Tusea productiva la copii, fara febra - de ce apare?

Copiii, mai ales cei care frecventeaza gradinita sau cresa, deci sunt in colectivitate, experimenteaza destul de des episoade de raceala. Acestea pot fi de la cele mai banale viroze pana la ceva mai complicat. Ce se intampla in cazurile in care apare tusea productiva, dar aceasta nu este insotita de febra? 

                                            

 

Tusea productiva - sa descoperim mai multe despre aceasta 

Tusea este in sine un simptom din tot tabloul clinic al unei raceli sau boli. Aceasta nu ar trebui stopata si tratata, atat timp cat exista si alte simptome care indica prezenta unui virus sau a unei bacterii care provoaca probleme. 

Tusea productiva este semn ca exista mucus neeliminat inca. Asadar, pana la expectoratie, copilul va tusi continuu. Uneori episoadele de tuse sunt cu debut noaptea, destul de suparatoare, mai ales ca intrerup somnul. 

 

Tusea fara febra - ce explicatii sunt? 

Tusea are si ea un rol important si acela este de a curata caile respiratorii de mucus sau alti iritanti. Aceasta poate fi atat productiva, cat si neproductiva. Daca ne referim doar la cea productiva, aceasta presupune producerea de mucus. 

In functie de severitatea sa, aceasta poate fi acuta si sa dureze pana la 3 saptamani. Un alt caz este a celei subacute, care poate dura pana la 8 saptamani, cand durata sa nu mai are legatura cu existenta infectiei sau bolii in sine. Cu alte cuvinte, chiar daca veti crede ca ati scapat de boala, ramane insistenta si suparatoarea tuse. Ce este de facut?

 

Diagnostic 

Orice parinte va merge la medic cu multa ingrijorare privind tusea persistenta, productiva, insa fara existenta acelui simptom, febra, care indica nevoia de tratament cu antibiotic. 

Dupa caz, pot fi necesare:

 

♦ Radiografii toracice. 

 

De asemenea poate fi indicata si o tomografie computerizata, pentru a verifica astfel daca sunt anomalii in plamani. 

 

♦ Teste de alergii. 

 

Pentru a determina daca tusea are la baza o alergie. Pana cand nu este indepartata sursa de alergie, nu se va remedia situatia. 

 

♦ Test de sputa. 

 

Acesta indica foarte clar prezenta unor agenti patogeni infectiosi. 

 

♦ Analize de sange. 

 

Acestea vor determina daca sunt infectii sau inflamatii in organism. 


 

Ce pot sa fac pana ajung la medic 

Cum starea celui mic nu pare sa fie inrautatita, cum situatia nu pare sa scape de sub control, unii parinti se gandesc ca tusea aceasta ar putea fi una de tip rezidual si ca nu va mai necesita un tratament complex. 

Pot fi utile in astfel de situatii: 

 

⇒ Umidificatoarele, pentru ca aerul pe care copilul il respira sa fie unul cat mai umed. 

⇒ Bai calde sau dusuri, pentru ca acestea relaxeaza si mai ales ajuta in ceea ce priveste deschiderea cailor respiratorii. 

⇒ Cantitati mai mari de lichide, ceaiuri, adica remedii la indemana oricui. Asta va ajuta la fluidificarea mucusului si la eliminarea mai usoara a acestuia. 

⇒ Atentie la numarul de ore de odihna pe care copilul le are. Odihna ajuta organismul sa lupte cu infectiile si sa se refaca mai repede. 

 

Situatii care cer prezentarea la medic de urgenta! 

Primul gand cand copilul tuseste este de a utiliza un sirop de tuse. Acest lucru ar putea insa sa faca mai mult rau decat bine si asta pentru ca inhiba tusea, dar nu rezolva situatia. Tusea ajuta mucusul sa fie eliminat si semnaleaza ca ceva nu este in regula in organism. Eliminand acest lucru, ramanem cu problema si cauza, doar tusea nu mai deranjeaza. 

Mergeti la medic de urgenta sau din nou daca:

 

⇒ Tusea dureaza de mai bine de 3 saptamani si nu da semne de ameliorare. 

⇒ Tratamentul initial primit nu pare sa isi faca efectul. 

⇒ Apar si alte simptome, chiar daca nu exista febra: dureri de gat, urechi, cap, in piept. 

⇒ Creste productia de mucus. 

⇒ Urme de sange in mucus. 

⇒ Respiratie suieratoare, grea, cu durere. 

 

Este siropul de tuse un remediu bun?

 Atentie! Nu utilizati orice tip de sirop de tuse. Multe dintre acestea contin zahar sau miere, iar in cazul celor alergici sau chiar in cazul unui bebelus nu este indicat sa oferiti spre consum astfel de produse. Cereti mereu sfatul medicului si mentionati acestuia ce altceva ati oferit copilului - atentie la interactiunea intre substante, medicamente. 

 

Nota de final 

Tusea productiva, fara febra insa, necesita vizita medicala pentru a intelege cauza si apoi a trata corect. Uneori este vorba doar despre un tratament ce remediaza situatia. In alte cazuri se poate complica - cei care au vegetatii adenoide pot avea blocaj nazal, elimina cu greu mucusul, pot ajunge in situatia in care se umfla ganglionii din zona gatului etc. 

Tusea productiva poate fi de asemenea o situatie temporara dupa o boala respiratorie severa, bronsita si nu numai. Daca medicamentatia prescrisa nu da roade, situatia se complica si implica un lung sir de analize medicale. Daca ar fi vorba de un fond alergic nedepistat inca trebuie spus ca frecventa tuselor productive este mai mare in perioada de primavara si toamna. 

Cine a spus ca a fi parinte este usor?!