Ce ne trebuie la gradinita? 5 lucruri absolut necesare de cumparat

Inceperea gradinitei. Acel moment foarte emotionant pentru parinti si poate putin dificil pentru unii copii. Este primul pas spre etapa in care cel mic se integreaza intr-un grup si incepe sa socializeze zi de zi si cu alte persoane, nu doar cu familia sau cunoscutii. Este un inceput important pentru ca este momentul in care incepe sa invete fel si fel de lucruri noi, isi face prieteni si ia contact cu un mediu in care trebuie sa respecte anumite reguli, un program clar stabilit si in care nu mai este mama mereu cea care il ajuta in orice. Este primul pas spre autonomie si grija, atat cat se poate, pentru propriile lucruri. 

                                            

Indiferent de cate momente de acest gen a trecut o mamica, tot emotionant este si poate diferit pentru fiecare copil. Cand vorbim despre prima experienta de acest gen este putin mai dificila pentru ca si voua ca parinti va va fi greu sa stati cateva ore fara cel mic, daca v-ati obsinuit cu el alaturi in fiecare zi, de dimineata pana seara. O schimbare importanta si necesara este mersul la gradinita, care vine cu o pregatire de inainte. Aceasta pregatire face referire atat la anumite obiecte ce trebuie achizitionate, cat si la discutii cu cel mic prin care ii explicati ce urmeaza si cum o sa decurga zilele. 

 

Discutiile cu prichindelul despre gradi

Ideea de a merge in grupa mica trebuie prezentata prichindelului ca fiind o activitate plina de jocuri si de copii cu care sa se joace, cum de altfel va fi. Ideea de gradinita trebuie pusa intr-o lumina cat mai buna, pentru ca celui mic sa nu ii fie greu de acceptat ideea de a nu mai sta cu mami sau cu tati non-stop. 

Cu cateva luni inainte, poate chiar de cand incepe vara, ar trebui deja sa discutati cu el si sa ii spuneti ca va merge la gradi, iar cu timpul, acesta va transmite si celor din jur aceasta informatie, daca va fi incantat de ea. Chiar daca nu intelege exact ce se va intampla, este bine sa fie entuziasmat de idee, pentru a nu avea parte de un soc, pus direct in fata faptului implinit. Sa stie ca este un loc unde va invata poezii si se va juca, isi va face prieteni si va avea o doamna educatoare care va avea grija de el. 

Odata cu pregatirile la nivel conversational cu copilul trebuie sa faceti si alte pregatiri, cu privire la ce aveti nevoie pentru cel mic. Iata asadar o lista de 5 lucruri absolut necesare de cumparat pentru gradi.

 

Lucruri absolut necesare pentru inscriere

Probabil stiti ca in fiecare an locurile sunt limitate si inscrierea trebuie facuta cat mai repede. In generala acestea incep in luna mai, deci cu multe luni inainte, astfel incat sa puteti gasi o gradinita ori in perioada de inscrieri ori in sesiunea de reinscrieri. Pentru a depune documentele in prima sesiune cu cele necesare, trebuie sa aveti niste acte pregatite. Acestea sunt:

♦ cerere inscriere

♦ copie certificat de nastere

♦ fisa medicala, care contine avizul epidemiologic, fisa de vaccinari, adeverinta medicala

♦ copie dupa cartea de identitate a parintilor

♦ adeverinte care sa ateste veniturile parintilor sau tutorelui legal.

 

Lucruri necesare de cumparat

1. Rechizite: acestea sunt foarte importante si poate ca la prima sedinta veti primi de la educatoare o lista cu toate rechizitele necesare pe care sa le aduceti. Daca nu, trebuie sa stiti ca nu trebuie sa lipseasca:

-culorile si cariocile

-pensule si acuarele

-caiet pentru desen, coli albe si coli colorate

-lipici si foarfeca

-plastelina si mapa (poate hartie creponata pentru activitatile de lucru manual)

Toate acestea vor fi utilizate in activitatile zilnice cand cei mici invata diverse lucruri prin joc si joaca, prin colorat si desenat. Va fi minunat momentul cand va aduce acasa planse pe care a desenat familia, diverse fructe sau animale realizate la ora de lucru manual, chair de mainile sale. 

 

2. Articole vestimentare: la acest capitol nu trebuie sa cumparati aceleasi lucruri ca si ceilalti, dar sunt niste reguli pe care trebuie sa le respectati. Poate vor avea un sort toti la fel pentru a nu se murdari si care sa fie simbol al grupei. In rest, in functie de anotimp cei mici au nevoie de niste haine de schimb in caz de orice accident, atat cu maneca lunga, cat si scurta. Educatoarea il va schimba pe cel mic daca va fi cazul, daca acesta a transpirat la joaca, pentru a nu raci. Acestea pot fi cumparate si duse la scoala, iar doar daca este cazul trebuie schimbate mai apoi. 

Un echipament sportiv poate va fi necesar, spre exemplu un trening. 

 

3. Incaltaminte: cei mici au nevoie numaidecat de o pereche de papuci de casa cu scai pentru a le fi usor sa se incalte si sa se descalte, exersand singuri acest proces. In clasa vor sta numai cu acesti papucei pentru a nu aduce mizerie de afara pe mocheta din clasa. 

 

4. Articole igiena: pentru acest aspect fiecare parinte va aduce probabil anumite articole, daca nu vor fi cumparate la comun. Printre acestea se enumera:

-hartie igienica

-prosoape din material sau din hartie (preferabil hartie)

-sapun lichid

-servetele umede

-dezinfectant

 

5. Ghiozdan: chiar daca nu trebuie sa poarte zilnic dupa ei rechizitele, acestia au nevoie de un ghiozdan in care parintii sa le pregateasca o gustare. Alaturi de aceasta le pot pregati si un servetel sau prosop pe care sa il intinda pentru a lua masa. Educatoarea ii poate ajuta in acest sens, dar este bine sa se obisnuiasca sa isi pregateasca singuri si sa stranga dupa ce mananca.

Alaturi de acestea, veti fi anuntati de la gradinita ce alte lucruri trebuie cumparate, dar acestea sunt esentiale si necesare peste tot. Important este ca celui mic sa nu ii lipseasca nimic. Succes pitici si curaj parinti pentru aceasta etapa noua in viata!