Ce sa alegem: pompa de san electrica sau manuala?

Se cunoaste faptul ca alaptarea este singura cale de a transmite bebelusului mineralele si vitaminele de care are nevoie pentru a se dezvolta sanatos si armonios. Este un lucru esential din viata proaspetelor mamici, cat si a copiilor. Pentru ca alaptarea sa fie mai usoara, tot mai multe mamici apeleaza la pompele de san, care in ultimii ani au devenit aproape indispensabile. Alaptatul in primele zile este dificil, dar scopul principal, acela de a oferi bebelusilor toate substantele nutritive pe care le contine laptele matern primeaza si le motiveaza. 

                                         

Pompa de san este un dispozitiv electric sau manual folosit de mamici pentru a extrage laptele ce urmeaza sa fie consumat de catre bebelus. Este de altfel si un instrument potrivit si de mare ajutor atunci cand mama trebuie sa plece de acasa, la munca, pentru ca indiferent de circumstante, copilul trebuie hranit. 

Specialistii in domeniu recomanda ca mamicile sa cumpere o pompa de san cu cateva saptamani inainte de folosirea propriu-zisa si asta pentru se putea obisnui cu ea sau pentru a-si da seama daca modelul ales este cel potrivit si confortabil. 

 

De ce este utila o pompa de san 

O pompa de san vine cu multe beneficii pentru mama, deoarece odata colectat, laptele poate fi tinut timp de aproximativ 4 ore la temperatura camerei, la frigider aproximativ 3 zile, iar in congelator pana la 6 luni. 

 

Cum si cand se foloseste o pompa de san 

Utilizarea unei pompe de san nu este deloc dificila sau dureroasa. Iata pasii pe care trebuie urmariti:

♦ trebuie citite instructiunile de pe ambalaj;

♦ asambleaza pompa;

♦ igienizeaza sanul folosind apa si sapun;

♦ aseaza-te intr-un loc confortabil;

♦ aseaza partea centrala a pompei in zona sanului si introdu mamelonul prin deschiderea pompei;

♦ seteaza butonul de pornire, intregul proces poate dura de la 10 pana la 20 de minute;

♦ seteaza viteza in functie de cat de confortabila te simti;

♦ in functie de viteza iti vei da seama daca laptele mai trebuie colectat sau nu;

♦ opreste pompa de san.

 

Specialistii spun ca bebelusul se poate hrani cu laptele colectat chiar dupa cateva saptamani dupa nastere. Desigur ca sunt si exceptii si acestea se refera la cazurile de nastere prematura sau atunci cand se depisteaza anumite malformatii congenitale care nu permit alaptarea bebelusului imediat dupa nasterea acestuia.

Pompa de san se poate utiliza si atunci cand nu s-a instalat lactatia, deoarece ea are capacitatea si de a stimula productia de lapte. 

 

Cate tipuri de pompe de san sunt 

Pompele de san se clasifica in doua categorii: pompe de san electrice si manuale. La randul lor, pompele electrice se impart in pompe simple, duble, duble alternative, cu sistem deschis sau inchis. 

Totodata, in functie de cantitatea de lapte, se pot alege pompe de san cu un motor mai puternic, care au si rolul de a stimula lactatia, cat si pompe silentioase cu un motor mai mic. 

 

Ce sa alegem: pompa de san electrica sau manuala?

Diferentele dintre acestea sunt vizibil mai mari si de asemenea nu trebuie ignorate. 

In primul rand, pompa electrica este folosita cu ajutorul unui motor pentru a se extrage laptele, in timp ce pompa de san manuala necesita apasarea si eliberarea unui maner, cu mana.

In al doilea rand, utilizarea unei pompe de san manuale necesita mai mult timp, pe cand cu cea electrica vei extrage laptele mult mai repede. 

In al treilea rand, pompele de san electrice au si rolul de a stimula lactatia, comparativ cu cele manuale.

Atunci cand vrei sa alegi dintre cele doua, ia in considerare cat de des o utilizezi, timpul pe care il ai la dispozitie, unde o folosesti, cat si garantia si durata de viata a acesteia. 

 

Cum se intretine o pompa de san 

Este extrem de important sa tii cont de intretinerea unei pompe de san. Si aici ne referim la curatarea si sterilizarea acesteia. Este vital ca aceasta sa fie curatata si sterilizata inainte si dupa folosire, deoarece bebelusul va fi in siguranta. Intretinuta corespunzator, bacteriile nu vor ajunge la copil. 

In functie de pompa de san aleasa, fiecare piesa (exceptand cea electrica) se poate curata cu apa si sapun sau detergent de vase fara miros sau la masina de spalat vase. Dupa acest proces, piesele se fierb timp de 5 minute in apa pentru a se steriliza. 

 

Foarte important!

Nu sterge niciodata piesele. Acestea pot prelua bacterii care pot fi transmise bebelusului, iar sterilizarea nu va mai avea efect. Aseaza-le pe un suport sau pe o bucata de hartie pentru a se usca de la sine. 

Dupa ce s-au uscat, asambleaza fiecare piesa si depoziteaza-le intr-un loc sigur, fara umezeala, ferit de soare sau cu temperaturi foarte ridicate.

Acum, ca ai citit aceste aspecte, alege pompa de san care te ajuta cel mai mult, care iti eficientizeaza timpul si care iti ofera confortul de care ai nevoie.