Activitati interesante pentru copiii de 2-3 ani

Primii ani de viata sunt esentiali pentru un copil. Aceasta este perioada in care creierul celui mic absoarbe informatii din jur precum un burete si se dezvolta. Altfel spus, acesti ani joaca un rol deosebit de important in formarea lui. In primii sai ani de viata, copilul descopera lumea si o percepe in functie de experientele pe care le are si felul in care ii este prezentata de catre parinti. Acum incepe sa prinda contur caracterul sau. Mai exact, copilul invata cum sa se poarte cu cei din jur si totodata, dobandeste primele frici. De aceea, este extrem de importanta atentia pe care parintii o acorda activitatilor pe care cel mic le desfasoara. 

                                            

 

Activitatile pe care le desfasori alaturi de copilul tau sunt esentiale 

In plus, in aceasta perioada, copilul interactioneaza cu cei din jur si dezvolta primele atasamente. Prin timpul pe care il petrece alaturi de familie, relatia dintre copil si aceasta se consolideaza. Din acest motiv, parintii trebuie sa fie prezenti la fiecare pas din evolutia micutului. Implicarea lor si sustinerea pe care i-o ofera copilului sunt cruciale pe viitor. Acesta va simti prezenta lor si in functie de aceasta se va forma. Daca acum cateva decenii, se mergea pe premisa potrivit careia un copil va semana mai mult cu unul dintre parinti si in functie de trasaturile si aptitudinile mostenite de la acesta se va forma, acum, insa, situatia sta altfel.

 

Avansul tehnologic si globalizarea ne ofera posibilitatea de a accesa informatii din toate domeniile, inclusiv cel al psihologiei si al parentingului. Datorita acestora, parintii vor sti exact ce ii asteapta in fiecare etapa din viata copilului lor si invata cum sa procedeze in fiecare situatie. Studiile reliefeaza importanta timpului petrecut cu cel mic in primii sai ani de viata. Activitatile desfasurate impreuna cu acesta vor sedimenta legatura cu el si il vor ajuta sa se dezvolte. Bineinteles, acestea trebuie alese cu atentie. Activitatile trebuie sa fie atractive pentru copil pentru a putea invata cu usurinta informatiile care ii sunt prezentate. 

 

Idei de activitati pe care le poti desfasura cu cel mic in primii sai ani de viata 

Printre activitatile de care te poti bucura alaturi de copilul tau se enumera jocurile prin acesta va invata culorile. Unul dintre acestea, consta in prezentarea culorilor cu ajutorul jucariilor preferate ale celui mic. Pentru a se cimenta aceste informatii, vei putea numara si sorta impreuna cu el jucariile in functie de culori. Astfel, va diferentia mai usor culorile si va invata sa fie ordonat. De asemenea, veti putea colora impreuna diverse alimente, animale sau simboluri in nuante diferite, pe rand. O alta activitate care ii va starni interesul celui mic va consta in alegerea unei zile pe saptamana pe care sa o asociati unei culori. Mai exact, va puteti imbraca in acea culoare, mancati alimente a carei culoare predominanta sa fie cea aleasa (exemplu: rosu - cirese, sos de rosii, capsuni, rosii etc; verde - legaturi de ceapa, spanac, salata, mere etc.) si va puteti juca doar cu jucariile colorate specific.

 

Pentru a retine mai usor animalele, fructele sau legumele, ii poti propune jocuri prin care veti repeta numele acestora si le veti diferentia. Mai exact, cu ajutorul unor jucarii, a unor cartonase/ piese sau chiar a unor desene realizate impreuna, il vei invata sa faca diferenta intre ele si sa le memoreze numele. Acestea pot fi sortate pe categorii, pentru a fi mai captivanta activitatea pentru micut. De asemenea, tot prin intermediul unor jucarii sau a unor desene cu personajele dintr-o poveste sau dintr-o animatie, ii poti sugera sa distinga binele de rau. Cum? Ii vei sugera sa deseneze pe o foaie sau sa sorteze personajele in functie de faptele lor - personajele pozitive si cele negative. Astfel, copilul va invata sa faca distinctia intre bine si rau, va retine mai usor anumite informatii si va reusi sa claseze anumite informatii pe categorii.

 

Timpul petrecut in aer liber este extrem de important. De aceea, trebuie sa iesi impreuna cu cel mic in parc sau in natura si sa desfasurati diferite activitati. Una dintre acestea ar putea consta in ascunderea unor figurine cu animale in diferite locatii. Cu cat se va apropia copilul de zona in care se afla jucaria, va fi denumita zona ”calda” sau ”fierbinte”, iar cu cat se indeparteaza, va fi ”rece” sau ”inghetata”. Acestea pot fi amplasate strategic, in zone care sa il duca cu gandul la mediul in care convietuiesc acestea (exemplu: maimuta - in copac, camila - pe nisip, elefantul -  pe pamant etc.). Astfel, copilul tau va invata sa pretuiasca mai mult mediul inconjurator, sa fie empatic si va retine mai usor informatii legate de fauna si flora. De asemenea, alaturi de cel mic vei putea desfasura numeroase activitati fizice (cu mingea, spre exemplu) si va invata sa puna pret pe acest aspect. Daca vremea va permite, puteti lua si creta colorata pentru a desena in parc, alaturi de alti copiii, invatand astfel sa imparta si sa socializeze.

 

Timpul si rabdarea - investitii pe termen lung de care copilul tau are nevoie 

Timpul pe care il petreci cu cel mic in primii sai ani de viata isi va lasa amprenta asupra lui. Din acest motiv, trebuie sa alegi tot felul de activitati prin care copilul va putea sa invete prin joaca. Astfel, acesta se va dezvolta mult mai usor si va avea o capacitate de memorare extraordinara in viitor. Mai presus de asta, fiind alaturi de el in aceste momente si ajutandu-l sa exploreze lumea si sa memoreze anumite informatii, legatura dintre voi se va consolida. Odata cu acest fapt, va fi activata latura sa emotionala - inteligenta emotionala, empatia, dragostea etc. Astfel, petrecand timp alaturi de el si investind in educatia sa, veti avea numai de castigat - atat voi, in calitate de parinti, dar mai ales copilul vostru.