9 activitati pentru copiii cu sindromul Down

Acest sindrom apare din cauza unei modificari cromozomiale, existand un cromozom 21 suplimentar, de aceea i se mai spune si trisomia 21. Sindromul Down nu este o boala, ci o afectiune genetica, iar din pacate nu exista tratament pentru acesta. Cei care sufera de acest sindrom au anumite trasaturi fizice reprezentative si desi acesta nu poate fi tratat, terapia timpurie si ingrijirea adecvata permit o viata normala si activa. 

                                         

Existand o modificare cromozomiala in timpul conceperii sau inainte de ea, din 46 de cromozomi rezulta 47. Inca nu se cunosc cauzele pentru aceasta modificare celulara anormala, insa probabilitatea ca un copil cu acest sindrom sa se nasca creste odata cu varsta mamei. 

 

Care sunt simptomele in sindromul Down

Persoanele cu acest sindrom prezinta un retard mintal usor sau moderat, se observa anumite dismorfii fizice si se dezvolta mai greu. Fata este mai plata, rotunda, iar fruntea este bombata. Trasaturile faciale distincte in acest sindrom sunt urechile mici si rotunde localizate mai jos, gura cu o forma anormala, limba este de dimensiuni mai mari si protruzioneaza partial, gatul este de obicei scurt si gros, cu exces de piele si grasime. Fiindca urechile sunt mai mici, aproximativ 50% din cei ce au sindromul Down sufera de hipoacuzie si surditate. Inaltimea este mai mica, sufera de hipotonie, deci nu au o forta musculata dezvoltata ca alti copii care se afla la aceeasi varsta. Prezinta picioare si brate mai scurte, au un aspect mai indesat si prezinta pliu simian. Se mai poate observa si protruzia stomacului, datorita musculaturii slab dezvoltate. Mameloanele sunt aplatizate, iar tendinta posturii duce spre cifoza dorso-lombara.

Cam 50% dintre copiii care sufera de aceasta afectiune genetica prezinta si malformatii congenitale ale inimii, dar sunt posibile si alte anomalii precum cele digestive. O persoana cu sindrom Down care ajunge la maturitate are un IQ mediu de 50, cam cat un copil de 9 ani. 

 

9 activitati pentru copiii cu sindromul Down

1. Pentru a imbunatati atentia si alte abilitati spune-i o poveste copilului, care sa ii si placa, sa fie interesat de a o asculta. Dupa ce ai terminat de relatat povestea, pune-i intrebari, pentru a observa cat de atent a fost la detalii. Cine este personajul, ce s-a intamplat, care este morala povestii etc.

2. Kinetoterapia si hidrokinetoterapia: acestea sunt esentiale, avand un rol extrem de important in dezvoltarea musculara, in corectarea posturii, in dezvoltarea corecta a mersului, in mentinerea si cresterea fortei si rezistentei musculare, dobandirea a mai multa flexibilitate, cresterea nivelului de coordonare, a capacitatii de concentrare si echilibrului, imbunatatire a functiilor motrice generale, imbunatatirea comportamentului social, imbunatatirea respiratiei, obtinerea independentei si cresterea increderii in sine si multe altele.

3. Muzica si miscarea fizica: In timp ce ii pui melodiile preferate, acesta trebuie sa faca anumite exercitii fizice, in mod ideal in ritmul muzicii. Treptat se va creste gradul de dificultate, de la melodii lente la cele cu un ritm mai alert. 

4. Activitatile arts & crafts: pregateste-i niste foi pe care ai trasat linii. Pentru dezvoltarea abilitatilor psihomotorii, a abilitatilor motorii fine, atentiei si coordonarii, copilul trebuie sa taie cu foarfeca pe liniile trasate fara a depasi conturul. Apoi fasiile obtinute trebuie sa fie rulate in bile, astfel incorporandu-se si noi miscari ale degetelor, incheieturilor si palmelor. Aceste bile le puteti folosi impreuna mai apoi pentru a crea ceva impreuna, poate un tablou colorat. Explicati corect utilizarea foarfecelui inainte de a incepe aceasta activitate. Chiar si pictura este o optiune buna invatand si memorand caracteristici precum forme si culori ale animalelor, florilor, obiectelor ce le picteaza.

5. Bile si cercuri: Ai nevoie de cateva inele de culori diferite si bile ce corespund culorii inelelor. Copilul trebuie sa introduca bila in inelul corespunzator, ceea ce va dezvolta si capacitatea sa de asociere. Prin aceasta activitate se lucreaza abilitatea motorie grosiera.

6. Joc de roluri: Pentru a dezvolta vorbitul, dar si ascultarea, poti sa-l implici intr-o activitate in care amandoi jucati teatru. Povestea trebuie sa fie scurta, inspirata din viata de zi cu zi, pentru a-i fi mai usor de interpretat. 

7. Stimularea memoriei: Pune-l sa-ti spuna ce a facut cu o zi inainte, o activitate ce stimuleaza atat memoria, cat si zona lingvistica. El va trebui sa se gandeasca si sa spuna in detaliu ce a facut ieri. Trebuie sa ordoneze in minte fiecare activitate pe care a desfasurat-o si este indicat sa ii oferi indrumari atunci cand nu mai stie cum sa continue sa se exprime.

8. Activitati ce dezvolta independenta: luati un scenariu pe care-l va intalni cand va deveni adult, mersul la cumparaturi. Alegeti spre exemplu cazul in care merge la piata. Tu poti fi vanzatorul, iar el cel care cumpara. Copilul va trebui sa actioneze exact ca in situatia reala din momentul in care intra pe usa. Trebuie indrumat sa comunice intr-un mod educat, ca de exemplu de a spune buna ziua cand ajunge la standul vanzatorului. Sa puna intrebari inainte de a cumpara ceva cum ar fi cat costa un kilogram de capsune? Indicat este sa folosesti fructe si legume de jucarie, pentru ca interactivitatea sa fie si mai distractiva.

9. Despre bancnote si monede: nu va putea plati in lei oriunde ar merge, iar in tarile straine cea mai comuna moneda este euro, de aceea sunt foarte importante aceste exercitii. Foloseste bancnote si monede cu aspect real si implica-l intr-un exercitiu matematic. Explica-i valorile, pentru a se putea adapta in viitor, integrand noile cunostinte si cantitatile. Poti face exercitii de genul: Maria vrea sa cumpere o carte si un caiet. Cartea costa 10 euro, iar caietul 5. Daca ea are in portofel 20 euro ii ajung ca sa le cumpere? Cat ramane din 20 euro? Cat costa impreuna cele doua lucruri?

 

Activitati de dezvoltare sunt multe, dar ideal este ca un copil sa invete din acestea si cum sa se descurce in viata, pentru a fi una cat de cat normala.