Ce semnificatie are taierea motului la un an?

Primul an de viata a copilului este unul plin de incercari si de noi trairi ale parintilor, stari de fericire, teama, neincredere, extaz, un amalgam de sentimente deci, care au la baza iubirea neconditionata. Orice mica realizare a celui mic pare nesemnificativa, dar pentru el este un nou pas spre viata si tot ce inseamna aceasta. Parintii se bucura alaturi de el de fiecare lucru nou pe care il descopera sau pe care il realizeaza si este firesc. 

                                                             

Printre cele mai importante momente din viata micutului de dupa botez, care este asteptat cu nerabdare de toata lumea, este taierea motului. Aceasta este o traditie care se practica aproape in toate zonele tarii, semnificatiile si obiceiurile fiind oarecum diferite de la o zona la alta. Multi parinti, daca nu aproximativ toti din tara nu scapa din vedere aceasta sarbatoare de taiere a motului celui mic si abia asteapta sa vada ce va alege acesta de pe tavita. Dar nu toata lumea stie de ce se practica aceasta traditie si ce semnificatie are.

 

Ce presupune taierea motului si cand se realizeaza?

Traditia spune ca taierea motului se realizeaza dupa ce copilul implineste un an, daca nu chiar in ziua respectiva. Altii aleg sa marcheze acest moment in orice zi aleg parintii impreuna cu nasii, pana ce copilul implineste 3 ani, nu mai tarziu.

Aici parerile sunt impartite si in functie de zona tarii difera si aceste ”reguli” ce trebuie respectate. Printre acestea, fiecare alege in functie de zona in care traieste, iar traditiile diferite spun ca taierea motului trebuie facuta in momente precum:

♦ ziua in care copilul implineste un an

♦ oricand de la un an pana la 3 ani

♦ doar in anii impari (din motive de noroc)

♦ doar duminica

♦ niciodata marti (este zi cu ghinion)

♦ niciodata miercuri sau vineri (zile de post)

♦ intr-o zi cu soare 

 

Iar parerile si regulile pe care fiecare le respecta pot continua. De fapt fiecare familie alege cum si ce vrea sa faca pentru a marca acest obicei.

La taierea motului trebuie sa fie prezenti in special nasii alaturi de copil, deoarece acestia sunt cei care taie de fapt cate o suvita din parul copilului, pe care o prind intre doua monede cu ceara de la lumanarile de botez. Aceasta nu este o datina religioasa asa cum s-ar crede, ci este pur si simplu o traditie populara prin care se spune ca cel mic este scapat de frici, prin taierea acelei suvite de par. 

 

Ce semnificatie are taierea motului?

Tot acest proces de taiere a motului este de fapt o prezicere a viitorului copilului, asa cum ar crede oamenii. Un mod diferit de a serba primul an de viata a copilului, cand nasii ii sunt alaturi si il vegheaza chiar si in acest pas din viata. Banutii intre care se asaza suvita sunt un simbol al norocului celui mic si vor si pastrati ca amintire. Este prima tunsoare sau poate chiar momentul in urma caruia parintilor le este permis sa il tunda pe cel mic, daca tin foarte mult la traditie.

Urmat de acest moment este alegerea pe care o face copilul de pe tava. Acest proces este intr-un fel cel care prezice vocatia acestuia, ce cariera va avea in viitor. 

 

Ce va fi asezat pe tava?

Alegerea de pe tava este exact procesul la care va asteptati, adica se pregateste o tava cu mai multe obiecte dintre care copilul va alege 3 lucruri pe care il intereseaza. Cifra trei este si aici simbol, reprezentant al divinitatii, frecvent aparut in cartile religioase. 

Pe parcursul anilor oamenii au inceput sa adauge si alte obiecte pe tava, care in trecut nici nu existau, precum telefoane sau chei de la masini. Tava trebuie sa contina aproximativ 8 sau chiar 10 lucruri diferite, in functie de cat de mare este tava pe care sunt asezate. 

Fiecare obiect trebuie sa fie vizibil si sa nu fie diferente foarte mari de marime intre ele, astfel incat copilul sa le poata analiza pe toate si sa poata alege fara distrageri. Acestea trebuie sa fie obiecte ce denota o anumita meserie sau implinire pe anumite planuri, astfel incat sa puteti afla care ar putea fi ariile spre care cel mic se indreapta in viitor.

 

Puteti adauga pe tava obiecte precum:

♦ Iconita: poate va fi apropiat de biserica sau poate va fi preot. 

♦ Instrument de scris: partea poetica, artistica, de scriitor sau compozitor de ce nu, va fi printre ariile sale de interes. O alta semnificatie este cea de profesor.

♦ Seringa: domeniul medical, doctor sau asistent, pot fi posibile meserii.

♦ Bani: antreprenor, bancher sau un loc de munca unde va avea venituri substantiale.

♦ Forfecuta sau pieptene: sfera de hair and beauty va avea un impact in viata celui mic, fie ca si meserie sau poate doar ca pasiune si ingrijire personala.

♦ Cosmetice: persoana care va pune mare pret pe aspectul sau fizic, poate chiar un make-up artist. 

♦ Chei: poate va fi agent imobiliar. Daca este vorba despre cheile de la masina va fi pasionat de masini sau poate chiar va lucra in domeniul auto.

♦ Telefon sau orice alt device: domeniul IT sau munca la birou. 

 

Toate acestea sunt traditii si semnificatii aparute de-a lungul anilor. Fiecare copil are un drum in viata pe care il va urma, dar taierea motului este un bun prilej de a-i aduna pe toti cei dragi impreuna si sa va bucurati de cel mic, pe langa faptul ca va avea parte de amintiri pe care le va urmari cu drag pe o filmare cand va creste mare.

Vor fi delicioase momentele revazute in care veti compara cariera de adult cu ceea ce a ales la momentul respectiv de pe tava si veti vedea atunci daca s-a potrivit.

Pana atunci, distrati-va alaturi de copil si petreceti timp alaturi de acesta, cat de mult puteti, fiindca trece repede.