Bebelusul tau plange des si nu stii cum sa-l calmezi? Afla mai jos cele mai eficiente metode

Plansul este modul de comunicare a bebelusului si este perfect normal sa incerci sa il linistesti. Fiecare bebelus este unic, deci nu te ingrijora daca anumite metode nu dau roade la al tau. Poate te mai consulti cu prietenele ce au trecut deja prin asta, insa ceea ce e valabil in cazul lor nu este neaparat valabil in al tau. 

                                                

Bebelusul iti comunica prin plans, cum stie el mai bine, cand ceva nu este in regula. Nu dispera cand nu iti dai seama la inceput de ce are nevoie, fiindca doar pe masura ce trec lunile incepi sa il intelegi cu adevarat, in special daca esti la prima sarcina. Trebuie sa iti asculti instinctele naturale, sa ii oferi alinare cand plange ori de cate ori este nevoie. Nu-l priva de afectiune cum spun altii ca trebuie sa il lasi sa se “caleasca”, fiindca iti supui bebelusul la stres sporit si privatiune de somn. In primele luni de viata bebelusii plang din ce in ce mai des, iar tu poti recurge la metodele de mai jos pentru a-l calma.

 

Experienta este cheia cunoasterii, asa ca abia dupa ceva timp vei invata sa faci diferenta intre plansete si ce anume il face mofturos pe cel mic. Principalele cauze pentru care un bebelusul plange sunt:

♦ Ii este foame

♦ Are colici

♦ Trebuie schimbat scutecul

♦ Ii este somn

♦ Are flatulenta

♦ Vrea sa fie tinut

♦ Prezinta reflux gastroesofagian

 

Ce metode poti folosi:

♦ Alapteaza-l (daca este posibil) - Alaptarea este o metoda minunata de a linisti bebelusul, dar si mama. Daca bebelusul nu sufera de alte probleme de sanatate, atunci alaptarea poate sa-l linisteasca, simtindu-se iubit, ocrotit, simtind caldura si siguranta de care are nevoie. Laptele mamei contine o proteina ce induce somnul bebelusului. 

♦ Suzeta - este si va fi mereu un obiect indispensabil din arsenalul parintilor. Nu numai ca ajuta la calmare, dar suzeta poate preveni si sindromul mortii subite, ce apare de obicei in timpul somnului. Un scenariu de cosmar pentru orice parinte, ce poate fi evitat cu ajutorul suzetei.

♦ Infasatul - da, mai stiu si bunicii nostri cate ceva despre cresterea copiilor. Bebelusul se simte mai protejat, in siguranta, atunci cand este intr-un mediu mai stramt, fiindca pana sa vina pe lume a stat 9 luni in pantecul mamei.

♦ Masajul de relaxare - in special cand e vorba de colici, un masaj delicat ii poate diminua din disconfort. Atentie la presiunea aplicata pentru a nu-i provoca si mai multe dureri. Atingerile blande il vor ajuta sa se calmeze usor si sigur.

♦ Zgomotul alb - el a experimentat acest tip de zgomot cat a stat in confortul burticii, ascultandu-ti vocea calma si ce se mai petrecea prin jur. Acum exista o multime de aparate care produc aceste zgomote. Pe timpul noptii poti opta si pentru monitoare de bebelusi ce produc o lumina linistitoare si cantece de leagan.

♦ Incurajeaza delicat somnul pe timp de noapte - este de preferat ca atunci cand bebelusul doarme mai mult de doua ore pe zi, sa incepi sa il trezesti incet cand vezi ca vrea iar sa doarma. Astfel, pe timpul noptii bebelusul va dormi mai mult si mai bine. Daca nu reusesti si are tendinta de a se trezi des pe parcursul noptii, incearca o combinatie intre zgomotul alb si tehnica infasatului. 

♦ Leganatul pe perna - la fel de utilizata si de aceasta generatie. Tehnica mostenita de la parinti si bunici inca functioneaza si e posibil chiar si tu sa-ti amintesti cat de repede adormeai si ce bine mai era cand te leganau pe picioare. Nu numai ca este distractiv pentru cel mic, dar induce rapid starea de somn.

♦ Plimba-l in brate - plimbarea in brate poate ajuta la calmare, cel putin pana descoperi de ce anume plange cel mic. Chiar daca aceasta metoda nu opreste in totalitate plansul, macar ii ajuta pe parinti sa nu se simta frustrati si neputinciosi. Conform unor cercetari, nici nu conteaza cine il plimba, fiindca efectul va fi acelasi, deci mama mai poate lua o pauza in timp ce alta persoana il plimba. Totodata, bebelusul va cere in mod regulat atingere fizica, deci consoleaza-l prin mangaieri, canta-i, tine-l aproape de pieptul tau.

♦ Temperatura potrivita - nu te lua dupa sfaturi invechite cum ca cel mic trebuie sa fie constant infofolit ca sa nu raceasca. O regula pe care o poti aplica este ca bebelusul sa poarte un strat suplimentar fata de tine pentru a avea caldura necesara si confort. La fel si temperatura din casa trebuie sa fie potrivita, nici prea calda incat sa ii usuce mucoasele, nici prea rece.

♦ Distrageri noi - pentru bebelusi totul este o experienta noua in fiecare zi. Sunetele sunt noi, luminile, persoanele si obiectele. Insa si ei se mai plictisesc de aceleasi jucarii, asa ca trebuie sa ai ca un as in maneca mereu ceva nou cu care sa ii distragi atentia. Prin distragere il poti face sa uite de ce plangea in primul rand.

♦ Baie calda - un masaj bland in timp ce se afla in apa calda poate fi uneori tot ce trebuie pentru a calma bebelusul. In special daca ii ingrijesti parul cu o perie moale, starea de somnolenta apare negresit.

♦ Soapte in ureche - sunetul vocii tale soptit in urechiusile sale il calmeaza, dandu-i senzatia ca se afla in uter. Sau daca asta nu functioneaza, incearca vocea ritmica. Alternativ, poti incerca sa ii pui muzica la volum redus si poti canta si tu usor. Nu conteaza ca nu esti vreo cantareata faimoasa, tot ce conteaza este ca el sa iti auda vocea. In plus, il poti pune direct pe pieptul tau, iar contactul cu pielea ta, caldura si mirosul tau il vor linisti mai mult.

♦ Porneste electrocasnicele - multi bebelusi se amuza si se calmeaza cand aud uscatorul, aspiratorul sau masina de spalat. Le capteaza atentia, facandu-i curiosi si plansul se poate transforma in ras.

 

Important este ca de fiecare data tu sa ramai calma. Bebelusul simte cand esti frustrata si nu se va calma in acest caz. Nu exista o formula magica universal valabila care sa functioneze la toti copiii. Daca nu functioneaza aceste metode si bebelusul continua sa planga in mod constant, cel mai indicat ar fi sa te adresezi medicului pediatru pentru a afla din ce motiv se intampla acest lucru.