10 intrebari despre nastere pe care le au viitoarele mamici

Tic-tac, tic-tac, nasterea se apropie. Odiseea celor 10 luni este aproape de final si cu siguranta ca si pana acum in mintea unei viitoare mamici au fost zeci de intrebari. In timp ce unele isi gasesc raspuns cu fiecare noua etapa a sarcinii, nasterea este acel punct final de care unele se si tem. Teama este si ea fireasca intr-o arecare masura. 

                                           

In acest carusel de emotii nu ai cum sa nu treci de la extaz la agonie, de la stres la bucurie, de la convingere la teama. Pentru ca imprevizibilul se poate intampla si tot acel plan de nastere poate fi dat peste cap. Iata si un top al intrebarilor despre nastere pe care le au majoritatea viitoarelor mamici, fie ca vorbim de cele la prima sarcina sau nu:

 

# 1 O sa am un travaliu lung?

Adevarul este ca la prima sarcina este posibil ca travaliul sa fie lung. Nu exista un termen standard. Sunt femei care nasc in primele 3 ore dupa ce apa se rupe, altele care stau in travaliu mai bine de o zi. Nimeni nu poate spune clar cat de lung va fi travaliul si nici daca acest termen indica sau nu ca vei avea parte o nastere usoara sau nu. In cazul in care nu sunt probleme medicale - uter retrovers, dubla circulara de cordon ombilical sau altele - nu te preocupa despre cat de lung va fi travaliul. Conteaza mai degraba nasterea in sine si tot ce vine dupa.

 

# 2 Doare? 

Da, indiscutabil. Chiar si cele care au o mare toleranta la durere spun cu mana pe inima ca doare. Doar ca durerea se uita, trece, iar momentul in care iti tii pentru prima data puiul de om in brate, la pieptul tau, transformi tot acel chin si toata acea durere in miracolul vietii. Sa nasti un copil sanatos este mai presus de durerea de moment! Chiar si daca nasti prin cezariana nu se poate spune ca vei fi scutita de dureri. Acestea sunt insa resimtite mai tarziu, dupa nastere. 

 

# 3 Voi putea naste natural? 

Pe masura ce sarcina avanseaza si medicul ce iti urmareste sarcina te consulta mai des, pot fi stabilite detaliile nasterii. In principiu este recomandata nasterea naturala, in lipsa complicatiilor, a problemelor de sanatate ale mamei sau fatului. Insa, pot aparea si situatii neprevazute, pe moment. Lipsa dilatatiei spre exemplu, travaliu prea lung, bebelus neintors in pozitia de nastere etc. Este bine de avut in vedere ambele scenarii: nastere naturala si prin cezariana. 

 

# 4 Daca ajung la cezariana? 

Nu este capat de tara. Nasterea prin cezariana nu te face mai putin mama. De aceea este bine de avut in vedere ca daca nu se poate natural, sa fie vorba de o cezariana. Nu se stie niciodata ce intorsatura are situatia. Medicul te va pregati pentru tot ce urmeaza. 

 

# 5 In cat timp imi revin dupa nastere? 

Dupa o nastere naturala, in lipsa complicatiilor privind mama sau bebelusul externarea are loc in decurs de 2 zile, in timp ce pentru cele care nasc prin cezariana este de asteptat sa petreceti timp in spital pana la 3 zile. Insa daca apare icter la bebelus sau alte situatii medicale acest interval de timp va fi prelungit numaidecat. In cazul celor care se nasc prematur spitalizarea poate dura si pana la o luna. Dupa o cezariana cateva saptamani vor fi mai delicate. In schimb, dupa nasterea naturala dupa cateva zile esti in priza, ingrijind bebelusul. 

 

# 6 O sa am rupturi?

Unii medici decid sa nu lase mama pana in punctul in care va avea rupturi de piele si aplica epiziotomia. Depinde insa si de dimensiunile fatului, masuratori ce se fac ecografic inainte de nastere. Nimeni nu iti poate spune daca vei avea sau nu rupturi, cert este ca dupa o nastere naturala rupturile daca apar sau epiziotomia daca este facuta implica automat coasere. 

 

# 7 Voi avea suficienta putere si forta sa nasc natural? 

In acele momente, incurajata emotional si de personalul medical, ai fi surprinsa insa ca forta ta poate fi una peste masuri. Peste ceea ce ti-ai inchipuit vreodata. Trebuie sa te concentrezi pe miscari, respiratie si impins, fara sa te scremi, ci sa impingi cu puterea din abdomen. 

 

# 8 Voi reusi sa controlez durerea si starile ce ma incearca in acele momente? 

Unele femei se dezlantuie tipand, urland, muscand din perne. Altele strang mana partenerului sau a oricui este in apropiere. Sunt manifestari uneori greu de controlat. Cert este ca indiferent ce se intampla in sala de nasteri, acolo ramane! Personalul medical este constient ca durerea genereaza stari greu de controlat. Te va ajuta cum se poate. Nu te jena pentru ce se va intampla acolo. 

 

# 9 Cine asista la nastere? 

Daca nasti natural ai in preajma ta moasa si, optional, medicul care ti-a supravegheat sarcina sau medicul de garda, precum si asistente. De asemenea, dupa nastere, bebelusul este preluat de un neonatolog si asistenta acestuia. Pentru cele care nasc prin cezariana asistarea la nastere inseamna o intreaga echipa medicala, de la 2 medici, la asistente, la anestezist, neonatolog de asemenea. 

 

# 10 Ar trebui sa fie sotul/partenerul langa mine? 

In unele tari este permisa participarea partenerului la nastere. Sunt cazuri in care tatal are onoarea de a taia cordonul ombilical. Insa nu in orice institutie spitaliceasca, fie privata sau de stat, sunt permise astfel de cazuri. Inainte de a te intreba daca sa alegi prezenta acestuia in sala de nastere trebuie sa stii daca ai aceasta posibilitate, legal vorbind. Demersuri speciale trebuie facute. Iar daca iti este permis, gandeste-te de doua ori. Este un moment intim, o postura care ar putea sa schimbe relatia dintre voi si perceptia unuia asupra altuia. Nu in sens negativ, caci mamele sunt eroine, insa rezista partenerul unui stres emotional atat de mare!?

Tu ce intrebari ai inainte de marele eveniment?