Considerati sistemul educational din tara unul depasit? Stim cu totii, prima zi de scoala este plina de emotie. A devenit se pare o traditie ca elevii sa intampine cu flori pe profesori. Iata cum arata prima zi de scoala si in alte tari.
Scoala in Finlanda
Aici, ca si in alte tari dezvoltate, manualele sunt asigurate de institutia de invatamant. Prima zi de scoala incepe in luna august. Insotiti de parinti pana in curtea scolii, elevii raman in grija invatatorilor. Nimic despre discursuri, flori si alte festivitati precum se intampla adesea in Romania.
Elevii au program 9-12. In primele zile toti elevii se acomodeaza cu scoala in sine, colegii lor. De asemenea, pregatirile in sine pentru scoala sunt minime. Daca materialele de studiu sunt asigurate de scoala, exista bine inradacinata ideea de a urma cursurile scolii din cartier, drumul este deci unul scurt in cele mai multe dintre cazuri. Cat priveste profesorii si cum se organizeaza acestia pentru inceperea anului scolar, exista o comunicare deschisa cu elevii privind planificarea activitatilor.
Scoala in Marea Britanie
Nici aici nu putem spune ca exista festivitati clasice in prima zi de scoala. Pregatirea pentru noul an scolar insa incepe cu cateva luni bune inainte. Atunci cand urmeaza formalitatile pentru inscrierea la scoala parintii pot avea cel mult 3 optiuni. In functie de scoala la care copilul este acceptat va fi si o abordare usor diferita privind consolidarea relatiilor intre profesori si parinti sau institutie de invatamant si parinti. Mai exact, viitorul profesor poate face chiar si vizite in mediul familial al scolarului, pentru a-i contura si un profil, descoperind care ii sunt hobby-urile si nu numai.
De asemenea, anterior primei zile de scoala, in Marea Britanie este practicata abordarea de tip open days. Echivalentul unor festivitati precum portile deschise. Parintii si viitorii scolari pot descoperi scoala si profesorii. Asadar, in prima zi de scoala, nimic nu le este strain aici.
Nu sunt oferite flori, copiii nu plang pentru ca sunt lasati in scoala, nu exista discursuri sau alte practici de acest gen.
Scoala in Italia
Copiii sunt inscrisi la scoala la varsta de 6 ani si incep clasa intai. Totul este cat se poate de firesc, in prima zi de scoala elevii isi iau ghiozdanul in spate si pasesc spre o noua etapa din viata lor. Nimic despre flori si alte festivitati, nici macar in cazul bobocilor, dar nici in cazul celor mai mari. In schimb, pentru cei din primul an directorul prezinta profesorul fiecarei clase, urmand apoi ca elevii sa fie strigati pentru a se regasi la clasa de care apartine fiecare.
Scoala in Austria
Aici prima zi de scoala incepe la o data stabilita, in prima zi de luni din septembrie. Atunci incepe scoala in doua provincii si in a doua zi de luni din luna septembrie incepe scoala in celelalte sase provincii.
Traditia aici este ca in prima zi de scoala copiii sa aiba o corneta cu dulciuri, primita de la parinti si cu care merg la scoala. Este ca un simbol al inceputului plin de surprize. Parintii isi insotesc copiii la scoala si fac cunostinta cu profesorii. Intalnirea intre toti are loc la clasa, iar directorul nu intervine cu discursuri sau alte festivitati. Prima zi este despre pura cunoastere intre elevi si profesori, iar a doua zi incepe oficial studiul.
Doar cei din primul an sunt insotiti de parinti in prima zi de scoala. Nu sunt oferite flori sau alte daruri celor din cadrul scolii.
Prima zi de scoala in Japonia
Abia aici putem vorbi despre o festivitate, ceremonie numita “Nyuugakushiki” ce are loc in luna aprilie. Scolarii isi fac poze la poarta scolii. Ca urare de bun venit parintilor si elevilor exista un discurs oficial ce ii incanta pe cei prezenti.
Evenimentul este unul destul de important pentru toti parintii, pentru ca femeile obisnuiesc sa isi puna unele dintre cele mai scumpe tinute, adica traditionalul kimono.
Prima zi de scoala in Romania
O antiteza intre ce se intampla in tari mai dezvoltate si ce se intampla in Romania. In cele mai multe dintre cazuri vorbim despre discursuri ale directorilor, uneori chiar si a directorilor adjuncti. Apar in peisaj si politistul local, preotul si uneori si primarul. Discursuri din partea multora, festivitate ce consuma timpul celor prezenti si amplifica si emotiile celor din primul an.
Povestea primei zile la scoala in Romania continua si cu traditia florilor. Oricat de modest ar fi un buchet, acesta se pare ca nu poate lipsi din peisaj.
Prima zi de scoala este oarecum despre traditii bine inradacinate. Un moment de acest gen este emotionat in egala masura pentru parinti, cat este pentru copii. Observam insa ca acest principiu de a oferi flori pleaca de la dorinta de a sarbatori momentul, desi se dovedeste a fi mai degraba o obligatie obositoare pentru unii.