Perioada diversificarii vine cat vei clipi deoarece primele luni petrecute alaturi de bebe trec repede, voi ca parinti fiind concentrati pe toate schimbarile care apar si pe starea de bine a bebelusului. Parenthood-ul este o experienta uimitoare si este important sa va bucurati de toate momentele si sa surprindeti cat mai multe ipostaze ale celui mic in poze, pentru a avea sute de amintiri peste ani pe care sa i le aratati.
Grija pentru cel mic este mereu prezenta si dorinta de a face ceea ce este mai bine pentru copil nu va paraseste niciodata. Iata ca sanatatea este poate cel mai important lucru si este necesar sa il indrumati pe copil inca de la inceput spre o viata cat mai sanatoasa.
Aici vorbim si despre alimentatie si despre activitatea fizica din fiecare zi. In primii ani din viata copiii oricum au foarte multa energie, deci joaca in fiecare zi nu va lipsi. Totusi alimentatia este importanta inca din primele momente - deci inca de la primul pas spre diversificare.
Diversificarea - ce este bine si ce nu?
Cand ajungeti la aceasta etapa probabil aveti in minte zeci de intrebari si sunteti tematori cu privire la tot ceea ce aveti de facut. Nimeni nu s-a nascut invatat si medicul va poate ajuta cu toate informatiile necesare. Nu exista o regula general valabila pe care toti parintii trebuie sa o stie pentru copiii lor.
Uneori difera de la caz la caz, in functie de cum se dezvolta cel mic, de alergii si chiar de ceea ce prefera. Important este ca micutul sa nu asocieze orele de mancat diversificat cu o obligativitate sau cu ceva ce nu agreeaza. Primii pasi sunt mai dificili in aceasta calatorie, dupa care veti sti ce aveti de facut cu siguranta.
Cu toate sursele de informare la indemana acum ajutorul este mai aproape, dar important este ca sursele sa fie veridice. Cum am mentionat ca starea de sanatate porneste de la alimentatie deseori, alegeti ingrediente cat mai naturale.
Astazi va ajutam cu idei de retete cu cartofi dulce pentru bebelusi. Doar cu acest aliment puteti gati fel si fel de mancaruri delicioase pentru bebe, deci variante vor exista mereu.
Retete cu cartof dulce
Cartoful dulce este unul dintre acele legume recomandate pentru mancarea pregatita pentru bebelusi. Aceasta leguma aduce un mare aport de vitamine, calciu si potasiu, alaturi de beta-caroten.
Cartofii dulci din alimentatia bebelusului pot actiona in mod benefic pe mai multe planuri. Acestia pot mentine tractul digestiv sanatos, deci bebe nu va mai plange atat de des din cauza problemelor la burtica. Poate fi si un bun ajutor pentru intarirea imunitatii si a oaselor. Descoperiti deci cateva idei de retete cu cartof dulce pentru perioada diversificarii:
1. Supa crema de cartofi dulci
Pentru aceasta reteta nu este nevoie de foarte multe ingrediente. Aveti nevoie doar de:
♦ doi cartofi dulci
♦ o ceapa
♦ o lingura si jumatate de unt
♦ un litru supa de legume/pui
♦ patrunjel tocat (optional)
Trebuie doar sa topiti untul intr-o tigaie, la foc mic, iar peste acesta sa adaugati ceapa taiata marunt. Dupa aproximativ doua minute puteti adauga cartofii pe care ii taiati cubulete in prealabil, odata cu acel litru de supa.
Totul trebuie lasat la fiert, iar cand sunt gata pasati totul. Daca vi se pare prea consistenta mai puteti adauga si incorpora niste supa. Astfel puteti obtine o supa crema perfecta pentru meniul bebelusului. Deasupra puteti adauga putin patrunjel si este numai buna de mancat supa crema de cartofi dulci.
2.Piure cu mar si cartof dulce
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de cele doua ingrediente si nimic mai mult - un mar si un cartof dulce. Spala bine cele doua ingrediente si taie-le mai apoi in cuburi, dar fara coaja. Nici marul nu trebuie sa aiba coaja.
Mai apoi lasa-i sa se gateasca la aburi pana ce sunt moi. Cand consideri ca sunt gata ii pasezi si piureul este gata. Aromele dulci cu siguranta vor fi indragite de bebe.
3.Clatite din cartofi dulci
Aceasta reteta este potrivita pentru copii la cateva luni dupa inceperea diversificarii deoarece sunt mai multe ingrediente necesare pentru preparare si stomacelul celui mic trebuie sa le accepte. Astfel, aveti nevoie de:
♦ jumatate de cana de faina integrala de grau
♦ o lingurita mica de scortisoara
♦ un varf de lingurita de praf de copt
♦ doua/trei linguri mari de lapte
♦ jumatate de cana de piure din cartof dulce
♦ doua oua
♦ doua linguri unt (topit inainte)
Toate aceste ingrediente trebuie sa le adaugi intr-un bol si sa le amesteci. Este in regula daca tot acest amestec este putin mai gros ca si consistenta. Mai apoi pune o tigaie la incalzit in care adaugi cate doua-trei linguri din acest amestec si lasi sa se gateasca cateva minute pe fiecare parte. Trebuie doar rumenite, daca se ard putin evitati sa le dati copilului.
Un deliciu pentru gusturile celor mici si o reteta simpla pe care o poti face.
Alege cu atentie orice produs consumat de cel mic pentru ca in special in primii ani are nevoie de foarte multe vitamine si alimente care sa ii ofere energia necesara, astfel incat sa creasca sanatos.
Mancarurile pentru diversificare sunt simple de realizat si veti descoperi astfel ce preferinte are bebelusul. Distractie placuta la gatit si la reactiile celui mic cand se bucura de aceste noi gusturi interesante.