Bebe si pisica: 5 mituri false

“Spre bucuria copiilor, pisicile au fost prevazute cu cozi”

Exista foarte multe mituri destul de adanc inradacinate despre animalele de companie cum ca pot fi un risc major in ceea ce priveste sanatatea bebelusilor. Din pacate, exista multe situatii in care parintii isi mustra copii atunci cand ei incearca sa puna mana sau sa se apropie de un animal, fie o pisica sau un caine. 

                                           

Insa, acest comportament din partea parintilor nu face decat sa implementeze mai tare convingerea copiilor ca toate animalele sunt periculoase si murdare, ajungand la varsta in care sa aiba un dispret, cat si o frica de acestea. Desi parintii vor sa isi protejeze copii de anumite boli sau muscaturi acest comportament poate fi uneori exagerat. 

Pe de alta parte, sunt familii iubitoare de animale de companie, mai cu seama de pisici, iar atunci cand trebuie sa vina pe lume un nou membru al familiei, acestia incep sa se ingrijoreze in ceea ce priveste reactiile animalului cu privire la bebelus. Familia isi face griji ca pisica sa nu aiba reactii nepotrivite, sa nu zgarie, sa muste sau sa fie geloasa.

 

Iata cateva mituri false cu privire la pisici

♦ Pisicile sunt geloase pe copii. Sosirea unui nou membru al familiei este cu siguranta o schimbare majora atat pentru parinti, cat si pentru pisica. Insa, acest lucru nu inseamna neaparat ca devine geloasa, chiar daca la inceput aceasta nu are incredere si nu stie ce se intampla. Este important sa nu impiedicati pisica de a face activitatile sale obisnuite si bineinteles sa nu o excludeti din viata bebelusului. Puteti sa o lasati sa se apropie de bebelus, fiind sub supraveghere pentru a se obisnui cu mirosul, cat si de obiectele acestuia pentru a vedea cum reactioneaza. 

♦ Inhalarea parului de pisica poate duce la grave leziuni. Chiar daca internetul este plin de astfel de mituri cu privire la parul de pisica inhalat, singura problema reala care poate fi cauzata de pisica este alergia. Insa, acest lucru se poate intampla inclusiv adultilor si nu doar copiilor. Cel mai indicat ar fi sa consultati un medic specialist care va poate prescrie medicamente speciale pentru alergii sau interzicerea animalului in locul unde copilul doarme. 

♦ Pisicile pot transmite boli grave copiilor. Atat timp cat un copil este sanatos, cu o imunitate crescuta, care nu trece printr-o terapie medicamentoasa, poate sa stea prin preajma pisicilor fara nici o problema. Avand in vedere ca exista un o pisica in locuinta, cel mai important este sa respectati cu strictete standardele de igiena, sa mergeti regulat cu ea la medicul veterinar, efectuand controale de profilaxie, in special impotriva parazitilor externi, cat si a viermilor intestinali. Facand aceste lucruri, felina poate avea o viata normala alaturi de bebelus. 

♦ Femeile care raman insarcinate nu ar trebui sa aiba pisici. Din pacate acest mit a dus la abandonarea multor feline, mai ales atunci cand stapana a ramas insarcinata. Si asta pentru ca in spatele abandonului exista frica de a nu se imbolnavi de anumite boli de la felina, respectiv cu toxoplasmoza. Toxoplasmoza este o boala cauzata de un parazit care poate fi luata prin contactul direct cu fecalele infectate de pisica. Important de retinut este ca aceasta boala este foarte rara la pisicile domestice bine intretinute, care consuma o hrana sanatoasa, cat si un tratament preventiv recomandat de medicul veterinar. 

♦ Pisicile au 9 vieti. Un ultim mit destul de general, in care toata lumea crede. Pisicile au doar o singura viata, la fel ca si oamenii, la fel ca si alte animale. Din contra, pisicile domestice au nevoie de o ingrijire speciala, acestea fiind destul de delicate si uneori sensibile. 

Asadar, copiii si pisicile pot construi o prietenie puternica si de lunga durata atat timp cat aceasta nu este exclusa din viata copilului. 

In plus, o felina in locuinta, poate ajuta in a responsabiliza copilul chiar de la varste fragede, constientizand ca este o fiinta vie, care are si ea nevoie de hrana, adapost si nu in ultimul rand afectiune si iubire. Poate fi un exemplu pozitiv pentru copil, care il ajuta la maturitate sa fie un exemplu in societate cu privire la grija pentru animale. 

 

In loc de concluzie

In lumea in care traim, este de datoria parintilor sa invete copiii sa fie si sa creasca niste oameni mai buni. Ori un animal de companie poate fi acel suflet esential prin care copii pot lua exemplu, pentru ca a fi un om mai bun inseamna inclusiv respectul si iubirea fata de animale. Copiii vor intelege ca si acestea au capacitatea de a iubi oamenii, de a suferi, de a fi triste sau stresate. Dincolo de aceste lucruri, animalele au simturi puternice, pot simti anumite pericole, insa de cele mai multe ori sunt dornice de joaca si de afectiune. 

De aceea, un animal de companie, fie el pisica sau caine, poate schimba mentalitati, obiceiuri, cat si viata la 180 de grade, in bine. Lasati animalele sa faca parte din viata copiilor, pentru a invata empatia, responsabilitatea si prietenia.