In primele sale zile de viata, bebelusul are ca una din cele mai sensibile parti ale corpului, buricul. Nu degeaba multi parinti se tem efectiv sa atinga aceasta zona. Cu teama sau nu, au de ingrijit aceasta zona, astfel incat sa fie evitata infectarea.
In principiu, bontul ombilical este ingrijit inca din prima zi, iar cei din spital le ajuta pe mame cu prima baita si primele indicatii oferite acesteia despre cum sa ingrijeasca corect buricul unui nou-nascut.
Cum ingrijim buricul cand suntem acasa?
Evident ca nu puteti da fuga inapoi in spital pentru ca personalul autorizat sa ingrijeasca nou-nascutul. Ce ramane de facut? Iata cateva sfaturi pentru mame, care sa le reconfirme ca ceea ce fac este foarte bine.
♦ Sunt necesare comprese sterile, betadina si spirt.
♦ La baita bebelusului este recomandat sa evitati sa udati buricul, pentru ca mai apoi sa nu fie nevoie sa stergeti zona sau sa o lasati uda. Buricul se usuca, la propriu.
♦ Pentru curatarea bontului ombilical este necesara o compresa inmuiata in alcool.
♦ Nu trageti de clema, nu apasati, nu tamponati nimic peste, ci curatati zona din jurul buricului. Buricul are clema pusa de la nastere, aceasta nu se va indeparta, cand buricul cade, cade cu tot cu clema.
♦ De preferat ca intre sesiunile de baita si de schimbat de scutec sa lasati bebelusul dezbracat. Expunerea la aer permite o uscare completa si, in plus, ajuta la o rapida refacere. Asa cum iritatia de scutec se poate rezolva mai mult cu expunere la aer fara ca pielea sa mai fie acoperita de scutec si in acest caz este de ajutor.
♦ Nu puneti plasture peste buric, nu trageti de el, nu fortati ruperea. Buricul unui nou-nascut efectiv cade cand este complet uscat si nu trebuie sa faceti ceva in mod deosebit in acest sens. Poate doar sa curatati usor zona pentru a indeparta si urmele de tesut mumificat.
Ce intrebari firesti are orice mama cu privire la ingrijirea buricului?
Bun venit in lumea mamelor! Aici totul este presarat cu temeri si cu neincredere, un carusel de emotii ce va poarta de la o perioada la alta. In ceea ce priveste ingrijirea buricului nou-nascutului iata cateva intrebari comune:
♦ Punem sau nu scutecul deasupra buricului?
Chiar daca veti cumpara scutece de marime potrivita, in functie de numarul de kilograme, partea superioara ce ajunge pe abdomen este destul de mult probabil sa acopere si bontul ombilical. Specialistii spun ca ar fi bine de evitat acest lucru, asadar dupa ce scutecul este fixat pe bebe, indoiti partea superioara, lasand buricul dezvelit.
♦ De cate ori pe saptamana trebuie curatata aceasta zona?
Procedeul de curatare, nu foarte complicat de altfel, trebuie repetat dupa fiecare baita. Asta inseamna de 2 sau 3 ori pe saptamana, pana cand cade singur si zona este complet vindecata. Atentie, chiar si dupa ce cade buricul, zona tot trebuie ingrijita corespunzator, pana la vindecare completa.
♦ Cand mergem la medic?
Daca sunt motive de ingrijorare, mai bine mergeti la medic pentru confirmare ca zona este bine ingrijita. Vizita medicala se va impune mai ales daca bebelusul dezvolta o iritatie locala, prezinta vreo umflatura sau alte complicatii. Spre exemplu, mirosul emanat de buric ar putea fi suspect sau observati scurgeri ale unor secretii. In principiu buricul este maro inchis, are aspect tot mai rigid si da semne ca se usuca efectiv. Orice altceva, o culoare distincta, poate fi motiv sa mergeti la medic.
De asemenea, alte semne alarmante pot fi: febra, pete pe abdomen sau un vizibil disconfort al bebelusului, posibil legat de cum evolueaza cicatrizarea zonei bontului ombilical.
♦ Cand cade buricul?
Nu exista o regula anume, fiecare bebelus are ritmul sau de dezvoltare. Asadar si in aceasta privinta, a termenului la care bontul ombilical cade, pot exista diferente de la caz la caz. Este de asteptat ca acest lucru sa se intample undeva in jurul varstei de 2 saptamani.
♦ Ce haine sunt de preferat astfel incat bebelusul sa nu fie deranjat?
Hainele de nou-nascut sunt create astfel incat sa fie comode, sa nu deranjeze cand sunt purtate. Nu sunt indicatii clare despre ce ar trebui sau nu sa folositi. In principiu sunt de evitat cele stramte, cele care implica strangere la abdomen, spre exemplu sunt de evitat fustele in cazul fetitelor, desi talia este elastica.
♦ Pastram sau nu buricul?
Exista o practica in randul mamelor, aceea de a pastra multe din lucrurile unui bebelus. Nu exista o regula in acest sens, dar nici o indicatie sau contraindicatie. Fiecare mama face cum considera. Bontul ombilical devine tesut mumificat, deci poate fi pastrat pe termen lung fara probleme. In comert veti gasi oricum tot felul de recipiente special create pentru asta.
Daca il veti pastra sau nu, este o chestie personala. Pana la a va gandi la acest aspect, ingrijiti corespunzator buricul!