Efectele nocive ale privitului la televizor pe termen lung. Cum ne afecteaza copiii?

Televizorul nu mai este demult un lucru sigur pentru copii, avand in vedere tot ce se intampla acum in jurul nostru, iar majoritatea stirilor acum sunt mai mult negative. Desigur, poate ca nu toate stirile pe care le vedem pe diferite canale sunt false, insa copiii au dreptul la o copilarie fericita si cum ei absorb precum un burete orice informatie, este important sa ii tinem departe de tot ce ii poate afecta. 

                                              

Nu este o noutate faptul ca efectele televizorului asupra creierului sunt nocive si pot influenta cresterea si dezvoltarea copilului, insa multe persoane trateaza din pacate acest subiect cu superficialitate. Spre exemplu, in cazul copiilor sub 2 ani efectele televizorului sunt cu mult mai puternice decat in cazul adultilor si acest lucru se poate resimti ulterior in evolutia functiilor cognitive, cat si vietii sociale. Asa cum se relateaza si mai sus, copiii absorb inca de la varste fragede orice informatie, fie ea negativa sau pozitiva ce poate avea efect asupra gandirii si comportamentului acestuia. De asemenea, specialistii spun ca efectele negative nu apar doar de la TV, ci tot ce inseamna gadget. 

 

Copilul nu invata de la TV 

Una dintre cele mai mari capcane in ceea ce priveste televizorul este ca unii parinti cred ca este educativ pentru cei mici, mai ales canalele de desene animate. Cu siguranta fiecare parinte isi doreste tot ce este mai bun pentru copil: sa fie inteligent,  sanatos, sa se descurce in orice situatie si sa aiba o cariera de succes atunci cand va creste.

Observam ca unele desene pentru copii nu sunt tocmai educative. Multe dintre ele au scene de violenta fie ea verbala sau fizica, fapt pentru care cei mici au tendinta de a imita tot ceea ce vad, nestiind ce este bine si ce este rau. Asadar, cat de educativa pot fi desenele animate de acest gen?

Pe de alta parte, copiii sunt destul de curiosi inca de la varste fragede. Sunt curiosi la ceea ce se uita parintii si nu de putine ori, seara se aduna toata familia la o emisiune de divertisment sau la un film de actiune. Ce trebuie sa constientizam este faptul ca imaginile de pe ecran nu sunt cele reale, mai ales cele dintr-un film de actiune sau SF. Fapt pentru care cei mici pot fi confuzi si vor interpreta diferit lucrurile. 

 

Televizorul nu relaxeaza

Am crede ca televizorul relaxeaza insa de cele mai multe ori observam ca cei mici devin mai agitati. Asta pentru ca montajele, secventele rapide, imaginile luminoase obosesc creierul. Pe de alta parte, cu cat un copil va privi mai mult la televizor, cu atat lumea reala i se va parea plictisitoare. Pe termen lung va avea dificultati de concentrare si nu va avea rabdarea de a rezolva un puzzle spre exemplu. 

 

Efectele nocive ale privitului la televizor pe termen lung

O privire indelungata la televizor a copiilor pana in varsta de 3 ani poate avea efecte negative in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului, capacitatea de memorare, inteligentei emotionale, dar si asupra sanatatii ochilor. 

Copiii au nevoie de miscare, de explorare, de a se dezvolta prin joc si joaca. Activitatile educationale, jocurile de rol, cele care sustin abilitatile motorii si cele de indemanare pot fi cu adevarat interesante si atractive pentru copii daca le descopera la timp.

Se gasesc in magazinele de nisa foarte multe jocuri educationale pentru copii, care ii stimuleaza si ii ajuta sa se dezvolte corect prin joc si joaca. 

 

Ora de masa in fata televizorului 

Uneori parintii isi hranesc copiii sau ii lasa sa manance in fata televizorului sau altor ecrane cu gandul de a manca mai bine. Insa, fiind stimulat de imaginile pe care le vizioneaza, nu isi va da seama daca s-a saturat sau nu. Acest aspect poate duce la 2 lucruri negative: fie va avea probleme de sanatate si se va lupta cu obezitatea, fie va refuza sa mai manance daca nu este in fata televizorului sau telefonului. Totodata, va duce si la obiceiuri alimentare gresite si asta pentru ca multe dintre reclamele de la TV sunt despre gustari nesanatoase. 

 

Violenta comica 

Nu putem alege de la TV desenele la care se uita cel mic sau nu putem urmari in permanenta la ceea ce se uita. Chiar daca desenele ar trebui sa fie educative, unele au scene violente insa intr-un mod amuzant. Spre exemplu, un personaj din desene poate fi lovit cu un obiect, acesta se dezmembreaza si isi revine instantaneu ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Cert este ca cei mici nu vor intelege ca acest lucru nu se poate intampla in realitate si vor putea privi violenta fizica ca pe un lucru normal, chiar amuzant. 

De asemenea, un personaj din desene poate relata o secventa in care poate sari de la o anumite inaltime intr-o cana cu apa, aceasta transformandu-se intr-o piscina sau intr-un nor. 

Copiii pot imita acest lucru si pot exista accidente destul de grave. 

Asadar, efectele televizorului pe termen scurt, cat si lung pot fi negative asupra copiilor. Nu spune nimeni sa li se interzica acest lucru, insa este indicat sa se faca un program de 1-2 ore odata la cateva zile.