Violenta fizica asupra copiilor, care sunt efectele negative pe termen lung?

Fie ca este pe termen scurt sau lung, expunerea la violenta in timpul copilariei poate avea consecinte grave asupra copilului, in ceea ce priveste sanatatea fizica, emotionala si mintala. 

                                            

Din pacate, am tot auzit despre despre astfel de cazuri fie in jurul nostru sau citind prin trusturile de presa. Violenta asupra copiilor poate imbraca mai multe forme: sexuala, fizica si psihologica, iar riscul apare atunci cand copiii provin de obicei din familii sarace, defavorizate, insa nu este o regula generala. Cert este ca urmarile violentei se vor vedea si pe termen lung, atunci cand la maturitate copiii vor avea si anumite probleme de comportament.

 

Efectele negative pe termen lung 

♦ vatamari corporale: vatamarile corporale sunt cu atat mai grave, cu cat procesul de dezvoltare cognitiva si fizica este in desfasurare, pentru ca de aici pot aparea leziuni cerebrale posttraumatice. Studiile arata ca mai predispusi sunt copiii cu dizabilitati, fiind mai vulnerabili atunci cand vine vorba despre un conflict. Insa, de aici pot aparea dizabilitati permanente. 

♦ boli fizice: violenta poate spori dobandirea unor boli ce pot aparea in adolescenta. Astfel ca pot aparea obezitatea, boli cronice cardiace, hepatice, pulmonare, T.A. In momentul in care un copil este expus violentei fizice, acesta va trai in pemanenta o stare de stres, astfel incat poate inhiba o functionare normala a sistemului nervos, dar si imunitar.      

♦ sindromul stresului posttraumatic: acesta apare in urma unor traume printre care si violenta fizica. Acesta are ca si simptome o reactie intensa de anxietate, tulburari de somn, iritabilitate crescuta, accese de furie, iesiri negative, dificultati de concentrare. 

♦ capacitate cognitiva: asa cum am specificat si mai sus, dezvoltarea cognitiva a unui copil abuzat poate fi afectata destul de grav. Pentru ca activitatea cerebrala nu se dezvolta la capacitatea normala, acestia nu se pot bucura pe viitor de multe dintre drepturile lor, ba mai mult, acestea le vor fi incalcate de catre ceilalti. Vor avea o stima de sine scazuta, nu vor primi respectul cuvenit, nu vor avea un stil de viata normal, nu se vor dezvolta corespunzator.

♦ probleme de sanatate mintala: multi copii care vor fi abuzati mai devreme sau mai tarziu vor suferi de depresie, de tulburari de anxietate, se vor gandi la suicid, vor avea tulburari de nutritie. 

♦ probleme de comportament: efectele negative ale violentei fizice se pot vedea si la adolescenta. Multi dintre copii prezinta un risc crescut de alcoolism, consumarea de substante toxice, conflicte cu legea, abuzuri si asa mai departe. Mai mult decat atat, exista riscul ca si la randul lor sa devina la fel de agresivi cu persoanele din jurul lor. 

Acestea sunt doar cateva dintre efectele negative pe care un copil expus la violenta le poate avea pe termen lung. 

Insa, dincolo de violenta propriu-zisa, mai exista cateva lucruri la care parintii trebuie sa fie atenti.

 

Pedepsele si amenintarea cu abandonul 

Copiii sunt destul de activi atunci cand sunt mici. Au energie, dorinta de a se juca in permanenta si de a face asa numite “boacane”. Insa, nu toti parintii au rabdarea de a intelege ca acest comportament este normal. In momentul in care copilul nu a fost ascultator fie a fost pedepsit, urecheat sau palmuit. 

Mai mult decat atat, amenintarea cu abandonul sau clasicele “Las’ ca vezi tu!”, “Eu te-am facut eu te omor” sau “Sa vezi ce patesti cand ajungem acasa!” pot eroda increderea copilului in parinti. Parintii sunt cele mai importante persoane din viata copilului, pentru ca acolo ar trebui sa se simta in siguranta, protejat si iubit. Ori daca aceste lucruri lipsesc, copiii se simt abandonati, lipsiti de aparare, speriati. Urmarile se vad ulterior, cand acesta devine destul de sensibil, nu se poate integra in societate sau tot timpul are impresia ca face ceva gresit. Practic, aici vorbim mai mult de un abuz emotional. 

Din pacate, atunci cand acesti copii cresc si isi vor intemeia o familie, exista posibilitatea de a avea exact acelasi comportament cu propriii copii. 

 

Abuzul in scoala si bullying-ul 

Violenta fizica sau psihica nu vin doar din cadrul familiei. Acestea pot aparea si in societate sau la scoala. Parintii pot observa schimbari de comportament ale copilului, il pot vedea mai sensibil, mai retras, stresat, lipsa de concentrare. 

In acest context, comunicarea este foarte importanta, iar parintii trebuie sa afle cauza care a determinat acest comportament pentru a lua masuri. Abuzurile pot veni din partea colegilor sau chiar profesorilor, drept urmare este nevoie de a interveni. 

Astfel de probleme pot fi rezolvate prin comunicare si rabdare, pentru ca atunci cand copilul trece prin astfel de perioade are nevoie de intelegere si sustinere. 

Puteti apela de asemenea la specialisti in domeniu, la psihologi cu experienta pentru a putea rezolva astfel de probleme ce pot schimba foarte mult viata unui copil atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. 

Asadar, violenta de orice natura vine cu consecinte grave asupra vietii copilului si este un aspect care poate determina stilul de viata pe care acesta il va trai.