Febra fanului este denumirea populara pentru rinita alergica sezoniera. Aceasta este o afectiune alergica inflamatorie a mucoasei nazale si este declansata de anumiti alergeni cum ar fi polenul, iarba, diverse plante, copaci, animalele, praful si mucegaiul.
Dat fiind faptul ca in curand vine primavara, cei ce sunt alergici stiu ca urmeaza o perioada cu multe simptome deranjante. Rinita alergica poate avea o simptomatologie asemanatoare cu a unei raceli banale, insa diferenta este ca simptomele dureaza o perioada indelungata, 4 saptamani sau este declansata prin expunerea la alergenii specifici. Rinita alergica poate avea doua forme si anume usoara, fara a afecta prea mult viata cotidiana, iar cea de-a doua, intre medie si severa, afecteaza atat activitatile de zi cu zi, cat si calitatea somnului. Simptomele provocate de acesti alergeni sunt activate de raspunsuri imunologice ale organismului, acesta detectandu-i ca pe niste corpi straini. Organismul lupta cu acesti alergeni ca si cum ar lupta cu bacteriile ce au cauzat o raceala.
Rinita alergica sezoniera, pe plan international, afecteaza adultii in medie 10-30%, iar copiii in proportie de 40. Persoanele de sex masculin sunt mai afectate. Dupa ce persoana alergica este expusa la unul dintre acei factori, are loc in organism reactia de hipersensibilitate de tip lgE si se elibereaza histamina in organism. Aceasta substanta chimica determina procesul inflamator la nivelul mucoasei nazale. Tabloul clinic al acestei afectiuni este unul complex, afectand nasul, ochii si urechile. Sa vedem mai jos care sunt simptomele.
Simptomatologie in rinita alergica sezoniera
Debutul rinitei alergice:
♦ Diminuarea simtului olfactiv;
♦ Cai nazale obstructionate;
♦ Mancarimi aparute in jurul nasului, gurii, ochilor;
♦ Mancarimea pielii;
♦ Secretii nazale (rinoree, hidroree);
♦ Stranut intens;
♦ Lacrimare.
Simptome care pot aparea mai tarziu sau care devin cronice:
♦ Tulburare de gandire, o gandire inceata sau neclara;
♦ Tuse, insa fara prezenta durerii in gat;
♦ Dureri la nivelul urechilor sau infundarea acestora;
♦ Stare de oboseala si letargie;
♦ Irascibilitate;
♦ Insomnie;
♦ Dureri de cap (cefalee);
♦ Roseata si mancarime la nivelul ochilor;
♦ Edem al fetei;
♦ Durere faciala din cauza sinusurilor blocate;
♦ Nas congestionat si rinoree.
La nivel nazal persoana bolnava poate avea o senzatie intensa de mancarime si presiune in zona sinusurilor. Este prezent si salutul alergic, care este frecarea cu frecventa a varfului nasului, de jos in sus, utilizand dosul palmei spre exterior cu palma in sus. De asemenea, poate avea loc diminuarea sensibilitatii mirosului.
La nivel ocular persoana bolnava prezinta lacrimare excesiva, ochi incercanati, mancarime, senzatia cum ca ar exista corpi straini in ochi si poate avea fotosensibilitate.
La nivelul auricular persoana bolnava poate suferi de o slabire a acuitatii auzului, urechile sunt infundate, simte o senzatie de tensiune in interior, poate auzi zgomote sau vajaituri.
Aparitia rinitei alergice
Pe langa alergenii ce declanseaza rinita alergica, exista si alte cauze ale aparitiei acesteia. Sistemul imunitar indentifica acesti agenti inofensivi ca fiind ceva daunator, iar apoi acesta produce anticorpi pentru a lupta cu acestia. Acest raspuns al sistemului imunitar este cel ce cauzeaza simptomele febrei fanului.
Febra fanului este de cele mai multe ori o afectiune genetica, deci daca exista membri ai familiei adulti care sufera de aceasta afectiune, este foarte posibil sa o dezvolte si copiii. Majoritatea celor care au febra fanului au un parinte sau un frate/sora cu alergii. Alti factori de risc ce duc la dezvoltarea febrei fanului sunt astmul, eczema, bolile autoimune si expunerea la alergeni. Daca mama a fumat in primul an de viata al copilului, la fel creste riscul de dezvoltare a febrei fanului. In cazul copiilor, febra fanului poate duce deseori la infectia urechii, denumita si otita medie.
Diagnostic si tratament
Rinita alergica sezoniera trebuie identificata printr-un diagnostic diferential. Exista mai multe tipuri de rinite intalnite in practica medicala. Tototdata exista si diferite patologii ce au simptome asemanatoare cu rinita alergica. Ca investigatii se vor face teste de sange, testele de tip “skin pick” care inseamna inteparea pielii cu diferite substante ce cauzeaza alergii. Daca persoana testata sufera de alergii locurile unde s-au introdus alergenii se vor umfla. Pentru acest tip de test este bine de consultat un specialist alergolog. Alte teste care se pot efectua sunt rinoscopia anterioara, endoscopia nazala, citologia nazala, rinomanometria.
Daca nu este tratata la timp, rinita alergica poate duce la afectiuni cronice precum sinuzita, astmul bronsic, polipoza nazala, faringita, otita seromucoasa cronica.
Ca tratament se prescriu medicamente antihistaminice, spray-uri nazale ce contin corticosteroizi, corticosteroizi ce se administreaza pe cale orala, solutie de apa nazala pentru irigarea nasului, imunoterapia. Bineinteles, daca este vorba de copii mici, unele dintre aceste medicamente nu sunt recomanda. Antihistaminicele generale si locale nu se administreaza copiilor mai mici de 2 ani, fiindca acestea pot provoca somnolenta, iar in cazul lor va fi destul de marcata. Corticoizii pe cale nazala nu sunt indicati, deoarece mucoasa nazala se poate usca si se poate pierde mirosul. Tratamentele de lunga durata precum desensibilizarile specifice nu sunt recomanda copiilor sub varsta de 5 ani.
Cel mai bine este sa consultati un medic specialist alergolog in cazul in care observati simptomele febrei fanului si el va va indruma mai departe. Niciodata nu administrati copiilor medicamente antialergice dupa ureche, doar pentru ca stiti ca pentru voi functioneaza.