Sarcina: Toxoplasmoza - simptome, testare si preventie

Toxoplasmoza este o afectiune ce este determinata de infectia cu parazitul denumit Toxoplasma gondii. Toxoplasmoza poate produce persoanei infectate simptome similare cu raceala sau gripa, insa in majoritatea cazurilor nu apare niciun semn sau simptom. Exista o probabilitate de 30% de transmitere de la mama la fat, chiar daca boala nu este manifestata de aceasta. Fatul poate suferi complicatii severe daca infectarea are loc in timpul sarcinii. Riscul este mai mic in primul trimestru de sarcina, iar sansele ca fatul sa faca toxoplasmoza congenitala cresc daca te infectezi in trimestrul al 3-a. Totusi, daca infectia apare mai devreme in sarcina, complicatiile fetale sunt mai severe. Toxoplasmoza poate fi contactata prin consumul de carne insuficient gatita sau prin contact cu excrementele unei pisici. 

                                           

Este probabil unul dintre cele mai mari motive de ingrijorare a mamelor care au o pisica sau mai multe ca animale de companie. Nici nu isi doresc sa renunte la ele, insa in acelasi timp le este frica de ce se poate intampla. Inainte de a lua in considerare un astfel de gest, trebuie sa stii ca pisicile care nu ies niciodata afara, adica cele de apartament, au un risc extrem de mic de transmitere a acestei boli. In plus, daca ai fost in preajma pisicilor inainte de a ramane insarcinata este foarte probabil sa fii imuna. Infectia cu parazitul nu necesita tratament in cazul unei persoane sanatoase, insa daca esti insarcinata si sistemul imunitar nu este in parametrii optimi, este necesar sa discuti cu un medic de specialitate. 

 

Cai de transmitere a toxoplasmozei

Toxoplasmoza poate fi transmisa in principal prin contactul cu excrementele pisicii, cand cureti litiera sau cand lucrezi in gradina. Alte modalitati prin care te poti infecta cu parazitul Toxoplasma gondii:

♦ apa sau carne contaminata: Carnea de miel, vanat sau de porc prezinta un risc mai mare de a fi contaminate. De asemenea, chiar si lactatele ce nu sunt pasteurizate pot fi contaminate;

♦ ustensile de bucatarie contaminate;

♦ fructe si legume nespalate;

♦ transfuzii de sange sau transplant de organe din surse contaminate.

 

Ce simptome poti prezenta daca esti infectata:

♦ dureri ale musculaturii;

♦ ganglioni inflamati;

♦ dureri de cap;

♦ febra;

♦ sindromul oboselii cronice (fatigabilitate).

 

Simptome in cazul in care esti imunodeprimata

In cazul persoanelor ce au o infectie cu HIV/SIDA, ce au avut un transplant recent sau trec prin chimioterapie, toxoplasmoza se poate reactiva. Apar simptome precum:

♦ dureri de cap;

♦ confuzia;

♦ tulburari ale coordonarii;

♦ convulsii;

♦ tulburari pulmonare: se aseamana cu tuberculoza sau pneumonia cu Pneumocystis jiroveci;

♦ tulburari de vedere: toxoplasmoza oculara, ce apare ca o inflamatie severa a retinei ochilor.

 

Simptome ale fatului 

Infectiile de la inceputul sarcinii duc la avort sau la nasterea copilului decedat. Copiii care supravietuiesc se vor naste cu probleme grave de sanatate cum ar fi:

♦ epilepsia;

♦ un volum marit ale ficatului si splinei;

♦ infectii severe ale ochilor;

♦ tegumente galbene (icter).

 

Prea putini dintre nou-nascuti prezinta aceste semne ale infectiei la nastere. In multe cazuri copiii incep sa manifeste semne si simptome mai tarziu in viata, in perioada adolescentei. Acestea pot fi:

♦ pierderea auzului;

♦ retard mental;

♦ infectii severe ale ochilor.

 

Ce teste trebuie sa faci pentru a afla daca esti infectata

 

Analizele recomandate sunt:

♦ Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgA: aceasta analiza este importanta in diagnosticul serologic. Sinteza anticorpilor lgA este mai putin precoce in comparatie cu cei de tip lgM. Anticorpii de tip lgA sunt la nivel maxim dupa 2-3 luni de la infectare, dupa care scad. Pot fi prezenti pana la 1 an. Insa, acesti anticorpi pot lipsi in 5-20% dintre cazuri. De asemenea, acesti anticorpi pot aparea in cazul unei reactivari a infectiei.

♦ Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgM: acesti anticorpi apar dupa 2 saptamani de la infectare si ajung la o concentratie maxima dupa 4 saptamani dupa care scad. Pot persista pana la 18 luni dupa infectia acuta.

♦ Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgG: ajung la o concentratie maxima dupa 1-2 luni de la infectare. Raman in organism pe o perioada nedefinita. Acesti anticorpi sugereaza o infectie in organism, insa nu se poate face diferenta intre o infectie recenta si una din trecut.

♦ Determinarea indexului de aviditate - un test suplimentar pe langa cel de determinare a anticorpilor lgG si lgM. Aviditatea crescuta poate determina o infectie ce a avut perioada de debut in urma cu mai mult de 4 luni. Aviditatea va creste progresiv in timpul infectiei, deci acest test va permite o datare mai precisa. 

♦ Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgG in lichid cefalorahidian

♦ Toxoplasma gondii ADN in lichid amniotic

♦ Toxoplasma gondii ADN in lichid cefalorahidian si in sange

Discuta cu medicul despre aceste teste. 

 

Masuri de preventie

Sansa infectarii cu Toxoplasma gondii scade daca exista un nivel de igiena adecvat. Daca detii o pisica, lasa pe altcineva sa se ocupe de schimbat nisipul si curatarea litierei. Daca ingrijesti o gradina, utilizeaza manusi pentru a nu intra in contact cu pamantul. Dupa ce termini spala-ti mainile cu maxima atentie.

Nu consuma carne care nu este suficient pregatita termic si nici lactate nepasteurizate. Spala si dezinfecteaza in mod regulat ustensilele de bucatarie folosite. Spala foarte bine fructele si legumele pe care urmeaza sa le consumi. Exista chiar si solutii speciale bio pentru indepartarea cerii si bacteriilor. Daca locuiti la curte si aveti un spatiu de joaca cu nisip pentru copii, acoperiti-l mereu dupa ce termina sa-l utilizeze. 

Sarcina usoara si fara probleme mamici!