Poate ca mama este cea care poarta sarcina, sufera schimbari de greutate, dureri de spate, trece prin perioada in care nu poate indeplini nici sarcini foarte simple pentru ca burtica de graviduta nu ii permite. Tot ea este cea care are pofte si care trece prin schimbari de stari de la un minut la altul. De la fericire si entuziasm la tristete si plansete, starnite de cele mai banale lucruri. Da, lucruri de acest gen se intampla si nu este vina nimanui. Doar hormonii sunt cei care influenteaza starea acesteia. Mama este cea care trece prin durerile nasterii si cea care sufera dureri la nivelul pieptului atunci cand alapteaza.
Totusi ea nu este singura in acest parteneriat, ci il are si pe tatal copilului alaturi. Sau cel putin asa ar trebui. Tatal in acest caz ar trebui cu atat mai mult sa se implice in activitatile familiei, fiindca trebuie sa fie suport pentru mama. O familie armonioasa este cea in care toti se ajuta si au grija unul de celalalt. Daca pentru o mamica apare poate un sentiment de teama ca nu stie ce sa faca, este firesc ca si la tati sa apara acelasi sentiment, insa el trebuie sa ii dea putere.
O noua etapa, un complex de stari si sentimente care va incearca
Este firesc sa apara intrebari, temeri si stari cum n-ati mai trait pana acum. Amandoi treceti prin aceleasi schimbari si chiar daca uneori pare ca mama este cea activa, mereu in preajma bebelusului, situatia nu este chiar asa. Daca cei doi se implica in mod egal in cresterea celui mic, totul poate deveni mai usor si mai simplu de acceptat. O mica pauza pentru fiecare dintre voi este bine-venita de multe ori si este momentul care va ajuta sa va refaceti fortele si sa va recapatati rabdarea. Deci tatici, importanta voastra in cresterea copilului este ca si cea a mamei si trebuie sa contribuiti in mod egal la asta.
Chiar daca sunt stari noi prin care treceti, imbratisati-le asa cum sunt si acceptati-le, pentru ca nu se compara teama cu iubirea nemarginita pe care nu ati mai simtit-o pentru nimeni pana atunci.
5 sfaturi de urmat pentru proaspetii tatici
1. Participati activ la orice activitate: incerca sa petreci cat mai mult timp alaturi de cel mic. Cu fiecare ocazie in care esti acasa, incearca sa il adormi tu pe bebe, sa comunici cu el, pentru ca este important ca acesta sa iti recunoasca vocea. Alege sa stai cu el, sa ii fi alaturi la fiecare activitate pe care o are.
2.Oferiti mamei ceea ce are nevoie cand alapteaza: chiar daca mamica alapteaza, nu inseamna ca tu nu ai nici un rol in aceasta situatie. Alege sa o ajuti si sa ii pui la dispozitie apa sau alte lucruri, poate chiar sa ii pregatesti fotoliul cu o perna inainte sa se aseze pentru a sta mai confortabil. Trebuie sa existe un parteneriat in care amandoi va concentrati asupra celui mic si aveti grija in acelasi timp unul de celalat.
3. Treziti-va si voi noaptea pentru a linisti copilul: atunci cand acesta plange sau da semne ca vrea sa se trezeasca in toiul noptii, verifica-l si vezi ce are nevoie, pentru ca si mama sa se odihneasca. Poate are nevoie doar de suzeta sau poate ii este prea cald si daca ii oferi aceste lucruri la timp puteti avea parte de un somn linistit in continuare. Chiar si atunci cand incep eruptiile dentare si cel mic plange si are nevoie sa fie alinat toata noaptea, nu o lasa doar pe mamica sa il legene si sa il linisteasca, ci ajut-o si ai si tu grija de bebe.
4.Dati-va timp pentru a va obisnui: este o schimbare mare in viata voastra si trebuie sa va adaptati la noul stil de viata. Poate ca nu vei mai avea parte de atentia totala a sotiei si este de inteles, pentru ca atentia si grija voastra se imparte acum. Discuta cu ea tot ce te deranjeaza si ce probleme intampinati pentru ca numai impreuna le puteti depasi. Primele luni vor parea un haos total, dar cu timpul lucrurile incep sa se rezolve si veti avea o noua rutina. Timpul le rezolva pe toate. Nu disperati!
5.Petreceti timp alaturi de mamica fara cel mic, macar o data pe saptamana: chiar daca aveti un bebelus, nu inseamna ca trebuie sa ignorati relatia de cuplu, ci dimportiva. Acum este cu atat mai importanta pentru ca o familie in care exista armonie, in care parintii se iubesc si se inteleg, este o familie fericita. Incercati sa comunicati cu mamica si sa nu uitati de voi. Trebuie sa stiti cum i-a fost ziua si ce activitati a avut cu bebe, chiar daca tu ai fost la munca. Mama trebuie sa stie ca are suportul total si ca o sprijini in tot ceea ce face.
Totul are o rezolvare, trebuie doar rabdare si comunicare. Atunci cand aveti grija unul de celalalt totul devine mai usor si problemele sunt depasite mai repede. Parenthood-ul este un proces ce presupune o adaptare continua si schimbari constante, dar care vor deveni firesti la un moment dat.
Un bebe fericit este un bebe care are ambii parinti alaturi, la fel de fericiti!