10 metode de a face copilul sa vorbeasca

Ati ajuns la perioada de gangurit, la primele cuvinte, dulci ca mierea, fie ca primul sau cuvant inteligibil este mama sau tata. Ati ajuns si la 2 ani, cand ar trebui sa numarati deja cateva cuvinte pe care le pronunta bine sau chiar foarte bine. Indica ce doreste, formeaza propozitii scurte de 2 cuvinte. In unele cazuri insa, acest lucru nu se intampla. Este grav? Cand stim ca sunt probleme de vorbire?

 

                                             

 

Copilul nu vorbeste sau nu este stimulat sa vorbeasca?

Daca sunt probleme de vorbire, despre care am mai discutat si cu alte ocazii aici pe blog, sunt semne ingrijoratoare. Ramane sfant un consult la medicul specialist. Pentru parintii care se ingrijoreaza pot cere sfatul unui pediatru si ulterior al unui ORL-ist si logoped. Mai intai sunt excluse problemele medicale asociate, pentru ca mai apoi sa luati masuri in ceea ce priveste corectarea situatiei. 

Sunt si copii care au o intarziere de limbaj, dar si aici cauzele pot fi diverse. Spre exemplu, petrece prea mult timp in fata ecranelor, nu este ajutat sa invete mai multe cuvinte, ii sunt anticipate toate dorintele. Oricat ati crede ca problema este la parintii care poate isi neglijeaza copiii, este la fel de bine intalnita si in cazul celor care cad in extrema cealalta si anume isi cocolosesc copiii prea mult. 

 

Cum sa il ajut? 10 metode 

 

1. Vorbiti, vorbiti, vorbiti 

Nu se poate spune ca exista o regula anume despre cum sa va ajutati copilul sa vorbeasca sau ce anume functioneaza pentru fiecare. Cert este insa ca cel mic va imita ceea ce vede la parinti. Discutati cu el si nu numai. Nu degeaba se spune ca daca parintii sunt vorbareti, sunt sanse ca si cel mic sa fie la fel. 

2. Stimulati cu programe educative

Desenele animate ar trebuie sa fie cele potrivite varstei si de preferat sa fie de tip interactive. Adica sa nu presupuna doar a privi la un ecran. 

Sunt desene animate sau programe cu animatori ori poate chiar jucarii interactive - Mickey Mouse, tell me what to do. La comanda verbala jucaria se misca, danseaza, sare etc. 

3. Joaca de orice fel, mai putin televizor sau telefon 

In general, copiii invata despre lume, despre ei insisi, despre orice din jur prin joc si joaca. Limbajul sau va fi invatat si deprins de asemenea prin activitati de tip joaca. Aratati jucariile, numiti-le, repetati jocul care ii place mai mult, mentionand noi cuvinte de fiecare data. 

Unii parinti au aceasta teama cum ca cel mic se plictiseste. Ei bine si din plictiseala va fi mai mult stimulat sa isi caute noi activitati, sa isi puna creativitatea la contributie, sa isi doreasca si altceva si implicit sa ceara, verbal si altceva sa faca. 

4. Lasati-l sa ceara!

Una din greselile pe care parintii tind sa le faca este sa cada dintr-o extrema in alta. Preintampina orice dorinta si astfel nu lasa pe copil sa ceara, sa isi exprime dorinta si nevoia de ceva. Are nevoie de apa? Sa ceara! Sub o forma sau alta. Desigur ca nu va putea pronunta la cateva luni ca vrea apa, cand el abia spune mama. Dar repetati gestul, mentionati mereu cuvantul si in timp copilul face asocierea intre obiect si cuvant. 

In plus, pe masura ce are nevoi si vi le indica, ii veti spune cuvintele potrivite. Nu exagerati sa nu ii dati ceva pana cand nu cere, dar cel putin sa existe implicare si efort, putin cate putin pana la reusita. 

5. Explicati si repetati 

Daca a spus un cuvant si acesta suna gresit, este nepotrivit sa ii spuneti nu, nu asa se spune. Nu radeti, nu-l inhibati. Explicati si repetati corect cuvantul. 

6. Cautati contexte diferite in care cel mic sa se regaseasca

Pentru ca parintii sai ii vor intui imediat nevoile, insa in alte situatii cand se vede usor fortat si nevoit sa ceara, va invata sa se descurce verbal. 

7. Materiale didactice la indemana 

Folositi carti cu sunete si cuvinte, urmariti clipuri utilizate adesea in logopedie, folositi carduri colorate si deci materiale care sa ii stimuleze vorbirea, nu doar cartile colorate. 

8. Copiati viata reala 

Adica va puteti juca recreand scenarii din viata reala, inclusiv cea a adultilor. Va fi atras de aceste jocuri. Repetati propozitii simple. Copilul va asocia ulterior un context cu anumite cuvinte si cand va dori ceva sau se va ivi ocazia, isi va aminti si va pronunta cuvintele invatate. De asemenea, onomatopeele sunt de ajutor. Nu degeaba ii auzim pe multi discutand cu bebelusi sub forma aceasta: mergem cu trenul ciu ciu? 

Mama pleaca. Copilul face baie. Vreau apa. Uite papa. Mingea mare. Etc. 

9. Masaj facial 

Pentru ca pana la 3-4 ani copilul isi dezvolta si tot ce tine de aparatul sau fonoarticulator, pentru cei care au dentitie deformata sau alte situatii asemenea, un mod de a-l ajuta sa isi dezvolte vorbirea este chiar masajul facial. Asta pentru ca ii sunt stimulati toti muschii fetei si implicit miscarile mandibulei, ceea ce este absolut necesar in vorbire. 

Masati gentil fata, obrajii, prin miscari circulare. Puteti de asemenea cauta indicatii de acest gen la logopezi.

10. Guma, baloane si altele

De asemenea pentru dezvoltarea muschilor si a aparatului fonoarticulator tine de gesturi simple. Sa sufle baloane, poate chiar cele de sapun, caci pentru bebelusi este mai greu sa ii dati un balon in gura. Sa mestece guma, guma topitoare sau ce dulciuri de acest gen sunt cat de cat permise - in functie de varsta sa. Sa manance acadele, jucandu-se cu limba in gurita. Astfel de jocuri sunt adesea folosite de logopezi in terapii. 

 

Sa il ajutati pe copil sa vorbeasca poate fi o misiune usoara, daca veti constientiza timpuriu aceasta situatie. Adica nu lasati timpul sa treaca, deoarece va fi cu atat mai greu pentru copil sa ajunga la gradinita spre exemplu si sa nu poata sa isi exprime nevoile in colectiv. Va avea toate sansele sa devina frustrat, nervos, introvertit din aceasta problema.