Depresia postpartum - ce este si cum sa treci peste ea

Stiti ca multe mame sufera in tacere? Ca depresia lor este prezenta, cu semne subtile la inceput si tot mai accentuata ulterior? Stiti cat de important este sa va aratati deschidere nu in a ajuta o mama luand copilul de la pieptul sau, ci ajutand-o cu tot ceea ce are nevoie - in jur, in casa, cumparaturi etc.?

                                          

Sa vorbim despre depresia postpartum. E drept ca in trecut, chiar de era foarte prezenta, depresia era ignorata. Mamele aveau de cele mai multe ori treaba la camp si in gospodarie si lasau pe ultimul loc confortul propriu. Dar astfel au aparut generatii de copii crescuti dur si iubiti in taina, caci despre sentimente se vorbea mai rar sau deloc. In zilele noastre depresia postpartum este, din pacate, tot mai prezenta. Nu tine cont de varsta, de cati copii are o mama, la a cata experienta de nastere este. Descoperita la timp si constientizata poate fi tratata cu succes. 

 

Sa intelegem depresia postpartum si prin ce trece o mama 

Dupa ce naste, o femeie are nivelul de hormoni intr-o cadere libera. Transformarile sale fizice sunt majore, refacerea post nastere poate fi un motiv in plus de suferinta, bebelusul capricios si cu colici este experienta la care nu se astepta. Pe fondul oboselii si a altor factori care o preseaza, mama simte ca se prabuseste in interiorul sau. 

Apar simptome precum: 

♦ Lipsa poftei de mancare, iar de aici cercul vicios - lapte putin sau deloc, imposibilitatea de a alapta. 

♦ Insomnii, desi oboseala resimtita este extrema. 

♦ Furie sau stari de iritabilitate. 

♦ Lipsa de chef si interes pentru aproape orice. 

♦ Un puternic sentiment de vinovatie, neputinta, rusine sau lipsa de valoare. 

♦ Dispozitie schimbatoare. 

♦ Ganduri suicidale sau ce vizeaza sanatatea si starea de bine a bebelusului - intr-un exces de furie, in cazuri grave de depresie, se ajunge la violenta asupra bebelusului. 

 

Cum tratam?

Depresia, in general, este ameliorata si tratata cu terapie. Se spune ca mai eficient ca orice este terapia prin vorbit. In cazuri mai severe pot fi recomandate si tratamente medicamentoase. Iar depresia postpartum este la fel, o afectiune ce se poate ameliora cu terapie. 

Este foarte important pentru cei din jur sa observe cum se simte mama, sa o ajute. Cateva principii sanatoase sunt de mare ajutor:

 

 Stilul de viata sanatos. 

Pe langa faptul ca trebuie sa alapteze si sa ofere bebelusului lapte, mama are nevoie de refacere din toate punctele de vedere. Trebuie sa consume alimente sanatoase, de preferat cat mai multe fructe si legume. Anumite carente de vitamine pot fi de asemenea context perfect pentru ca depresia sa isi faca de cap. 

De asemenea, somnul, insuficient ce-i drept, in zile perpetuate in care cel mic nu doarme si mama doarme 8 ore in 3 zile reprezinta un fond excelent pentru ca depresia sa postpartum sa se amplifice. 

 

♦ Prietenii, oamenii dragi in jurul mamei. 

De obicei multi se retrag, prieteniile se divid, caci viata cu un bebelus poate fi mai restrictiva. Schimbarile acestea din plan social se resimt destul de dur, mai ales pentru acea mama care obisnuia sa fie foarte activa inainte de nasterea bebelusului sau. 

Vizitati familia ori de cate ori este posibil.

 

 Ajutorul celor din jur. 

Exista si o asa-zisa faza in care mama simte ca este neputincioasa si daca va cere ajutor isi atrage ura sau rusinea celor din jur. Caci simte ca esueaza in scopul sau de a fi mama. Dar are nevoie de ajutor. La curatenie sau mancare, la shopping, implicit in ceea ce priveste propria persoana sau privind ingrijirea celui mic. 

Ajutorul celor din jur nu trebuie sa vina ca o maniera fortata. Nu depasim acea linie a intimitatii. Insa este notabil pentru familie cand o proaspata mamica se straduieste sa le duca pe toate, este mai obosita ca oricand si nu mai face fata. Nu luati copilul din bratele sale, ci preferati sa oferiti o mana de ajutor cu toate lucrurile ce se intampla in jurul sau. 

 

 Timp pentru mama. 

Din cand in cand, sa pui un ruj pe buze, sa te imbraci cum simti, fie sport, fie elegant - caci ocaziile acestea sunt si asa foarte rare - sa bei un pahar cu vin sau pur si simplu sa iesi sa te plimbi poate fi terapie curata. Mama are nevoie, din cand in cand, de timp pentru ea. Mai ales cand se simte legata de bebelus, cand depresia ii da tarcoale si simte ca a ramas intr-un punct al vietii in care nu face fata, incurajati activitatile pe care doar ea sa le aiba, independent de bebelus. 

 

Depresia postpartum poate afecta si bebelusul 

Din pacate si bebelusul poate fi afectat de depresia postpartum a mamei. Este privat de dragostea materna, asa cum simte sa aiba parte, nu are parte de afectiune, este lasat sa planga, nu este alimentat corect. Acestea pot fi cateva contexte, in functie de manifestarile depresiei de la mama la mama. 

 

Rolul tatalui in ecuatie 

Desigur ca, fiind cel mai apropiat de mama, tatal joaca un rol important in preventia sau tratarea depresiei postpartum. Suntem o societate evoluata, in care tatal este incurajat sa aiba un rol activ in cresterea si ingrijirea unui bebelus. Este importanta sustinerea morala a mamei, este importanta atentia oferita si acesteia, pe langa bebelus. 

Depresia nu trece de la sine. Are toate sansele sa devina cronica. Etapa postpartum este una plina de schimbari fizice si psihice, specialistii spun ca toate femeile au acest risc de a dezvolta depresie, insa in unele cazuri factorii ce contribuie la acest tablou clinic sunt mai intensi. Nu ignorati depresia unei mame. Ea este inceputul vietii unui bebelus, ea este prima dragoste a unui bebelus si de sanatatea ei fizica si psihica se leaga implicit sanatatea celui mic.