Despre alaptarea in sarcina. Top intrebari ale mamicilor

Laptele matern este considerat aurul in materie de hranire pentru bebelusi. Inca nu exista formula de lapte ce poate copia fidel consistenta si cu componenta nutritiva a laptelui de mama. Este evident ca natura a stiut ce face acolo si a facut astfel ca puiul de om sa fie alaptat natural cu tot ce ii trebuie. Cum si-a luat de la mama toate cele necesare pentru crestere si dezvoltare, acum este momentul sa continue sa faca asta, prin laptele matern. 

                                           

Fertilitatea scazuta in timpul alaptarii este un mit. Se crede ca atat timp cat o mama alapteaza sansele acesteia sa ramana insarcinata din nou scad dramatic. Mai cu seama ca in tot acest timp unele femei inca nu au menstruatie dupa sarcina. Este insa un mit. Unele raman insarcinate si chiar suprinse, intrucat nu au apucat sa aiba menstruatia normala post sarcina. 

O posibila explicatie este si aici. In timpul alaptarii in organism exista un nivel mai mare de prolactina, ceea ce inhiba ovulatia. Totusi, nu este un plan de evitare a unei sarcini. 

Ce ne facem insa cand mama este insarcinata a doua oara? Mai alapteaza? In ce conditii? Cat de mult, cat de des? Sunt intrebari firesti si le dezbatem in randurile ce urmeaza. 

 

Alaptatul in sarcina - indicat sau nu?

Exista atat de multe pareri pro si contra. Consultantii in alaptat spun insa ca este recomandat sa nu privam pe primii nascuti de laptele matern. Schimbari vor avea loc, desigur, aici mai depinde si de varsta copilului alaptat si in ce masura va simti acesta diferenta. In cele mai multe dintre cazuri tot acum este si momentul in care acesta incepe sa renunte singur la san. 

 

Daca alaptez fatul primeste suficienti de multi nutrienti?

Medicul care urmareste sarcina indica un plan nutritiv conform nevoilor femeii. Daca aceasta alapteaza in perioada in care este insarcinata pot fi recomandate suplimente specifice. Consultantii in alaptat spun ca nu exista motiv de ingrijorare. Alaptatul nu afecteaza dezvoltarea fatului si nutritia acestuia. 

 

Alaptatul si nasterea prematura - exista vreo legatura?

Cu cat sarcina este mai avansata, riscurile ca aceasta sa se opreasca din evolutie, de avort spontan scad. Insa creste riscul de nastere prematura. Exista intr-adevar indicatii in acest sens, insa depinde de fiecare femeie in parte. In trimestrul trei, incepand cu saptamana 37 de sarcina, pentru ca mameloanele sunt stimulate, in organism se elibereaza hormonul numit oxitocina. Acesta ar fi responsabil cu declansarea contractiilor uterine. 

Totusi, pana la acest moment alaptarea nu ar trebui vazuta ca risc pentru fat. 

 

Se schimba gustul laptelui de-a lungul sarcinii?

Evident, sarcina este odiseea celor 10 luni in care corpul femeii se transforma si concomitent cu cresterea fatului si pe fondul unor schimbari hormonale au loc si transformari la nivelul laptelui secretat. 

In perioada 16 pana la 20 de saptamani au loc anumite transformari. Mama, acum insarcinata iar si care alapteaza, observa ca productia de lapte scade. Si aspectul sau textura laptelui se poate schimba. Acum este timpul in care in sani se formeaza colostrul, acel prim lapte, ce se distinge de laptele matur. Laptele pare ca este mai putin, dar de fapt acesta este transformat in lapte de tip colostru. 

Colostrul este si mai bogat in vitamine si minerale, nutrienti. Insa, copilul alaptat ar putea simti o schimbare si deci ar putea refuza sanul. Insa nicidecum laptele nu este stricat, rau sau cine stie ce atribut babesc ii atribuiti. 

 

Cand inceteaza alaptarea primului copil?

In mod evident, inainte de a da nastere din nou, copilul alaptat trebuie ajutat sa renunte la acest obicei. Uneori este si o ruptura fortata, caci mama naste, ramane in spital cel putin o zi si atunci lipsa acesteia impune si renuntarea la san. 

Renuntarea la san poate fi treptata si blanda, undeva pana la 20 de saptamani de sarcina. Acesta este si momentul in care acel colostru produs va fi pastrat pentru nutritia fatului. Pentru cazuri rare, cand asta nu se intampla, femeia poate alapta concomitent, insa atentie, prioritar va fi mereu cel mic. 

 

Cand este necesara oprirea alaptarii in timpul sarcinii?

Este rar intalnit ca acest lucru sa fie necesar. Desigur, depinde si de starea de sanatate a mamei. Daca aceasta urmeaza tratamente specifice pentru mentinerea sarcinii sau orice alta situatie ce tine de evolutia fatului, daca sunt medicamente care influenteaza alaptarea, aceasta ar fi bine sa fie mai rara sau chiar oprita. Medicul va indica aceste aspecte. 

Alte cazuri pot fi legate de sarcinile multiple, gemelare. Daca mama acuza dureri, stari de rau, presiune in pelvis, are scurgeri sau chiar sangerari, alaptarea este oprita, urmarind protocolul medical pentru supraveghere a sarcinii. 

Asadar, motive de ingrijorare nu ar trebui sa fie, atat timp cat mama se simte bine, atat cand alapteaza, cat si in ceea ce priveste evolutia sarcinii sale. Alaptati-va copiii si indepliniti astfel o misiune a mamei pe acest pamant. Insa daca acest lucru nu este posibil, nu trebuie sa va simtiti vinovate. Conteaza insa sa discutati cu medicul ce supravegheaza sarcina si cu pediatrul ce urmareste evolutia copilului, astfel incat intre toate aceste griji mama sa nu neglijeze nici una, nici alta.