Cum alegi bona potrivita pentru copilul tau - criterii de selectie

Nu toti parintii pot fi 100% prezenti fizic, in orice moment, alaturi de copiii lor. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori se gandesc sa apeleze la o bona, mai ales in perioada in care mama incepe din nou jobul. Ori gasirea unei bone pentru copil nu este o alegere foarte usoara, mai ales atunci cand vine vorba despre a petrece timpul cu propriul copil. Exista niste criterii importante dupa care parintii ar trebui sa se ghideze atunci cand au luat aceasta hotarare. Au nevoie de o persoana care prezinta incredere si care isi doreste cu adevarat sa fie bona, nu doar pentru ca primeste un salariu la final de luna. 

                                            

Mai ales atunci cand sunt mici, copiii au nevoie de sprijin, iubire, sa nu simta ca au fost abandonati sau lasati cu un strain. Asadar, alegerea unei bone este o misiune grea, dar nu imposibila, deci in urmatoarele randuri veti putea citi cateva criterii importante dupa care sa va ghidati in cazul in care urmati sa angajati o bona. 

 

Criteriile de selectie pentru bona potrivita 

Asa cum am mai spus, bona trebuie sa prezinte incredere. Puteti apela la recomandari. Daca aveti prieteni de familie care au avut o bona, le puteti cere parerea, dar si o recomandare, daca este cazul. 

Insa, indiferent ca apelati la prieteni sau poate la o agentie, este important sa vedeti cat mai multe bone. In acest fel veti putea lua mai usor o decizie. 

Tineti cont de varsta bonei. Se pare ca acest criteriu este destul de important. In functie de varsta va veti da seama de asemenea si de experienta acesteia, luand in calcul ca a mai lucrat in acest domeniu. Tineti cont de faptul ca cei mici sunt destul de energici si sunt mereu pusi pe sotii, deci bona trebuie sa aiba rabdarea necesara. Se spune ca tinerii din ziua de astazi nu mai au rabdarea necesara, insa nici cei in etate nu mai au puterea si energia ca altadata. Cautati sa aiba o varsta potrivita si nu uitati, tineti cont si de experienta acesteia. 

Sunteti pe aceeasi lungime de unda? Daca ati stabilit inca de la inceput o conexiune buna cu ea, s-ar putea ca ea sa fie “aleasa”. Puteti merge si pe instinctul vostru, insa mai mult ca orice trebuie ca si cel mic sa o placa si sa aiba o conexiune cu bona. Si asta o veti putea vedea inca de la primul interviu, atunci cand “strategic” veti lasa pe cel mic sa se apropie de ea. 

Puneti intrebarile potrivite. Ca la orice interviu exista o serie de intrebari care va vor ajuta sa luati o decizie corecta. Asadar, vizualizati urmatoarele intrebari si alegeti-le pe cele potrivite. 

 

♦ De cat timp lucrezi ca bona?

♦ Care a fost cea mai scurta experienta lucrand ca bona? Dar cea mai lunga?

♦ Care era varsta copiilor de care ai avut grija?

♦ Pentru cate familii ai lucrat in aceasta perioada?

♦ Ai un curs pentru cresterea copilului? 

♦ Ce te-a facut sa te indrepti spre acest domeniu?

♦ Ai facut vreun curs de prim-ajutor? 

♦ Esti adepta pedepselor?

♦ Care sunt hobby-urile tale?

♦ Ce planuri ai in urmatoarea perioada?

 

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile care ar trebui sa va ghideze in alegerea unui bone. Fiti atenti la ce raspunsuri va da. Daca sunt doar cu da sau nu, vedeti urmatoarea bona. 

 

Ce asteptari aveti voi ca si parinti. Este foarte important ca bona sa stie si asteptarile voastre ca parinti. Incearcati sa fiti cat mai transparenti si sa spuneti clar ceea ce va doriti. Stabiliti programul de lucru, salariul si nu uitati ca bona este doar pentru a avea grija de copil, a-l schimba, a-i da de mancare si nu menajera. Ori aceste aspecte implica foarte multa energie. Exista cazuri in care parintii nu sunt transparenti de la inceput si pe langa a sta cu copilul, bona trebuie sa se mai si ocupe de curatenia casei. Daca aveti astfel de preferinte, este important sa comunicati cu bona. 

O accepta copilul? Alegerea unei bone nu tine cont doar de parerile parintilor. De obicei copiii sunt foarte sinceri si spun ce le place si ce nu. Tineti cont si de reactiile copilului. Daca cel mic isi schimba comportamentul sau daca se plange ca bona nu se comporta corespunzator cu el, incetati colaborarea. Nu uitati! Educatia o face parintele si nu bona. 

Montarea camerelor de supraveghere. Puteti opta pentru montarea unor camere de supraveghere, insa bona va trebui sa stie acest aspect de la bun inceput. 

 

Alte criterii dupa care va trebui sa te ghidezi

Avand in vedere ca este vorba despre copilul vostru, trebuie sa faceti o selectie corecta si sa fiti atenti la toate detaliile. Comunicarea este cheia si este important sa stiti daca este fumatoare, daca consuma alcool, daca are probleme de sanatate si fiti atenti de asemenea si la aspectul ei fizic: daca este ingrijita, daca pune accent pe acest lucru. Nu uitati, cel mic trebuie sa traiasca intr-un mediu sanatos si sigur. 

Poate ca alegerea unei bone nu este usoara, insa nu este imposibila. Tineti cont de aceste criterii de selectie pentru a va fi mai usor.