Despre factorul RH in sarcina

Cel mai probabil, inca din perioada sarcinii cand medicul recomanda gravidei setul de analize uzuale, printre altele vor fi si cele de RH. Si daca va intrebati de ce este important acesta, ei bine detaliem importanta acestui factor si ce se intampla in caz de incompatibilitate de RH. 

                                           


Ce este si de ce este important factorul RH in sarcina?

Stiati ca factorul RH este esential pentru sanatatea fatului? Sa intelegem detaliat: pe hematii, celulele care transporta oxigenul in sange, sunt multe antigene, A, B, D printre cele mai cunoscute. In functie de prezenta sau absenta acestora, este determinata grupa de sange. Stim despre acestea ca sunt in numar de 4: A, AB, B si 0. 

Antigenul G determina RH-ul. Daca este prezent, avem RH pozitiv, daca este absent avem RH negativ. 

Stiati ca grupa de sange, precum si RH-ul copilului sunt determinate de  RH-ul tatalui? 

 

RH pozitiv, RH negativ 

In marea majoritate a cazurilor vorbim despre RH pozitiv. Problema apare cand exista o incompatibilitate de RH. Cand o femeie cu RH negativ si un barbat cu RH pozitiv fac un copil, exista riscul ca fatul sa aiba sanatatea pusa in pericol. Fatul preia de la tata RH-ul pozitiv. Asta inseamna ca in momentul in care in sangele matern se gasesc hematii fetale, imunitatea mamei nu recunoaste antigenul D. Ce se intampla? Vor fi dezvoltati anticorpi, ce trec de placenta si afecteaza fatul - caz de anemie fetala intrauterina. 

Foarte important de precizat este si daca o astfel de situatie se intampla cu prima sarcina. Pentru ca aceasta incompatibilitate de RH nu este un pericol la fel de mare. Sangele fatului nu intra in sistemul circulator al mamei in cele 9 luni de zile. 

 

Preventie 

Nu degeaba exista in protocolul de urmarire a unei sarcini un set complet de analize la sange si nu numai. Printre altele, asa cum spuneam in randurile de mai sus, determinarea RH-ului conteaza la fel de mult. Daca este depistata incompatibilitatea de RH sunt abordari ce pot avea succes incat sa elimine problemele de dezvoltare ale fatului pana la finalul sarcinii. 

Medicul curant poate recomanda 2 injectii de imunoglobulina. Prima este administrata undeva in jurul saptamanii 28, iar a doua imediat dupa nastere. Acest tip de tratament este menit sa opreasca producerea de anticorpi ai mamei, ce pot pune in pericol sanatatea fatului, acum, dar si pentru sarcini viitoare. 

Fiecare caz este diferit. Daca au fost deja produsi anticorpi medicul va monitoriza atent evolutia sarcinii. Daca acea incompatibilitate de RH este atat de mare, se poate ajunge chiar si la nevoia de transfuzii de sange, inlocuind astfel sangele bebelusului cu globule rosii ce au RH negativ. 

 

Administrarea de imunoglobulina 

Administrarea de imunoglobulinei anti-D poate fi o recomandare si in alte situatii. Important este ca acest lucru sa aiba loc in decurs de 72 de ore de la producerea de anticorpilor anti-RH. Vorbim despre situatii precum:

♦ Biopsii de vilozitati coriale. 

♦ De amniocenteza - procedura medicala recomandata in cazul in care sunt suspectate boli grave ale fatului. Practic este extras un pic din lichidul amniotic.

♦ Cordocenteza. 

♦ Chirurgie fetala. 

♦ In cazul unor sangerari in timpul sarcinii.

♦ Daca se impune rotatia fatului. 

♦ Avort spontan. 

♦ Sarcina extrauterina. 

♦ Traumatisme suferite la nivelul abdomenului. 

 

Cum afecteaza anemia fatul? 

Analizele medicale efectuate pe parcursul sarcinii arata clar evolutia fatului. Daca este identificata o anemie severa riscul este de nastere prematura, oricand inainte de 37 de saptamani de sarcina. In functie de alte afectiuni ale mamei, de starea fatului, de tot tabloul clinic, medicul poate decide daca o alta optiune este transfuzia de sange intrauterina. Adica transfuzia de sange este efectuata prin cordonul ombilical. 

O astfel de procedura este pe cat de pretentioasa, pe atat de benefica. Este singura cale care il poate ajuta pe fat sa se dezvolte corect si sa ajunga la termen, sa ajunga la maturitate pentru a se naste cu sanse de supravietuire. Insa nu oricine poate efectua o astfel de procedura. Va fi nevoie sa apelati la medici specializati si la centre specializate, unde regasiti echipa de medici cu experienta in medicina materno-fetala. 

Insa, este de importanta majora si ce nivel de anemie are fatul, in sensul in care o forma usoara permite ca sarcina sa ajunga la termen. Dar, dupa caz, la nastere bebelusul ar putea avea nevoie de transfuzie de sange. 

 

In concluzie

Factorul RH poate fi, de fapt, un factor de stres pentru orice viitoare mama. Cand i se comunica incompatibilitatea de RH aceasta poate fi deja intr-o faza de stres cu gandul la riscuri. Adevarul este ca sarcinile cu aceasta situatie au toate sansele sa ajunga la termen, fara probleme. Se impune insa o monitorizare constanta. 

Nici stresul nu este benefic in timpul sarcinii. Sunt mame care aparent au toate analizele perfecte si pana la final de sarcina se confrunta cu diverse probleme medicale. Totul poate fi imprevizibil. Conteaza insa si masurile luate rapid. 

Sanatate!