Nasterea naturala vs. nasterea prin cezariana. Ce optiune alegem?

Perioada sarcinii este cu totul speciala pentru orice femeie. Fiecare trimestru vine cu alte provocari la care viitoarea mamica trebuie sa se adapteze. Cu toate acestea, gandul ca toate aceste sacrificii sunt facute pentru puiul ei ii da putere sa depaseasca toate momentele dificile si sa accepte toate schimbarile fizice, emotionale si hormonale care vin la pachet cu sarcina. Cu cat se apropie de luna a 9-a, cu atat provocarile sunt mai mari, iar emotiile se amplifica.

                                            

 

Intrebarea pe care o au in minte viitoarele mamici - nasterea naturala sau prin cezariana?

Stiind ca asteapta momentul la care au visat - acela in care-si vor tine la piept copilul, preocuparea principala este aceea legata de nastere. Multe femei se afla intr-o dilema inca din clipa in care afla ca sunt insarcinate si se intreaba care este varianta potrivita prin care isi pot aduce puiul pe lume. Luand in calcul faptul ca atat cezariana, cat si nasterea naturala au avantaje si dezavantaje, dar si experientele prin care au trecut alte femei la nastere, viitoarele mamici sunt tot mai nedumerite. Chiar daca nu exista probleme de sanatate care sa impuna cezariana, multe femei iau in calcul aceasta optiune. Dar, inainte de a face orice alegere, este nevoie de o informare in acest sens si de recomandarea medicului. 

Este drept ca riscurile exista in ambele cazuri. De aceea trebuie analizata fiecare varianta, dar mai presus de toate este esential sa fie luat in calcul istoricul medical al femeii. In functie de starea de sanatate a mamei, dar si de maniera in care a evoluat sarcina se poate lua o decizie. In principiu, operatia de cezariana este efectuata in situatiile in care viitoarea mamica intampina probleme in timpul sarcinii sau daca aceasta a mai trecut printr-o astfel de interventie la nasterea primului copil. Cu toate acestea exista si cazuri in care se constata ca atat mama, cat si bebelusul, se afla in pericol in timpul travaliului si astfel se ia decizia de a se efectua cezariana.

 

Operatia de cezariana 

Motivele principale pentru care un numar mare de femei opteaza pentru operatia de cezariana este frica de travaliu si de durerile nasterii, dar si confortul sporit pe care il ofera interventia. Cu exceptia faptului ca datorita cezarienei viata mamei sau/si a fatului poate fi salvata, riscul mamei de a suferi de incontinenta urinara/fecala sau disfunctie sexuala este redus, spre deosebire de nasterea naturala. De asemenea, o astfel de interventie presupune un risc minim de hipooxigenare sau de producere a unui traumatism in timpul nasterii.

In pofida acestor aspecte pozitive, operatia de cezariana vine la pachet si cu multe riscuri, care nu trebuie neglijate. In primul rand, timpul dedicat recuperarii pentru mama si implicit de spitalizare este mai mare (aproximativ 3- 5 zile). In al doilea rand, aceasta risca sa se confrunte cu multe complicatii, printre care se enumera si probabilitatea de a suferi de infectie prin leziuni ale vezicii urinare sau ale intestinului si chiar posibilitatea de a se confrunta cu probleme din cauza anesteziei sau de a face cheaguri de sange sau infectii, ceea ce poate duce si la decesul mamei. Mai mult, pot sa apara sangerari sau sa intampine complicatii in urma alaptarii, aceasta poate intra mai usor in depresie, plus ca pretul interventiei va fi mai mare. La randul sau bebelusul este supus unor riscuri precum: rata crescuta de mortalitate la nastere, afectiunile respiratorii sau probleme legate de greutate in viitor (obezitatea).

 

Nasterea naturala

Asemenea operatiei de cezariana, nasterea pe cale naturala implica o serie de beneficii si riscuri atat pentru mama, cat si pentru bebelus. In avantajul mamei este timpul scurt de spitalizare (aproximativ 24-48 de ore) si faptul ca isi poate vedea si alapta puiul la scurt timp. De asemenea, riscul ei de a se confrunta cu infectii, sangerari sau cicatrici este minim. Mai important este faptul ca bebelusii vor primi in timpul nasterii o doza de bacterii saprofite (pozitive) datorita carora sistemul imunitar le va fi intarit, iar tractul digestiv le va fi protejat. Totodata, probabilitatea de a avea afectiuni respiratorii este redus. 

Chiar si asa, nasterea pe cala naturala poate aduce cu sine si diferite afectiuni pentru mama precum incontinenta urinara sau fecala sau dureri in zona perineala (intre vagin si anus). De asemenea, exista posibilitatea de a suferi leziuni sau complicatii precum hemoragia, deteriorarea muschilor pelvini responsabili de controlul continentei urinare si fecale sau ruperea pielii si a tesuturilor de langa vagin, iar din aceasta cauza se poate recurge la sutura. In plus, frica de a naste pe cale naturala poate avea un impact negativ asupra mamei, care se poate confrunta cu stresul matern. Bebelusul, in schimb, este mai putin dispus la riscuri. Problemele pe care le poate intampina sunt urmatoarele: fractura de clavicula , leziuni ale scalpului sau cele cauzate de forceps sau vacuum extractor.

 

Cum decizi?

In cele din urma, o astfel de alegere trebuie calculata foarte bine. Important este sa te consulti cu medicul la fiecare pas. Acesta te va anunta daca sunt probleme sau situatii precum schimbari la nivelul ritmului cardiac al bebelusului, lipsa travaliului, pozitia nefireasca a fatului, cordonul ombilical prolabat, obstructia mecanica sau probleme la nivelul placentei. In toate aceste cazuri puterea de decizie este limitata fiindca recomandarea specialistilor este aceea de a opta pentru nasterea prin operatia de cezariana. 

Prin urmare, principalii factori dupa care trebuie sa te ghidezi pentru a lua decizia potrivita sunt legati de starea ta de sanatate si a copilului tau. Altfel spus, trebuie sa optezi pentru varianta care implica cele mai putine riscuri pentru tine si pentru bebelus, pentru a avea parte de o nastere usoara, o recuperare rapida si foarte important, un copil sanatos.