Icterul la nou-nascuti - cauze, simptome si tratament

Icterul este o problema de sanatate ce consta in pigmentatia galbena a pielii si a partii albe a globului ocular denumita sclera. Este o afectiune des intalnita la nou-nascuti, in special cand vine vorba de copii nascuti prematur sau copii alaptati. Culoarea galbena este data de un exces de bilirubina (hiperbilirubinemie) in sangele copilului. Bilirubina se produce prin distrugerea hematiilor (globule rosii) din sange, ce nu ii mai sunt necesare copilului dupa ce este nascut. 

                                            

Atunci cand fatul este in uter, are nevoie de un aport suplimentare de oxigen, iar acesta ii este asigurat printr-un surplus de hematii, acestea transportand oxigenul catre el. Dupa ce s-a nascut, corpul acestuia trebuie sa scape de hematiile in exces. Acestea sunt degradate la nivelul ficatului, iar daca acesta nu este suficient dezvoltat, nivelul bilirubinei in sange va creste, aceasta va fi stocata in tegumente, iar rezultatul va fi culoarea galbena. 

La nou-nascuti icterul apare de obicei in decurs de 24 de ore de la nastere. Desi este temporar, icterul poate fi un semn al unei probleme grave de sanatate. Acesta scade in intensitate de la sine, fara niciun fel de tratament, dupa aproximativ 1-2 saptamani. In cazul nou-nascutilor ce sunt alaptati, o forma usoara de icter va disparea dupa 10-14 zile sau, poate aparea recurent, pe perioada alaptarii. Dar, atat timp cat este hranit frecvent, primeste suficient lapte, icterul nu va prezenta nicio problema. Mai jos veti descoperi care sunt cauzele, simptomele si tratamentul icterului la nou-nascuti. 

 

Cauzele icterului la nou-nascuti

Cand bebelusul se afla in pantecul mamei, ficatul acesteia va filtra bilirubina pentru acesta. Placenta va elimina bilirubina din corpul celui mic. In mod normal organismul uman descompune in fiecare zi hematiii si bilirubina este eliminata prin urina si scaun. In afara de cauzele mai sus mentionate altele ar putea fi:

♦ copil de origine est-asiatica sau mediteraneana;

♦ dificultati la hranirea la san sau cu biberonul;

♦ deshidratare, ceea ce duce la incetinirea sistemului metabolic, iar astfel creste timpul de eliminare a bilirubinei;

♦ frate sau sora care a avut deja icter;

♦ mama cu grupa de sange 0 sau Rh negativ.

 

Rareori, icterul la nou-nascuti poate fi determinat de o afectiune grava ce este asociata cu acesta. Daca aceasta coloratie creste dupa a 3-a zi de viata sau nu scade dupa a 5-a zi, atunci este nevoie de investigatii suplimentare facute de un medic de specialitate. Daca nivelurile mari de bilirubina nu sunt tratate pot aparea complicatii extrem de grave, cum ar fi probleme de auz si de vedere, convulsii, tulburari de dezvoltare si comportament si leziuni ale creierului (paralizie cerebrala, retard mintal). Daca icterul este sever, bilirubina ajunge in creier si cauzeaza encefalopatie acuta a bilirubinei. Aceasta afectiune provoaca leziuni permanente creierului dupa care apare sindromul Kernicterus ce se manifesta prin: miscari involuntare si necontrolate, privire permanenta in sus, dezvoltare necorespunzatoare a smaltului dintilor, pierderea auzului).

In afara de icterul neonatal, ce este temporar, iata cateva cauze ale aparitiei acestuia:

 

♦ hemoragii interne;

♦ Infectie in sange (sepsis);

♦ infectii virale sau bacteriene;

♦ incompatibilitate intre sangele mamei si al fatului;

♦ probleme ale ficatului (fibroza chistica, hepatita);

♦ deficit enzimatic;

♦ o anomalie in ce priveste descompunerea hematiilor;

♦ forme anormale ale celulelor sanguine (anemie cu celule secera);

♦ sangerari sub scalp - acestea apar in cazul nasterilor dificile;

♦ atrezie biliara - aceasta este afectiunea in care caile biliare sunt blocate sau cicatrizate;

♦ mostenirea anumitor tulburari genetice;

♦ anumite substante ce intra in compozitia laptelui matern.

 

Simptome ale icterului

Semnul principal al icterului neonatal este ingalbenirea pielii si albului ochilor. Pentru verificare se apasa usor pe fruntea sau nasul bebelusului. Daca aceasta apare galbena dupa apasare, este posibil sa aiba icter. In caz contrar, pielea sa ar trebui pur si simplu sa aiba o nuanta mai deschisa pentru o clipa. Alte simptome la care sa fiti atenti ar fi:

 

♦ bebelusul pare bolnav, nu se poate trezi, are o stare de moleseala;

♦ scade capacitatea de a suge;

♦ este iritat, tremura, plange puternic (tipat strident de tonalitate ridicata);

♦ probleme de respiratie - perioade in care i se opreste respiratia (apnee) sau respiratie dificila (dispnee);

♦ nu ia in greutate;

♦ isi arcuieste spatele;

♦ convulsii;

♦ pentru orice alt semn care va preocupa cel mai indicat este sa apelati la ajutor de specialitate cat mai urgent.

 

Icter fiziologic - debutul are loc dupa prima zi de la nastere. Intensitatea creste pana la ziua 3-4 de viata. Ajunge la platou, la un nivel constant, apoi va scadea treptat, iar coloratia galbena dispare in aproximativ o saptamana.

Icter aparut cand este alaptat la san - determinat de deshidratare, ce poate prelungi si intensifica icterul fiziologic. Bebelusul nu primeste suficiente lichide, fiindca mesele au loc la intervale prea mari de timp. Cresterea frecventei meselor duce la disparitia sau scaderea icterului in zilele 5-7 de viata.

Icter cauzat de laptele matern - creste nivelul circulant de bilirubina, care apare in zilele 10-14 de viata. Nu se cunoaste cauza pentru care unele componente din laptele mamei afecteaza eliminarea bilirubinei de catre bebelus. Va incepe sa dispara in luna a doua, dar poate persista o usoara nuanta galbuie pe tot parcursul alaptarii.

 

Tratamentul icterului

Icterul usor dispare de la sine. In cazul in care nivelul bilirubinei este periculos de mare mentul pentru scaderea acesteia include:

Fototerapie - este cea mai folosita metoda de terapie. Implica expunerea bebelusului la lumina fluorescenta, este pus sub o lampa speciala ce emite lumina de culoare albastra-verde. Aceasta metoda duce la intensificarea procesului transformativ al bilirubinei, schimband forma si structura moleculelor, astfel incat sa fie eliminata mai rapid de catre corp prin urina si scaun. In timpul terapiei bebelusul va purta doar scutecul si ochelari de protectie. 

 

Nutritia imbunatatita - mese mai frecvente sau hidratare prin sistem intravenos.

 

Terapie la domiciliu - in cazul formelor usoare de icter, se foloseste de catre parinti acasa un dispozitiv medical format din fibre optice, in forma unor paturi. Acestea reduc nivelul bilirubinei mai incet decat fototerapia. 

 

Imunoglobulina intravenoasa - in cazul diferentelor de tip sangvin intre mama si bebelus.

 

Transfuzie de sange - in cazuri severe se icter si daca bebelusul nu raspunde tratamentelor.

 

Daca observati oricare dintre simptome sau aveti nelamuriri, luati imediat legatura cu medicul specialist.