Tinctura de propolis pentru copii, ce trebuie sa stim?

Propolisul este un produs apicol pe care albinele il folosesc pentru protectia casei de diversi daunatori. Practic este un fel de adeziv sau lipici, cu o consistenta derivata din rasini, dar acest lipici contine multe minerale, vitamine si acizi organici. La ora actuala este considerat unul dintre cel mai puternice antibiotice naturale. Ar fi pacat sa nu il folosim atat pentru adulti in tratarea diverselor afectiuni, dar si pentru copii, cu indicatiile specifice fiecarei categorii de varsta si neaparat la recomandarea medicului de familie sau a farmacistului. 

                               

 

Proprietatile de baza ale propolisului:

♦ Antibiotic natural, sigur si eficient.

♦ Creste imunitatea in mod natural.

♦ Previne racelile de sezon.

♦ Previne si trateaza inflamatia cailor respiratorii, mai frecventa la copii.

♦ Trateaza otita, boli de piele.

♦ Ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor. 

 

Administrarea la copii 

Cu acordul medicului de familie, tinctura de propolis poate fi administrata incepand de la varsta de 3 ani, in caz contrar pot aparea reactii alergice. In functie de greutatea si dezvoltarea copilului se poate folosi o doza mai scazuta sau mai concentrata de produs. 

 

Tinctura de propolis cu alcool 

Are diverse concentratii, incepand cu 20%. Daca aceasta concentratie e mai mare, produsul se poate ingera in cantitate mai mica sub forma de picaturi. Produsul este bine tolerat de catre organism, iar efectele benefice nu vor intarzia sa apara. 

 

Tinctura de propolis fara alcool

Sunt cazuri in care din diverse motive nu este permisa folosirea alcoolului care poate da un efect usor iritant. Dar propolisul se poate combina cu apa si se pot face inhalatii cu amestecul rezultat sau clatirea nasului impotriva primelor simptomelor de raceala. Acest lucru este recomandat copiilor intre 3 si 7 ani.

Chiar si bebelusii pot beneficia de tinctura amestecata cu glicerina in tratarea iritatiilor produse de scutece. 

 

Mod de administrare 

Pentru copiii mai mari (peste 7 ani) tinctura de propolis varianta cu alcool se poate amesteca cu miere sau poate fi luata ca atare, cu jumatate de ora inaintea meselor principale, chiar si pusa pe o felie de paine, un mic truc pentru copiii care o refuza.  

Pentru copiii intre 2 si 7 ani se foloseste cu succes varianta fara alcool a produsului, dar numai la recomandarea medicului. Aceasta va fi dizolvata in lapte sau apa usor incalzita si se va administra respectand dozajul de doua ori pe zi. Durata tratamentului nu va depasi doua saptamani. Se va tine legatura cu medicul in tot acest timp. 

 

Contraindicatii 

Cu toate ca produsul este natural, pot aparea efecte adverse, daca cei mici au intoleranta sau alergie la vreunul din componentele tincturii de propolis. Astfel, se recomanda inainte de administrare testele necesare unei eventuale intolerante sau alergii pentru a evita efectele nedorite. De asemenea, afectiuni ale rinichilor pot interzice utilizarea tincturii de propolis la copii. 

 

Administrare pentru nas care curge 

Copiii prezinta mai adesea in debutul racelilor nasul care curge. In acest caz celor mai mici, sub 2 ani, li se poate lubrifia delicat nasul cu ulei din tinctura de propolis. Pentru cei mai mari li se poate spala nasul cu tinctura amestecata cu solutie salina in proportie de 1:10. Procedeul se efectueaza de doua ori pe zi, timp de doua saptamani. 

La copiii cu varsta de la 12 ani tinctura de 25% se poate instila in fiecare nara inainte de culcare, sub forma unei picaturi. 

 

Infectii virale sau respiratorii acute 

Pentru aceasta se mixeaza o lingurita de propolis la patru lingurite miere separat. Amestecul se face separat, apoi se incalzeste pe baie de apa. In timpul omogenizarii, se amesteca. Se foloseste rece, o jumatate de lingurita, o data pe zi. 

 

Tuse pronuntata

Inhalatia o pot face copilasii mai mari doar daca nu au febra ridicata. Se poate folosi un inhalator sau metoda clasica prin adaugarea a doua lingurite de tinctura intr-o oala mica sau medie cu apa fierbinte. Se acopera capul cu un prosop si se inspira aburul cateva minute, respiratia devine mai usoara, iar flegma este indepartata.  

 

Pentru rani, zgarieturi sau arsuri 

Stim cu totii ca cei mici au o energie nestavilita, iar in joaca lor pot aparea diverse zgarieturi, mici rani sau chiar arsuri. In acest caz tinctura de propolis se foloseste usor incalzita, iar apoi se inmoaie pe o bucata de tifon. 

Acesta se fixeaza la locul ranii la fel ca un bandaj. Se schimba zilnic pana la vindecarea completa. 

 

Testul de alergie acasa

Un test simplu de verificare a unei eventuale alergii la tinctura de propolis se poate face si acasa. O cantitate mica de produs se aplica pe partea interioara a cotului. In aproximativ un sfert de ora sau douazeci de minute, in caz de intoleranta, e posibil sa apara o inrosire a zonei sau se pot forma mici vezicule. 

 

Cum se pastreaza tinctura de propolis 

Daca ne dorim sa beneficiem cat mai mult timp de efectele acestui minunat cadou al naturii il vom pastra conform indicatiilor producatorului, intr-un loc intunecat, la temperatura camerei, in ambalajul original si bine inchis. 

Desigur, nu mai e nevoie sa mentionam, intr-un loc cat mai sigur si ferit de curiozitatea si neastamparul celor mici si ghidusi.