Alergiile alimentare la copii - de ce apar si cum se manifesta?

Din momentul in care bebelusul vine pe lume sunteti incercati de tot felul de provocari. Asta pentru ca desi este o persoana individuala, separata acum de mama, nu mai poate avea aceeasi protectie ca in burta mamei. Incepe si perioada de diversificare, de multe ori marcata de alergii. Sa fie acesta inceputul unui lung drum in care alergiile va dau batai de cap? Descoperim mai multe in randurile ce urmeaza. 

                                              

 

Alergiile alimentare in primul an de viata 

Medicul pediatru va indica sa oferiti cate un aliment nou in meniul bebelusului din nevoia de a permite corpului sa asimileze si sa fie observate eventuale reactii. Daca nu ati oferi rand pe rand alimente noi, nu ati sti ce anume a provocat o reactie alergica. Incepeti cu portii mici si continuati daca nu sunt reactii imediate. 

Alergiile alimentare apar inca din primul an de viata, dar nu sunt griji ca acestea vor fi permanente. Mare parte din bebelusi scapa de aceste alergii ulterior, in copilarie. Pana la varsta adulta pot avea mai putine sau deloc. 

Medical vorbind o alergie este o reactie exagerata a sistemului imunitar. Anumite proteine alimentare sunt considerate straine si corpul reactioneaza. Sunt anumite alimente cu un potential mai mare de a crea alergie. Aici incadram proteinele din lapte, precum si derivatele din lapte, fructe precum capsuni, fructe de padure, kiwi, avocado, fructele de mare de asemenea. 

In cazul sugarilor alimentele cu potential alergenic sunt: laptele, graul, soia, arahidele si ouale. In cazul copiilor si adultilor si nucile sunt trecute pe aceasta lista. 

 

Cum se manifesta o alergie alimentara 

In cazul unei alergii severe apar primele semne imediat dupa consumul unui produs la care exista intoleranta. Apar spre exemplu pete in jurul gurii sau pe piele, in zona in care ati atins un anumit produs. Insa manifestarile unei alergii alimentare sunt complexe, diverse si afecteaza intregul sistem digestiv si nu numai. 

-La nivelul ochilor: mancarime, ochi inlacrimati, rosii.

-Nas sau urechi infundate. 

-Mancarime, secretii nazale. 

-Stranut, inflamatie la nivelul limbii sau a buzelor.

-Durere in gat, tuse.

-Respiratie ingreunata. 

-Apar eczemele pe piele, pielea este uscata. 

-Urticarie - mai frecventa. 

-Durere de stomac, cu sau fara diaree ori constipatie. 

-Greata, posibile varsaturi. 

-Cefalee, oboseala, irascibilitate. 

 

Cand alergia este grava si necesita interventie, internare poate 

Cazurile severe presupun edem lingual sau facial, respiratie suieretoare sau cu dificultate. 

 

De ce apar alergiile

Studiile confirma ca in cazul in care unul din parinti este alergic, are un fond alergic, sunt sanse ca si bebelusul sa le aiba. Factorul ereditar este de vina, cu atat mai mult cu cat ambii parinti au antecedente. Iar riscul de a mosteni alergiile este cu atat mai mare cu cat si fratii sau surorile le-au dobandit deja. 

De asemenea, un copil alergic la o anumita substanta are mai multe sanse sa dezvolte alergii si la alte alimente sau substante. 

Alergiile pot sa apara oricand de-a lungul vietii. In unele cazuri insa parintii nici nu isi dau seama de un fond alergic existent, daca simptomele sunt usor de trecut cu vederea. Spre exemplu stranutul frecvent este pus in seama racelilor de sezon. De altfel medicii spun ca alergiile sunt subdiagnosticate si se numara printre cele mai frecvente boli cronice in randul copiilor. 

Desi tratament nu exista, ci doar recomandari de a mentine simptomele in limite si de a evita acele produse care dau aceasta reactie, trebuie sa stiti insa cu ce va confruntati. Medicul poate recomanda panelul de alergii, un test relevant pentru a depista exact ce alergii alimentare are un copil. 

 

Este o alergie sau este o intoleranta? 

Este usor sa faceti o confuzie intre cele doua. Sa lamurim: alergia alimentara mediata de IgE tine de sistemul imunitar. Intoleranta tine de incapacitatea de a digera corect zaharul din lapte. 

Mai sunt si alte diferente. Spre exemplu in cazul intolerantelor la lactoza simptomele apar dupa aproximativ 2 ore sau cel putin 30 de minute dupa consumul de lactate. Printre manifestari se numara durerile abdominale, balonare, diaree, flatulenta, greata. 

 

Alimente la care sa fiti atenti 

Daca exista suspiciuni sau sanse ca un bebelus sa aiba alergii veti afla in perioada diversificarii. Mare atentie la: 

-Laptele de vaca 

Este unul dintre cele mai frecvente alimente alergenice si din pacate mai sunt si parinti care ofera laptele ca masa de baza, in locul laptelui de san sau formula. Sunt insa sanse de a scapa de aceasta alergie pana la varsta de 3 ani. 

-Oua 

68% din cei care au alergie la oua reusesc sa scape de ea pana la varsta de 16 ani. Manifestarile sunt destul de neplacute. Sa nu va surprinda daca apare alergie doar la albus sau galbenus. 

-Nuci, fructe oleaginoase 

Acestea sunt alergiile cu care aveti sanse sa ramaneti toata viata. Nu exista tratament, doar indicatia de a sta departe de nuci si tot ce presupune continut de nuca. 

-Arahide 

La fel ca in cazul alergiei la nuci, cea la arahide este frecventa. Sunt diferite de nuci pentru ca nu sunt fructe oleaginoase, ci legume. Insa de cele mai multe ori cine are alergie la nuci, are si la arahide. 

-Crustacee

Nici alergia la crustacee nu are sanse de a se ameliora sau disparea. Cine manifesta alergie la acestea, ramane cu aceasta toata viata. 

Mai putin frecvente sunt alergiile la seminte de in, susan, alergiile la banane sau piersici.