Care sunt cele mai bune metode de a dezvata copilul de scutec?

Copiii din zilele noastre par ca nu fac o diferenta prea clara despre ce inseamna sa nu poarte scutec. Acesta este de o capacitate atat de mare si de buna in privinta rapiditatii cu care absoarbe lichidele, incat cei mici nu traiesc vreun moment in care sa simta ca pielea lor este umeda sau uda. Asadar, cand vine momentul unei alte etape, in care sa va despartiti de scutec, totul pare dificil.

                                            

Cu siguranta ati intrebat si alti parinti sau chiar pe propriii parinti care sunt unele dintre cele mai eficiente metode pentru a dezvata copilul de scutec. Exista mai multe variante, in fiecare caz pare ca functioneaza o alta metoda. 

 

Cand este timpul sa scoateti scutectul din rutina copilului 

Undeva in jurul varstei de 2 ani copiii pot fi suficient de receptivi incat sa incepeti joaca cum sa stai fara scutec. Spunem joaca pentru ca pentru un copil intregul sau univers se invarte in jurul jocului. 

Momentul acesta coincide adesea si cu alte etape de evolutie: luati in considerare intrarea in colectivitate a copilului, acesta nu se mai trezeste noaptea, are deja un program similar cu al adultilor in privinta somnului pe perioada noptii. 

Pentru ca fiecare copil este diferit, iata cateva semne care indica ca un copil este pregatit sa renunte la scutec:

 

→ Frecventa intre urinari este de cel putin 2 ore. Urmariti care sunt episoadele de urinare si astfel va dati seama la ce intervale de timp face. Nu puteti avea precizie, ci vorbim estimativ. Tineti cont de faptul ca pe masura ce cresc, copiii fac mai rar, dar o cantitate mai mare. 

→ Are control sfincterian. Asta inseamna ca se poate abtine pana cand sa isi faca nevoile. 

→ Intelege cuvintele similare a ceea ce inseamna sa exprime ca isi face nevoile. 

→ Poate urma indicatii simple, ba chiar este suficient de mare incat sa spuna singur cand face si ce face. 

→ Merge singur, alearga singur, poate sta intr–o pozitie sau atent la o activitate pret de 2-5 minute. 

 

De asemenea, specialistii atrag atentia asupra faptului ca in perioada de antrenament si de trecere de la olita la toaleta, de la pampers la chilot, este important ca cel mic sa nu treaca prin mai multe schimbari. Amanati daca este cazul, daca schimbati camera, locuinta, daca sunt schimbari importante in viata celui mic. 

Dupa ce reusiti sa creati o rutina cu mersul la toaleta spre exemplu, faceti programul unei zile in functie de asta si comunicati tuturor celor care vor avea grija de copil sa urmeze acelasi plan. 

 

Prima incercare 

Orice mama stie ca pentru copilul sau metoda ideala poate fi x sau y. Prima sa incercare este sa testeze o metoda, adaptand in functie de ce ii place copilului sau dupa cum stie ca este acesta. 

Spune-i ce urmeaza sa se intample. Daca trecerea de la scutec la chilot implica si sa il imprietenesti cu toaleta, de preferat este un reductor si o treapta pentru ca cel mic sa se simta mai in siguranta cand foloseste lucrurile adultilor. 

Prima incercare poate fi de a-l lasa pe copil fara scutec. Sigur, va face pe el cum se spune in popor. Atentie, reactia din acest moment este foarte importanta! Nu certa copilul, va intelege ca este gresit ca urineaza. 

 

Rutina de mers la toaleta 

Copilul va sta fara pampers in cea mai mare parte a zilei, eventual si noaptea. Este important ca acesta sa faca corelatia cu mersul la toaleta. Asadar, o data la ora sau chiar si mai des sau mai rar - metoda va fi una adaptata in functie de fiecare copil - va fi dus la toaleta. Din zece astfel de drumuri va reusi si sa faca poate cel mult o singura data, dar asta nu inseamna ca te descurajezi. Il inveti rutina la toaleta. 

 

Metoda chiloteilor 

Una din metodele aplicate cu succes se refera la cea a purtarii de chilotei. Fie ca sunt cei textili, reutilizabili sau de unica folosinta, ideea de a nu mai avea scutec este diferenta pe care cel mic trebuie sa o inteleaga. Sigur, va face pe el de cine stie cate ori, dar va vedea ca se intampla ceva: este ud, nu ii place, disconfortul incepe sa se simta si sa il faca sa se gandeasca ce se intampla! 

 

Metoda cauza-efect 

Din aceleasi considerente, unii aplica cu succes metoda cauza-efect. Lasa copilul fara scutec, in momentul in care acesta trebuie sa isi faca nevoile va vedea ce inseamna sa faca in locuri nepotrivite. Unii copii se ascund cand trebuie sa isi faca nevoile, din pur instinct ca acesta este un moment intim. 

Unii copii reactioneaza mai bine cand este vorba de a imita ceea ce vad in  jur, asadar metodele de a-l dezvata pe copil de scutec sunt mai eficiente daca acesta frecventeaza gradinita sau cresa. Cei care au frati mai mari par sa parcurga de asemenea mai usor aceasta etapa. Insa nimic nu este ca la carte. Pentru fiecare copil in parte pare sa functioneze altceva. 

Ce metode aplicati voi?