Despre animalele de companie si bebelusi

Exista doua categorii de oameni: cei care iubesc animalele si ar dori sa le aiba in jurul lor mereu ?i categoria de oameni care nu accepta patrupezii in jurul lor, sau cel putin nu le accepta in casa. Poate din cauza unor idei pastrate din batrani care spun ca animalele nu trebuie sa traiasca in jurul copiilor, in special in primii ani de viata. 

                                            

Multe persoane tind sa creada ca fiecare bebelus trebuie separat de tot ce tine de mediul extern, cel putin in primele luni si pana la un an aproximativ trebuie sa fie ferit de locurile in care stau animalele. O parte de adevar si dreptate tot exista in aceasta “credinta” capatata si anume faptul ca nu ar trebuie ca un copil sa fie asezat in acelasi loc in care a stat un animal nevaccinat, despre care nu se cunoaste nici o informatie, pentru ca nu se stie ce boli poate avea. Totusi nu sunt lucruri care se aplica in toate cazurile. Cand in familie exista un prieten patruped si apare si un copil, familia doar se mareste, nu trebuie sa renunte la prietenul patruped. 

Cei doi pot fi introdusi incet unul altuia, iar daca animalul are vaccinurile facute si este spalat regulat, a crescut in casa de cand era mic si acolo este si caminul sau, nu trebuie alungat. Sub nici o forma. Contrar a ceea ce se crede, specialistii sunt de alta parere si cu cat mai multe studii sunt realizate cu atat mai multe beneficii gasesc acestia cu privire la relatia dintre copii si animale si cat de bine este ca acestia sa creasca impreuna. 

 

Beneficiile care pot aparea daca bebelusii cresc alaturi de animalele de companie 

Daca in familie exista deja un patruped, fie el caine sau pisica si copilul apare abia dupa, situatia poate este putin mai usoara, deoarece parintii au avut timp sa se acomodeze cu animalul si cu nevoile sau programul acestuia. Cand parintii decid sa introduca in familie un patruped cand au deja copil, situatia este mai complicata si trebuie de avut in vedere faptul ca responsabilitatile sunt mari si poate orele de somn in care doarme copilul vor fi orele in care latra cainele sau miauna pisica si invers.

Este o decizie ce trebuie sa fie asumata pentru a nu chinui nici animalul, nici copilul care se ataseaza. In oricare dintre cazuri, studiile au aratat ca un patruped in viata unui copil, chiar de cand acesta este bebelus, vine cu o serie de beneficii. 

 

1.Imunitate crescuta: bebelusii care au alaturi un animal de companie inca de mici tind, in marea majoritate a cazurilor, sa fie mai feriti de aparitia unor alergii. Studiile arata ca un animal de companie care sta marea majoritatea a timpului langa un copil poate imbunatati sistemul imunitar al acestuia. Pentru caini procentul tinde spre 30% ca si grad de protectie, iar pentru pisici procentul este mai scazut, de 6%, dar nu este o valoare neglijabila totusi. 

Atunci cand un copil ia contact cu animalul casei si se joaca impreuna cu el, nu este ferit in permanenta de orice factor care sa il ajute pentru imunizare, dar organismul sau devine mai puternic si rezista cu brio la diverse probleme ce pot aparea.

2.Responsabilizare: nu stiu daca exista o metoda mai buna de a responsabiliza copilul, decat prin grija pentru un animal. Chiar si atunci cand parintele il indeamna sa isi stranga farfuria dupa ce a mancat, sa puna jucariile la loc, sa isi stranga hainele si altele, toate acestea sunt sarcini pe care le indeplineste numai cand este supravegheat de parinte. Totusi, cand vine vorba despre prietenul lor cel mai bun, animalul de companie, grija apare instinctiv, din placere si dorinta proprie. 

Este un mod prin care cei mici devin mai responsabili si implicit mai atenti la cei din jur. 

3.O familie numeroasa: este un lucru stiut ca orice animal, fie el hamster, caine pisica sau orice alta vietate care este adoptata de o familie devine implicit membru al acesteia. Stiti cum se spune, the more, the merrier. Cu aceasta ocazie poate cel mic va fi mai incantat la ideea de a avea un fratior sau o surioara.

4.Socializare: chiar daca nu multa lume observa acest lucru, copiii care au un animal de companie tind sa fie mai prietenosi, deoarece au un subiect de discutie care este de interes si pentru ceilalti. Iubirea pentru animale ii apropie pe copii si astfel socializeaza mult mai bine si se integreaza in diverse contexte.

5.Atentie oferita celor din jur: alaturi de empatie, copiii invata sa fie atenti cu cei din jur. Sunt receptivi la nevoile acestora, deoarece invata sa asculte si sa “citeasca” actiunile intr-un fel, asa cum duc catelul afara cand sta la usa sau cum se joaca cu el cand acesta ii aduce mingea. 

 

Toate acestea sunt beneficii care vin din relationarea copiilor cu animalele de companie. Acestea sunt chiar si o terapie pentru cei mici si studiile, precum si declaratiile parintilor arata ca un copil care are un patruped tinde sa fie mai putin anxios, nu se mai simt atat de tristi sau speriati pentru ca isi au mereu acest bun prieten alaturi.

Deci parinti, daca va doriti un astfel de prieten pentru copil si implicit pentru familie, nu ezitati sa faceti acest pas. Poate vine aceasta schimbare sau noutate la pachet cu griji mai multe, cu atentie distribuita in mai multe parti si de ce nu, cu stari de nervozitate poate din varii motive. Totusi, toate acestea sunt sterse cu buretele atunci cand vedeti bucuria de pe chipul copilului si afectiunea pe care si-o ofera unul altuia, alaturi de relatia dintre cei doi, abia asteptand sa se joace impreuna, oricand. 

Keep calm and have a pet! It’s worth it!