare, iar la sugari pe scalp si pe fata;

♦ piele crapata, scuamoasa cu bubite umplute cu lichid; 

♦ zone sensibile unde apare inflamatia in urma scarpinatului.

 

Dermatita debuteaza de regula inainte ca cei mici sa implineasca varsta de 5 ani si poate persista in adolescenta si la maturitate. Asa cum fiecare persoana este diferita, dermatita atopica poate reaparea periodic sau dupa cativa ani.

 

Cauze 

Cauzele dermatitei atopice la copii pot fi o combinatie de factori imunologici si genetici. Deci poate aparea pe fond genetic, dar si din cauza imunitatii scazute. Pe de alta parte, se pare ca la copii si alergiile alimentare pot avea un rol declansator in dermatita atopica.

 

Factori de risc 

Vorbim aici si de cativa factori de risc care pot aparea, mai ales ca unele persoane pot fi mai predispuse decat altele la dermatita atopica.

♦ De-a lungul timpului s-a observat ca aceasta afectiune apare mai frecvent la baieti decat la fete, mai ales in cazul copiilor mici. Atunci cand cresc (in adolescenta) apare mai des la fete decat la baieti.

♦ Expunerea la alergeni, precum alergenii din alimentatie sau de la animale, in special  de la pisica, pot creste riscul de a avea dermatita atopica. 

♦ Istoricul medical din familie. Daca unul din membrii familiei are un istoric medical de dermatita atopica sau de alte alergii, copilul poate fi predispus la aceleasi afectiuni comparativ cu alti copii.

♦ Expunerea la fumul de tigara poate fi un alt factor de risc pentru aparitia dermatitei atopice. 

♦ Deficit de vitamina D - cei care au fost diagnosticati cu dermatita atopica au un deficit de vitamina D. 

 

Preventie 

Preventia este foarte importanta. Un prim aspect de care parintii trebuie sa tina cont este hidratarea pielii de cel putin 2 ori pe zi cu creme din ingrediente naturale potrivite pentru o piele sensibila. Se recomanda discutarea cu medicul specialist pentru ca acesta sa recomande produsele specifice. 

Totodata parintii ar trebui sa identifice factorii declansatori ai dermatitei atopice si sa ii evite pe cat posibil. Stres, obezitate, praful, polenul, transpiratia, unele sapunuri si detergenti sunt unii dintre factorii care pot declansa dermatita atopica. De evitat produsele din comert ce contin substante toxice care pot agrava si mai mult afectiunea. Si in acest context medicul de specialitate poate recomanda produsele potrivite. Si alimentatia cu oua, lapte, grau sau soia poate duce la episoade de dermatita in randul copiilor. 

Preventia se mai face si prin dusuri sau bai scurte cu apa calda, nu fierbinte. Dupa terminarea baii, se utilizeaza un prosop moale, de preferat din bumbac si se foloseste prin tamponare nu prin frecare. Pentru o hidratare intensa folositi o lotiune de corp pe pielea inca umeda.

Se evita de asemenea expunerea la temperaturi foarte mari sau foarte mici, la aer foarte uscat. Pielea are tendinta de a se deshidrata, fapt pentru care episodul de dermatita atopica poate aparea. Nu sunt recomandate nici parfumurile pe piele sau baile cu spuma. Un alt aspect de luat in vedere este lenjeria de pat si articolele vestimentare. Acestea trebuie sa fie cat mai calitative, realizate din bumbac, un material recunoscut pentru proprietatile pe care le are. Este hipoalergenic, lasa pielea sa respire, stopeaza transpiratia si se adapteaza in functie de temperatura. 

 

Diagnostic 

Pentru a pune diagnosticul de dermatita atopica nu sunt necesare analize de sange. Medicul va examina pielea pacientului si se va putea ghida si dupa istoricul medical. De asemenea medicul alergolog va efectua testele specifice pentru piele. Parintii trebuie sa ofere medicului specialist detaliile necesare si sa raspunda la lista de intrebari pentru a se putea identifica mai usor diagnosticul si eventualele alimente care pot provoca alergii. 

 

Asadar, dermatita atopica este o afectiune cronica si chiar daca nu se poate vindeca, poate fi tinuta sub control, prin metodele potrivite de ingrijire, tratament corespunzator si prin preventie.