Fie ca sunt locuri de joaca publice, sau spatii de joaca private, cei mici se pot rani foarte usor. Joaca este o activitate care dezvolta inteligenta, dar nu este atat de placut sa iti vezi copilul cum cade, se loveste si incepe sa planga. Deci daca vreti sa aveti un copil cu adevarat fericit atunci cand foloseste un loc de joaca, aveti grija sa luati in calcul urmatoarele elemente atunci cand alegeti un loc de joaca. In primul rand, locurile de joaca sunt create pentru exterior si trebuie folosite in gradina, parcuri sau in spatii destinate copiilor. Asadar verificati ca zona sa fie curata si sa nu existe trafic pentru a limita riscurile ca micutul sa se raneasca in timp ce se joaca. Cu toate ca locurile de joaca sunt prin definitie create pentru exterior, exista si casute pentru copii sau spatii de joaca gonflabile, care pot fi folosite de cei mai mici in interior. Aceste spatii sunt de dimensiuni mici si pot fi amplasate si in gradina, insa niciodata in spatii publice, sau cel putin nu cand copilul are in jur de un an. Despre casute pentru copii inspirate din povestile copilariei puteti citi mai multe aici.
Locurile de joaca pentru copiii de 3-4 ani si mai mari se pot amplasa oriunde, atat timp cat acest lucru nu este interzis prin lege, ca de exemplu pe o plaja privata, sau in apropierea obiectivelor militare. Totusi, parintii trebuie sa mai ia in considerare si alte lucruri inainte de a amplasa un loc de joaca pentru copii, in afara de legile existente.
De exemplu, locul ales pentru amplasarea unui spatiu de joaca din plastic sau lemn trebuie sa nu fie pe un teren accidentat, pe un munte prea inalt (copiii pot avea probleme mult mai grave decat adultii in situatii de presiune redusa) si sa nu aiba loc intr-o zi cand se anunta ploaie, vant, ninsoare sau alte conditii meteo nefavorabile. In aceste ultime situatii, este mai bine sa amplasati locul de joaca in spatele blocului sau in gradina, daca aveti, pentru a il putea strange repede cand incepe ploaia/ninsoarea.
Daca aveti de gand sa invitati si copiii vecinilor cu dumneavoastra in parc, aveti grija ca micutul dumneavoastra sa se inteleaga bine cu ei, si sa nu le permita acestora sa il impinga mai tare in leagan, sa il puna se se dea pe tobogan cu capul inainte, si nu cu picioarele, sa se certe pentru diverse lucruri si asa mai departe. Daca ochii dumneavoastra de adult vad neintelegeri de acest gen, incercati sa le rezolvati cat puteti de bine, si daca mai continua, renuntati la a mai invita anumiti copii la plimbare.
Anumiti copii sunt foarte neascultatori, iar dumneavoastra nu trebuie sa jucati rolul de parinte al lor; daca sunt obraznici si rautaciosi, lasati-i pe parintii lor sa se ocupe de educatia lor. Tot ce puteti sa faceti in acest caz este sa le evitati prezenta pe viitor, sau cel putin pana in momentul in care vor deveni mai ascultatori.