6 obiceiuri sanatoase de prezentat copiilor

Fiecare generatie de parinti isi doreste ca propriii copii sa fie crescuti si educati dupa propriile principii, nicidecum dupa conceptii invechite ale propriilor parinti. Generatia tanara a observat si resimtit efectele parenting-ului facut incorect cand erau ei mici. Acum se straduie sa nu faca aceleasi greseli ca parintii lor, incearca sa stopeze traumele generationale, sa fie mai buni, mai intelepti, mai cu rabdare. Evident ca nimeni nu este perfect si scapari mai sunt, insa constientizarea este un pas important spre a crea generatii viitoare mai sanatoase psihic si mai fericite. 

                                         

Copiii sunt ca niste bureti si tot ce vad imita, tot ce aud stocheaza, iar ulterior in personalitatea sa va veti revedea si pe voi. Este bine sa ii implementati cateva obiceiuri sanatoase inca de cand e mic, pentru a se dezvolta intr-un adult de care sa fiti cu adevarat mandru. 

 

1. Invata-l sa manance sanatos

Asta inseamna ca si voi sa mancati sanatos fata de el, chiar daca atunci cand va ascundeti in baie infulecati 3 batoane de ciocolata si o punga de chipsuri. Puterea exemplului are un mare impact asupra celui mic, dar stim ca parintii au nevoie de ceva dulce sa reziste cu brio in fiecare zi. 

Acum este momentul in care se dezvolta, dar si sanatatea poate fi afectata de anumite alimente. Oricat de grele ar fi unele momente, oricat ati incerca sa ii atrageti atentia, nu recurgeti la folosirea cailor usoare - dulciurile si snacks-urile - fiindca stiti si voi ca provoaca o oarecare dependenta. Incurajeaza-ti copilul sa manance sanatos cat mai mult timp, fiindca va veni vremea in care e adult si are timp sa faca si alegeri mai nesanatoase. Daca vezi ca nu accepta un anumit tip de mancare, lasa-ti imaginatia sa zburde si creaza anumite forme, aseaza alimentele intr-un anumit fel, cauta jocuri prin care el sa le accepte. 

 

2. Nu il infofoli cu prea multa protectie

Una din marile greseli pe care le fac multi parinti este de a pune copilul intr-o bula protectiva. Nu le permit sa se joace cu animalele, nici sa sara ca iepurasii prin balti, nici sa se tavaleasca prin noroi ca niste catei, ca se imbolnavesc. Din contra, astfel de lucruri ii formeaza o imunitate puternica, iar daca il protejezi excesiv, racelile si alte afectiuni vor fi la ordinea zilei. Atat timp cat este in siguranta si tineti un ochi pe el totul va fi bine si atat el, cat si voi va veti distra copios. Noi mancam mere la bunica asa de pe jos cum erau si daca scapam ceva bun din mana mereu aplicam “regula de 5 secunde”. 

Lasa copilul sa fie copil, fiindca nu are multi ani la dispozitie pentru a se bucura de copilarie. Cand vezi si tu o balta, sari si tu cu el inauntru!

 

3. Dupa distractie vine si curatenia

Dupa ce vine plin de mizerie, transpirat si verde in genunchi de la joaca, este timpul pentru igiena corporala. Invata-l sa aiba o rutina bine stabilita. Sa isi separe mereu hainele de joaca de cele de iesit in oras, de cele pentru dormit. Asta pentru a mentine o igiena corespunzatoare, pentru a se evita imbolnavirea prin imprastierea bacteriilor. Sa faca dus zilnic, sa se spele pe dinti atat dimineata, cat si seara si sa foloseasca si ata dentara. Da, stim, uneori lenea e mare, dar ca sa ii dati un imbold puteti sa floss-uiti dintii impreuna si sa faceti din asta o joaca. 

 

4. Incurajeaza-l sa petreaca mai mult timp in natura

Decat sa stea toata ziua cu ochii bolditi in smartphone sau laptop, mai bine mergeti toti impreuna la o plimbare in parc, intr-o padure, explorand, facand exercitii si jucandu-va. Sau de ce nu, in timpul sezonului cald in loc sa stai in casa, mai bine faceti un picnic la iarba verde. Lasa-l sa se conecteze cu natura, fiindca va creste cu un psihic si suflet mai bun. Toti parintii mai recurg la tehnologie pentru a le capta atentia celor mici si nu este nimic gresit in asta. Dar device-urile trebuie folosite cu masura, pentru a pastra echilibrul copilului. 

 

5. Invata-l sa aiba o rutina a somnului 

Copiii au nevoie de foarte mult somn pentru a se dezvolta armonios, cel putin 10 ore, spre deosebire de un adult. Stabiliti impreuna o ora la care sa fie in pat gata de culcare si una la care sa se trezeasca si respectati-le. Astfel il invatati ca un somn adecvat ii va aduce multe beneficii si va respecta aceasta rutina pe masura ce creste. Tu ca adult iti vei mai dori sa apesi butonul de snooze la 7 dimineata, dar pentru copil acea ora este ideala pentru trezire. Fa-ti curaj si adapteaza-te si tu orei lui de trezire si incepeti ziua in forta.

 

6. Invata-l ce este empatia

Ultimul obicei despre care vorbim, dar care este printre cele mai importante, este sa iti inveti copilul sa fie rabdator, bun, generos, sa cunoasca ce este empatia si dragostea de aproapele sau. Desigur, intai invata-l sa se iubeasca si sa se puna pe el pe primul loc si sa nu lase rautatile altora sa-l descurajeze. Iar cand vine vorba de alti oameni si de animale, ghideaza-l pentru a-si dezvolta un caracter frumos. Incurajeaza-l sa citeasca, sa fie curios, sa puna intrebari si sa respecte pe ceilalti din jur si chiar si parerile lor, chiar daca nu e de acord cu ele. Invata-l sa fie bland chiar si cu o furnica si spune-i ca orice vietate are un rol pe lume si trebuie respectata. Invata-l sa aiba simtul raspunderii si ca actiunile sale au consecinte, iar asa se va gandi de doua ori inainte sa faca ceva. Sadeste-i sentimente nobile inca de cand e mic, pentru a deveni un adult de care sa fii mandru.

 

Haideti sa construim generatii mai bune, mai sanatoase, mai atente!