Comunicarea este cheia unui parenting eficient

Nimeni nu poate invata niste proaspeti parinti cum ar trebui sa isi creasca si educe copilul. Fiecare copil este diferit si chiar si fratii intre ei pot avea personalitati complet opuse. Totusi, exista niste criterii care ar trebui respectate astfel incat cel mic sa creasca intr-un mediu placut si linistit, in care sa aiba incredere in parinti, nu sa ii fie teama de pedeapsa. 

 

                                             

 

Inca de la cele mai mici varste, comunicarea este cea care il ajuta pe cel mic sa inceapa sa vorbeasca si sa exprime ce isi doreste, ce temeri are, ce ii place si ce nu ii place. Sunt anumite lucruri pe care parintii trebuie sa se concentreze pentru ca acest proces sa inceapa la momentul potrivit. Daca o relatie dintre doi parteneri nu poate rezista daca nu exista comunicare, nici relatia dintre parinte si copil nu se consolideaza daca acestia nu explica ce este bine si ce este rau, pe un ton calm, prin care cel mic sa inteleaga.

Este important ca la orice problema sa se discute atat despre actiuni, cat si despre consecinte. In functie de situatie, este important cum reactioneaza parintii pentru ca asta va afecta tot cursul relatiei dintre ei pentru viitor. Cel mic nu trebuie sa faca lucruri din obligatie sau teama de a fi certat, ci sa inteleaga de ce este bine sa isi stranga jucariile dupa ce se joaca sau de ce trebuie sa se schimbe in pijamale seara, printre altele. Exista cateva reguli nescrise care consolideaza relatia dintre parinti si copil.

 

Activitati si metode ce pot consolida relatia dintre parinti si copil

 

1.Activitatile pe care copilul le desfasoara cu parintii

Deseori, unii parinti lasa copilul sa se joace pe telefon ore in sir pentru ca stiu ca astfel sta linistit si ei isi pot indeplini sarcinile pe care le au de facut prin casa. Trebuie sa tineti cont ca mai important este mediul in care creste copilul si ce este invatat de mic, decat toate celelalte sarcini pe care le aveti de indeplinit. Optati pentru jocuri de societate impreuna, ajutati-l pe copil sa faca un puzzle, jucati ascunsa, ajutati-l sa isi dezvolte imaginatia, iesiti in parc impreuna. Atunci cand el doarme la amiaza puteti face curatenie.

Este foarte important sa aveti activitati impreuna si cel mic sa stie ca va are oricand aproape, ca ii oferiti ajutor cand are nevoie si ca se poate baza pe voi. Acest lucru va fi de mare ajutor si cand va creste pentru ca orice problema va avea, voi veti fi primii la care apeleaza pentru sfaturi, nu la prietenii care il pot descuraja complet. 

 

2.Ascultati ce are de spus copilul si respectati-i opinia

Indiferent cat de mic este, pentru un parenting eficient, comunicarea de ambele parti trebuie sa fie in balanta. Chiar de la cele mai mici varste copiii au opinii, analizeaza si trag concluzii si deseori puteti ramane uimiti de cat de multe poate sa observe in jurul sau si de ce are de spus. Bunatatea de care da dovada un copil poate fi o lectie pentru parinti si cei din jur. Chiar daca vrea sa va contrazica, acceptati-i si punctul lui de vedere pentru ca pe viitor nu ii va fi frica sa spuna ceea ce vrea si va avea doar de castigat. Atat la scoala, cat si la locul de munca si in viata in general. 

Puteti dezbate si ajunge la un consens cu orice aspect. Rabdarea este cheia, ea este cea care formeaza adultii de maine, pentru o societate mai buna. Deci alegeti sa discutati orice nu este bine. Asta nu înseamna ca cel mic are mereu dreptate, dar trebuie sa stie si el si voi ca nu este valid doar un punct de vedere, ci trebui acceptate toate opiniile.

 

3.Experienta voastra de viata il poate ajuta

Parintii evita in general sa le zica copiilor problemele prin care trec si acest lucru nu este complet negativ. Totusi, nu trebuie sa tineti ascuns de copil ca aveti o zi mai proasta sau ca va simtiti si rau uneori. Viata perfecta pe care o afisati in fata copilului ii poate crea false asteptari pe care sa le aiba in viitor si dezamagirea pe care o va avea cand da de viata de adult cu rele si cu probleme va fi cu atat mai mare.

Copilul nu trebuie sa stie exact ce probleme aveti, dar trebuie sa stie ca nu toata lumea are o viata perfecta. Iar daca stii sa le gestionezi asa cum trebuie poti trece peste toate. Chiar si atunci cand vine cu o suparare la voi dupa ce constata ca o vanzatoare nu s-a comportat chiar frumos cu el, spre exemplu, ii puteti prezenta o situatie similara din viata voastra care sa il faca sa inteleaga ca oamenii sunt si rai, dar important este ca el sa ramana mereu o persoana buna si intelegatoare, pentru ca toate celelalte trec. 

Comunicarea este cheia in orice situatie si o relatie cu adevarat puternica intre parinti si copii este bazata pe acest lucru. Calmitatea cu care discutati nu va fi niciodata in zadar, ci va ajuta pentru un parenting eficient, pentru ca in viitor copilul sa fie un adult responsabil si cu baze morale bune.

Copiii doar pe voi va au ca si aliati si persoane de incredere deci fiti mereu aproape de ei si ascultati-i oricand au nevoie, in special atunci cand sunt mai retrasi, pentru a nu se simti niciodata singuri. 

Rabdare si comunicare - parenting eficient!