5 exemple de meniuri pentru bebe de 1 an

Perioada de diversificare la bebelusi vine cu foarte multe noutati atat pentru cei mici, cat si pentru adulti. Atunci cand copilul incearca noi gusturi si arome, chiar texturi noi, parintii se bucura de fiecare reactie a acestuia. Inteleg ce prefera si ce nu, incearca sa ii pregateasca fel si fel de gustari noi in fiecare saptamana.

                                  

Asta si pentru faptul ca trebuie introduse pe rand noile alimente, astfel incat organismul sau sa le poata digera ca mai bine. Plus ca in aceasta perioada pot fi descoperite si diverse alergii pe care le are. Incepand cu varsta de un an, dupa prima aniversare meniul copilului incepe sa se diversifice si mai mult, apar noi retete pe care le va incerca. 

 

5 exemple de meniuri pentru bebelusii de un an

 

1.Dovleac cu quinoa

Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de un dovlecel, 60 de grame de quinoa, un ou, o lingura mica de busuioc taiat marunt si 20 de grame de cascaval sau un alt tip de branza, chiar parmezan. 

Este nevoie sa incepi prin pregatirea dovleacului. Il speli, il tai pe jumatate, scoti semintele si mai apoi il poti pune la fiert. Acesta poate sta la fiert pentru aproximativ 10 minute, in timp ce poti pune pe foc cu o cana de apa si cele 60 de grame de quinoa. Aceasta din urma poate sta la foc pentru aproximativ 25 de minute. Dupa ce toate acestea au fiert poti scoate pe o farfurie dovleacul. Intr-un recipient separat poti amesteca oul cu busuiocul si quinoa. Cu toate acestea poti umple fiecare jumatate de dovleac si pe deasupra vei presara branza/cascavalul. 

Bagi totul in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 15 minute. Dupa ce se raceste poate fi perfect de oferit copilului. Aceeasi reteta si aceeasi pasi ii poti urma si in cazul in care inlocuiesti dovleacul cu rosii, dar nu le mai fierbi. 

 

2.Supa de pui cu legume

Pentru aceasta reteta ai nevoie de o ceapa mica, un cartof, ardei gras (jumatate daca este prea mare), jumatate de morcov, dovlecel, putina telina si pastarnac pentru gust, 100 grame de piept de pui, o rosie, o cana mica de mazare. Aceasta supa nu se prepara foarte diferit fata de supa obisnuita, pe care o gateste orice gospodina. 

Diferenta apare atunci cand vorbim despre cum sunt taiete legumele, in acest caz fiind mai marunte, pentru ca cel mic sa nu se inece cu acestea. 

Trebuie sa tai pentru inceput puiul in cuburi mici si sa il pui la fiert cu aproximativ 3 L de apa. Cat timp acesta este pe foc poti incepe sa tai legumele si sa le adaugi treptat in apa la fiert. De preferat ca morcovii, telina si pastarnacul sa fie printre primii, alaturi de cartof. 

Lasi toate acestea la foc si dupa ce fierb pentru 30 - 40 minute poti toca marunt rosia (fara coaja) si sa adaugi in supa aceasta zeama. Dupa ce toate sunt fierte, poti adauga putin oregano si putin piper pentru gust si supa este gata. Daca scade prea mult apa mai poti completa pe parcurs. 

 

3.Paste cu spanac si broccoli

Ai nevoie doar de 70 grame de paste (penne sau farfalle), 80 de grame de broccoli, unul sau doua cuburi de spanac congelat si 200 de grame de smantana. Incepi prin a pune la fiert intr-o oala pastele si in acelasi timp poti pune la fiert si broccoli. Acestea doua trebuie sa fiarba. 

Pentru a face sosul pui intr-o oala sau tigaie smantana cu spanacul, pana ce acesta se dezgheata complet. Dupa ce fierbe broccoli il tai marunt si il adaugi deasupra si le amesteci pe toate. Pastele ar trebuie sa fie fierte bine, nu al dente, pentru a fi mai usor copilului sa le digere si sa le mestece. 

Dupa ce storci pastele adaugi pe deasupra acest sos cu smantana, broccoli si spanac si pranzul este gata. 

 

4.Cartofi dulci la cuptor si sos

Aceasta este o reteta simpla. Ai nevoie de un cartof dulce, ulei de masline, putin piper si rozmarin. Trebuie sa tai cartoful in bucati lungi. Ca si grosime bucatile trebuie sa fie potrivite, nici prea subtiri nici prea groase. Dupa ce il tai pui bucatile intr-un bol si le amesteci cu toate ingredientele. 

Asezi bucatile de cartof pe o tava, cu spatiu intre ei. Trebuie sa stea la cuptor pentru 25-30 de minute, in functie de cuptor. Verifici daca sunt gata, pentru ca indicat ar fi sa ii amesteci putin la fiecare 10 minute. 

Cand acestia sunt gata ii scoti din cuptor si ii lasi la racit. Intre timp poti prepara si un sos sa fie mai gustos pentru cel mic. Pentru sos ai nevoie de 100 grame de iaurt gras pe care il amesteci intr-un bol cu o lingura mica de ulei de masline, putina ceapa verde tocata marunt si o lingura mica de suc proaspat stors de la o lamaie. 

Pui cartofii langa sos si meniul este gata de oferit copilului.

 

5.Mamaliga cu branza si smantana

Aceasta reteta este potrivita pentru cei care vor sa ii obisnuiasca pe cei mici sa manance branza. Ai nevoie de 80 de grame de malai la 400 ml de apa. Asta pentru ca mamaliga trebuie sa iasa mai moale decat o faci de obicei. Mai ai nevoie de 80 grame de iaurt (de preferat gras) si 100 grame de branza de casa, alaturi de putin unt (jumatate de lingura).

Prepari in mod normal mamaliga, iar cand este fiarta bine si inchizi focul adaugi si untul si le omogenizezi. Separat poti amesteca intre timp smantana si branza. Ar fi bine sa spargi cubuletele de branza cat mai bine. Dupa ce ai pregatit branza cu smantana poti adauga treptat mamaliga si le amesteci pe toate impreuna.

In cateva minute este gata si acest fel de mancare. 

Alegeti sa preparati mancaruri cat mai simple si mai sanatoase pentru micutii vostri. Puteti sa va inspirati din aceste 5 retete si nu uitati sa cereti mereu sfatul medicului cu privire la ce este bine sa oferiti sau nu celui mic. 

Pofta buna si spor la gatit!