Toboganul si dezvoltarea copilului

Toboganul si dezvoltarea copilului

            Perioada de varsta cuprinsa intre 3-7 ani este pentru copil perioada “marilor achizitii”. In aceasta perioada copilul are un ritm alert de dezvoltare sub toate aspectele: fizic, intelectual si emotional. “Cei sapte ani de acasa” recunoscuti ca fiind perioada in care se pun bazele viitoarei personalitati umane, sunt influentati de factorii familie si mediul educational institutionalizat-gradinita. Familiei ii revine un rol important de a colabora cu gradinita in scopul dezvoltarii sferei de cerinte si de creare a unor oportunitati de exersare a unor abilitati si aptitudini insusite in gradinita. Daca si in mediul familial copilul este stimulat in mod pozitiv, dezvoltarea sa se va face in mod corect, cu eficienta maxima. Una dintre posibilitatile de a stimula emotional pozitiv copilul si de a-i exersa abilitati ale membrelor, motricitatea grosiera, este prin a raspunde nevoii sale de miscare prin jocuri si jucarii adecvate.

            O jucarie prin care copilul dobandeste experienta de viata, abilitati de motricitate si indemanare fizica este toboganul. Aceasta banala jucarie a carei inceputuri se afla undeva la mijlocul sec. XIX, a cunoscut o evolutie spectaculoasa. Creatorii de tobogane au realizat jucarii cu dimensiuni specifice copiilor de 2,5-5 ani sau 4-7 ani. Materialele din care sunt realizate sunt ecologice, rezistente, viu colorate si intregul ansamblu are un design placut. Un alt avantaj al  acestor jucarii il reprezinta faptul ca unele modele pot fi amplasate si in interiorul unor spatii inchise din locuinta, dar si in aer liber. Prin aceste jucarii simple dar eficiente, se raspunde atat nevoii de miscare a copilului, dar ofera si momente de bucurie acestuia.

Va prezentam cateva variante de tobogane ce pot fi achizitionate din magazine sau prin comenzi on line. “Toboganul Smoby Megalis 2 in 1” este o varianta ce poate fi utilizata de catre copii de la 2,5 ani pana la 9 ani. Este realizat din plastic injectat pentru a avea rezistenta mare la socurile mecanice si compresive in timpul alunecarii. Are 3 scarite si doua benzi de alunecare ce se utilizeaza progresiv cu inaintarea in varsta a copilului. Daca la inceput se fizeaza o scara si o singura banda de alunecare cu inaltimea de 45 cm de la sol, ulterior se fixeaza deasupra inca o scara, cea de a treia fiind pentru sustinere la imbinarea celor doua benzi de alunecare. Materialul este rezistent la schimbari de temperatura, astfel incat toboganul Smoby poate fi amplasat in curte sau in gradina pe suprafete plane, dar si in interiorul unei incaperi daca spatiul permite.

Un alt model de tobogan este “Plisan mic”, realizat cu un design ingenios, din acelasi tip de material rezistente si anticorozive. Structura scarii este robusta, pe una din laterale este amplasat un cos de baschet in care cel mic exerseaza aruncarea la tinta. Suprafata de alunecare este de 152cm, iar unghiul de inclinatie este de 80 grade. Treptele de urcare pe suprafata de alunecare sunt late, baza este lata si stabila, putand fi amplasat si in aer liber fara a suferi din cauza schimbarilor de temperatura sau a umezelii. Suprafata de alunecare are latimea de 60cm si are marginile rotunjite.