Cu ce ajuta testele de screening in sarcina?

Din prima clipa cand sunt banuieli de o sarcina incepe si lungul sir de griji si precautii pentru ca aceasta sa ajunga la termen si sa fie totul bine. Sarcinile dorite sunt urmarite de medicul ales, iar diverse teste sunt programate de-a lungul celor 10 luni. Unele pot fi decontate partial, unele mai importante ca altele, va veti intreba totusi ce rol au acestea. 

                                             

Trebuie spus ca la ora actuala exista un protocol al urmaririi de sarcina care prevede o serie de teste ce trebuie facute. In egala masura este de datoria mamei, dar si a medicului care supravegheaza sarcina si gravida luata in evidenta sa, sa urmareasca conform graficului de evolutie a sarcinii si sa recomande analizele. In caz contrar, daca sarcina intampina probleme sau fatul se naste cu probleme, sunt implicatii legale si o raspundere a medicului.

Un alt rol al acestor teste dintre cele mai diverse, ce sunt realizate in anumite intervale de timp, se refera la sanatatea mamei, dar si a fatului. Astfel, daca este depistata sarcina ca fiind una cu probleme, mama poate decide intreruperarea de sarcina. Acest lucru este posibil cu asistare medicala, implicit la sarcina cu durata de pana la 4 luni. 

 

Ce teste de screening sunt recomandate pentru fiecare trimestru de sarcina 

Pentru cele care se pregatesc sa raman insarcinate este recomandat ca inainte de conceptie sa inceapa un program complex prenatal. Asadar, acid folic poate fi administrat cu 3 luni inainte de sarcina. Pentru fiecare trimestru vor fi recomandate teste dupa cum urmeaza:

 

Trimestrul I 

Primele analize sunt cele de sange, ce dozeaza cantitatea de hormoni si determina deci saptamana de sarcina. Acesta este un test optional, ce nu poate fi decontat prin CAS, insa nu costa foarte mult. 

Medicul adesea recomandata si cateva analize de rutina, printre care si cele de determinare a grupei sanguine si a RH-ului. La fel de uzuale pot fi si analize precum:

♦ Hemoleucograma.

♦ Glicemia.

♦ Uree.

♦ Creatinina.

♦ Examen de urina.

♦ Test screening HIV 1/HIV 2.

 

Dintre toate aceste teste ce sunt efectuate in primul trimestru foarte important este ceea ce in termeni medicali poarta numele de profil TORCH. Acesta ar urma sa identifice orice urma de infectie in organism. Include analiza la toxoplasmoza (T), alte infectii, precum sifilis, hepatita B, virusul Epstein - Barr, infectia cu enterovirusuri (O), rubeola (R), citomegaloviroza (C), infectia cu virusul herpes simplex (HSV). 

Intre saptamanile 11 si 14 de sarcina este recomandat si Dublul Test. Acest test de screening evalueaza care este riscul ca fatul sa se dezvolte cu malformatii congenitale - risc de sindrom Down, Edwards si Patau. Presupune atat un examen de sange, cat si o ecografie.

 

Trimestrul II 

Intre saptamanile de sarcina 15-20 va fi efectuat triplul test - Testul Kettering sau Testul Bart. Acesta depisteaza, fata de dublul test, o eventuala anomalie de tip tub neural, spina bifida, pe langa cele ce tin de sindroamele deja amintite. 

In functie de rezultatele obtinute si de starea medicala a mamei pot fi indicate si alte analize mai amanuntite, o morfologie de sarcina 3D sau 4D, amniocenteza, test invaziv ce presupune a extrage putin lichid amniotic pentru analiza sau prenatest.

 

Trimestrul III 

Pana la final de sarcina, 38-40 de saptamani maximum gravida este supravegheata si chemata la consult mai des, din doua in doua saptamani in ultima luna. Sunt verificate greutatea, tensiunea si cateva teste de rutina, pentru a verifica eventual diabetul gestational, anemia, o posibila infectie cu streptococ de grupa B. Daca sarcina decurge normal o ecografie va fi suficienta, in caz contrar este urmarit nivelul de stres asupra fatului. 

Deja dezvoltat, acesta trebuie sa aiba greutatea in parametri si este urmarit riscul de nastere prematura. Tot acum poate fi recomandata si o a treia ecografie morfologica. Cu cat fatul este mai mare, cu atat orice problema de sanatate, de dezvoltare va fi mai bine vizibila la teste. Poate fi recomandata de asemenea si o sonograma 3D sau 4D, pentru a depista in ce pozitie sta fatul si starea placentei. 

Cu fiecare test facut gravida primeste noi recomandari si data probabila a nasterii este tot mai bine estimata. Desigur, nimic nu poate fi 100% precis, un diagnostic de sindrom Down nu poate fi pus, insa sunt evaluate riscurile, sansele ca un fat sa se nasca cu astfel de probleme. 

Ne dorim noi generatii de copii sanatosi, dar totul incepe cu responsabilitatea asumata inca din perioada sarcinii. Orice test de screening inseamna linistea castigata, pentru ca in cazul in care ar aparea anumite probleme de sanatate la fat orice mama se va framanta si se va intreba ce ar fi fost daca? In plus, este decizia parintilor, neblamata si legala, ca daca depisteaza conform unor teste de acest gen ca fatul are probleme de dezvoltare, sa intrerupa sarcina. 

Un test de screening inseamna de asemenea si a contribui la sanatatea globala, caci se fac statistici si sunt urmarite cazurile celor cu probleme, sarcini cu fat ce are sindrom - sunt informatii ce vor ajuta la studiile medicale. De asemenea, testele au rolul de a da sansa unei mame, unei familii, implicit societatii, de a se bucura de un copil sanatos si de a diminua sau controla pe cat posibil nasterile de copii cu sindroame.