Cum evaluam corect greutatea corporala la copii - cand ne alarmam?

De cand se naste copilul are de bifat etape de dezvoltare. Desi aceste repere oferite fie de medicii de familie, de pediatri sau de cei care au trecut la randul lor prin toate etapele de crestere a unuia sau a mai multor copii sunt general valabile, parintii pot fi destul de stresati de aceasta situatie. 

                                          

Oarecum in mod inevitabil luati in considerare ce va spun rudele, caci stiu ele mai bine. Mai sunt si voci carcotase, mai sunt si alte mame atotstiutoare. Comparati copiii intre ei si ajungeti sa va  doriti un copy paste. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Suntem extrem de diferiti, atat noi adultii, cat si copiii. Au o evolutie similara cu totii insa asta nu inseamna ca un parinte trebuie sa analizeze daca lunar cel mic a luat in greutate fix 500 de grame, nu mai mult, nu mai putin. 

 

Greutatea corporala corecta pe categorii de varsta 

Exista tabele cu greutatea optima in functie de categoria de varsta. Este o schema pe care medicii o considera general valabila, exista una si pentru adulti si se bazeaza pe cercetari indelungate si observatii despre cum evolueaza corpul uman pana la maturitate. Sunt luate in vedere repere precum inaltimea si varsta, dar si sexul - ca diferenta intre baieti si fete, cei dintai au de obicei o inaltime si greutate mai mari la aceeasi varsta, fata de fete.

 

Greutatea in prima luna de viata 

Bebelusii se nasc cu o medie a inaltimii lor de 50 cm. Nu este insa exclus ca unii sa fie prematuri sau sa fie mai mari de atat. In primele zile de viata au meconiu, un scaun ciudat, care prin eliminare va duce la scaderea in greutate. Asadar, de obicei cand sunt cantariti la cateva zile dupa nastere, la externare, bebelusii au un minus de 200-300 de grame. 

115-200 de grame castiga, aproximativ, un sugar alaptat exclusiv cu fiecare saptamana de viata. In inaltime o crestere fireasca este de 3 cm per luna. 

Aceleasi repere standard ne mentioneaza despre greutatea in fiecare luna de crestere, astfel:

♦ In primele patru luni de viata cresterea ar trebuie sa fie in medie de 750 de grame per luna. 

♦ Incepand cu luna a cincea si pana la a opta cresterea este de 500 de grame per luna. 

♦ Intre luna a noua si a doisprezecea cresterea este de 250 de grame per luna. 


Aceste standarde sunt insa orientative. Sunt bebelusi care castiga cu mult mai mult in greutate, inca din prima luna. Per total insa, in primul an de viata cel mic isi tripleaza greutatea. 

 

Greutatea luna de luna pana la un an 

Organizatia Mondiala a Sanatatii ofera si o schema de calcul in ceea ce priveste calcularea greutatii corporale pentru copil. 

Pentru 3-12 luni: (varsta in luni + 9) : 2

Pentru 1- 6 ani = (varsta in ani x 2) + 8

 

Evaluarea greutatii corporale - cand ne ingrijoram 

Bebelusii se adapteaza treptat la viata extrauterina. In primele luni focusul este maxim pe dezvoltarea sa normala, iar cresterea in greutate este intr-adevar un indice real al starii de bine. Stagnarea sau chiar mai rau pierderea in greutate pot indica probleme serioase de sanatate. Dar, de aceea exista sistemul de preventie. 

In primele luni de viata bebelusul este dus la medicul de familie sau pediatru luna de luna. Acesta este cantarit, masurat si un control de rutina este menit sa alarmeze timpuriu daca sunt probleme. 

O evaluare a greutatii o face medicul. Este momentul acela cand vi se cere sa indepartati inclusiv scutecul si cantarit atent, medicul monitorizeaza daca exista o crestere fireasca. Insa sunt si alti parametri de luat in considerare, in cazul in care ar fi suspiciuni de probleme de greutate. 

Una din situatii se refera la regurgitatii frecvente, la voma bebelusului. Cele doua sunt doua situatii diferite. Daca elimina mult din laptele pe care il mananca, nu are crestere in greutate, sunt indicatii de malnutritie si cauza poate fi diversa. 

De mentionat ca o greutate mai mare decat cea de reper poate fi explicata si prin tipul de alimentatie. Se considera ca cei hraniti cu lapte formula sunt mai predispusi la ingrasare. Exista acea tendinta de a hrani copilul cat sa fie pufos si grasut. Asta nu inseamna neaparat ca asa este si sanatos. Mai ales cand incepe si perioada de diversificare, parintii trebuie sfatuiti de pediatru despre ce inseamna portie corecta pentru bebelus. 

 

Cand ne ingrijoram

Diferentele minore intre ceea ce inseamna un reper standard si greutatea unui bebelus nu sunt semne de ingrijorare. 

De asemenea, schimbarile pe termen scurt nu ingrijoreaza. Este bine-cunoscut faptul ca bebelusul trece prin mai multe pusee de crestere. Dupa caz, manifestarile pot fi diferite, in sensul in care unii mananca mai mult, sunt mereu cu sanul in gura, altfel nu se linistesc, altii mananca mai putin ca oricand. Aceste etape sunt trecatoare insa. 

Sunt de urmarit de asemenea si alte aspecte. Daca bebelusul doarme suficient, daca este apatic sau nu. O greutate normala nu are legatura numai cu alimentatia. 

 

Cat lapte este suficient?

Un sugar este alimentat exclusiv cu lapte, fie ele matern sau formula. Nu bea nici un alt lichid. De altfel teama mamelor este daca ofera suficient lapte. De aceea si tendinta de a considera ca un copil mai grasut este un copil mai sanatos. 

Pediatrii spun ca cei mici au instincte extraordinare, trebuie sa li se ofere lapte la cerere si vor sti singuri cand sa se opreasca. Urmariti insa si frecventa scaunelor sau alte semne care indica ca este corect si suficient alimentat:

♦ In primele 5 zile de viata este necesar sa schimbi chiar si 7 scutece pe zi.

♦ Are urina deschisa la culoare, fara un miros pregnant. 

♦ Are doua scaune pe zi, normal fiind considerate intre 2 si chiar si 7. 

♦ Are pielea elastica si roz. 

♦ Are tonus muscular normal. 

 

Pentru lamuriri adresati-va medicului, insa fara teama nejustificata ca greutatea celui mic nu este conform tabelelor.