Cum alegem corect tetina de la biberon in functie de varsta

Cand devii parinte, in special daca e pentru prima data, habar nu ai la ce sa te astepti. Te-ai mai documentat tu de prin carti de specialitate, ai mai citit bloguri despre parenting, i-ai pus toate intrebarile posibile medicului, insa nimic nu te poate pregati pentru schimbarile ce urmeaza. Pe langa faptul ca sunteti mega fericiti, o sa fiti si mega epuizati la un moment dat. O sa aveti o multime de alegeri de facut, fiindca va doriti ce e mai bun pentru copilul vostru. 

                                         

Iar cand vine vorba despre hranirea acestuia, iti vei dori sa afli care sunt biberoanele potrivite pentru el, cate trebuie sa ai la dispozitie si ce tetine trebuie sa folosesti. Alegerea acestora poate deveni o adevarata provocare pentru mamici de aceea mai jos ai un ghid care te va ajuta si alte informatii care te-ar putea interesa. 

 

Ai nevoie de doua tipuri de biberoane

Biberoane pe piata exista cu miile, care mai de care cu reclame stralucitoare si tentante. Fiecare promite sa faca un anumit lucru, insa tu trebuie sa stii ca doua tipuri iti sunt esentiale si anume biberonul anticolici si biberonul natural. Cel anti-colici este ideal pentru utilizarea intensa si este dovedit clinic ca ajuta la combaterea colicilor, la diminuarea plansului si agitatiei bebelusului. Acest biberon dispune de o supapa anticolici integrata, facandu-l foarte usor de curatat si de asamblat, perfect daca esti o mama extrem de ocupata. Biberonul natural are o forma ce imita sanul mamei, facand mai usoara trecerea de la alaptarea la san la cea din biberon. 

 

Dimensiunile potrivite pentru biberon si tetina

Pe masura ce micutul tau creste, va trebui sa te adaptezi poftei sale de mancare si sa cumperi biberoane din ce in ce mai mari. Iar in timp ce biberonul masoara cantitatea de lapte, tetinele sunt cele care determina cat lapte va curge prin orificiu. Si desi sunt unele biberoane cu tetina inclusa, asta nu inseamna ca va fi ideala pentru bebelusul tau si poti opta pentru cele separate. Vei alege tetinele in functie de material si forma, insa si bebelusul isi va exprima dorinta pentru anumite tetine. Dar pentru inceput, tu esti cea care alege variante de la diferite branduri, iar mai apoi reduci lista pana ajungi la cele potrivite pentru bebelusul tau. Ai anumite criterii dupa care sa alegi tetinele:

 

Materialul - tetinele pot fi din latex sau din silicon. Cele din latex sunt mai moi, imita mai bine sanul mamei, insa se vor deteriora mult mai rapid, in special fiindca sunt sterilizate des. Tetinele confectionate din silicon isi vor pastra forma mai mult timp, iar unii bebelusi pot fi alergici la latex. 

Forma tetinei - Exista 3 tipuri de tetina si anume anatomice, ortodontice sau rotunde. Indicat ar fi sa optezi pentru cele ortodontice, pentru ca sunt special concepute pentru a se potrivi pe cerul gurii si pe gingiile bebelusului, prevenind deformarea maxilarului. Acestea au varful plat si imita cel mai bine ceea ce simte bebelusul cand suge de la sanul mamei, deci este o varianta optima in special daca alternati intre hranirea la biberon si alaptatul la san. 

Marimea si tipul de scurgere - La fel ca si in cazul biberoanelor si dimensiunea tetinei conteaza. In cazul noilor-nascuti tetina este considerabil mai mica decat pentru un bebelus care are implinite 6 luni. Nou-nascutii nu au nevoie de o cantitate foarte mare de lapte, undeva intre 30-60 ml per masa, insa cei mai mari ajung undeva la un consum de lapte intre 90-150 ml per masa. In primele luni de viata ale bebelusului, debitul tetinei trebuie sa fie scazut, pentru ca acesta sa se adapteze la hranirea la biberon, iar trecerea de la san la acesta sa fie cat mai naturala. 

 

Tetina cu o gaura - pentru nou-nascuti. Aceasta poate fi folosita pentru laptele matern, apa sau ceai.

 

Tetina cu doua gauri, debit scazut - pentru bebelusi de 1 luna+. Ideala pentru bebelusul ce deja suge mai viguros si pentru laptele formula.

 

Tetina cu trei gauri, debit mediu - pentru bebelusi de 3 luni+. Aceasta este ideala pentru laptele formula ce are o consistenta mai vascoasa decat laptele matern.

 

Tetina cu 4 gauri, debit rapid - pentru bebelusi de 6luni +. Aceasta tetina este ideala cand se incepe diversificarea si poti adauga in laptele formula si cereale. 

 

Tetina cu debit reglabil - La fel de utile cand incepe diversificarea si sunt chiar mai practice, fiindca prin rotirea acesteia se poate obtine fluxul dorit, in functie de consistenta lichidului.

 

Este indicat sa inlocuiesti periodic tetinele, undeva la 3 luni, atat din motive de igiena, cat si de siguranta, pentru a nu afecta dentitia bebelusului. Acum intrebarea intrebatoare din mintea ta este de cate biberoane am nevoie? Se pare ca mamele considera ca 6 biberoane ar fi indeajuns pentru prima jumatate de an a bebelusului. Vei avea nevoie de 3 biberoane mici si 3 mari, insa daca il mai lasi si cu bunicii sau alte rude, n-ar fi rau sa ai si cateva rezerve. Iar cand bebelusul este mai mare poti opta si pentru biberonul cu manere, pentru a-i oferi libertatea de a se hrani singur. 

Indiferent de brandul pe care il alegi, asigura-te ca biberoanele nu contin BPA sau alti compusi toxici. In rest, multa sanatate si sa creasca prichindelul bolfos si roz in obrajori!