Remedii non-invazive pentru ameliorarea constipatiei la bebelusi

Una din provocarile cu care se vor confrunta parintii unui bebelus, sunt episoadele de constipatie ale acestuia. Constipatia inseamna scaune mult mai rare si tari, iar cand vine vorba de bebelusi, miscarile lor intestinale sunt mai lente. Este perfect normal ca lipsa scaunului sa dureze de la cateva zile pana la o saptamana, totusi constipatia vine si cu alte manifestari neplacute. De aceea, apare necesitatea de a apela la remedii non-invazive, naturiste, pentru tratarea acesteia. 

                                            

Este prioritar sa consulti medicul pediatru, dar pana la a ajunge la acesta pentru aplicarea diverselor terapii medicale, in acest articol vei gasi cateva remedii naturiste pe care le poti incerca. 

 

Care sunt cauzele constipatiei 

De cele mai multe ori, constipatia la bebelusi nu are natura patologica, ci functionala. De obicei apare in cazul alimentatiei sarace in fibre si nivelul hidratarii. Se mai poate crea si o situatie denumita in medicina “constipatie psihilogica”. In urma unui scaun dureros, care a produs disconfort, are loc la nivel mental blocarea involuntara a scaunului. Asadar, bebelusul poate amana decizia de a elimina scaunul. 

Daca nu se intervine la timp, se creeaza un ciclu vicios, facand ca eliminarea scaunului sa fie tot mai dificila, transformandu-se in constipatie cronica. Pentru a preveni constipatia, metoda cea mai buna este alimentarea la san. Dar, daca acest lucru nu este posibil si recurgeti la lapte formula, trebuie sa respectati intocmai instructiunile. Nu se va face nici mai concentrat, crezand ca va fi mai hranitor, dar nici mai diluat, crezand ca va ajuta cu constipatia. In perioada diversificarii, de la 6 luni, constipatiile vor deveni tot mai frecvente, de aceea este necesara o hidratare adecvata. 

 

Remedii pentru tratarea constipatiei

 

♦ Activitatea fizica este importanta

 

Pana va putea bebelusul sa alerge singur, sunt cateva activitati fizice pe care le poti incerca pentru a stimula miscarile intestinale. 

 

1. Aseaza bebelusul pe spate, prinde-i picioarele si misca-le incet ca si cum ar pedala pe o bicicleta. Bebelusul va vedea activitatea ca pe o joaca, se va distra si in acelasi timp stomacul sau va fi incantata de miscare!

2. Tine-l de ambele subrate, iar din pozitia in picioare pe podea, adu-l in cea in care are genunchii flexati. Mentine aceasta pozitie timp de 3 secunde si repeta miscarea pana bebelusul se plictiseste. 

 

♦ Masajul bland pe burtica

 

Aseaza bebelusul pe spate si maseaza zona buricului cu miscari circulare. Poti utiliza si un ulei sau o crema speciala pentru bebelusi pentru ca mana ta sa alunece mai usor si in acelasi timp sa ii hidratezi pielea. Totodata, poti incerca sa ii strangi usor picioarele la piept.

 

♦ Fa-i o baie calda

 

Baile calde contribuie la relaxarea muschilor abdominali si ajuta la eliminarea disconfortului creat de constipatie. 

 

♦ Hidrateaza-l in mod corespunzator

 

Hidratarea ajuta la miscarea tranzitului intestinal. In mod normal, sugarii de pana la 6 luni nu au nevoie de hidratare extra, deoarece isi iau aportul necesar din laptele mamei sau laptele formula. Insa, pediatrii pot recomanda adaugarea unei cantitati suplimentare de lichide in alimentatia sa daca este constipat, pentru bebelusii cu varsta peste 4 luni. Se poate utiliza apa sau anumite sucuri de fructe, cum ar fi cel de mere sau de prune. Inainte de a-i oferi sucuri discutati cu medicul pediatru. 

 

♦ Schimbari in planul de alimentatie

 

Modificari in planul de alimentatie a bebelusului tin cont si de varsta acestuia. In cazul femeilor care alapteaza, medicul pediatru le poate recomanda o dieta cu fructe si legume ce nu ii vor crea colici bebelusului. In cazul femeilor care hranesc bebelusul cu lapte formula, medicul poate recomanda unul care va ameliora constipatia. 

 

Cand incepe diversificarea alimentatiei bebelusului, puteti introduce anumite alimente solide ce sunt o bogata sursa de fibre pentru a preveni constipatia cum ar fi:

 

⇒Mango;

⇒Prunele;

⇒Broccoli;

⇒Cereale, paste sau paine integrale;

⇒Piersici;

⇒Pere;

⇒Smochine;

⇒Naut;

⇒Spanac;

⇒Dovleac placintar;

⇒Chimen.

 

Se vor evita: morcovii fierti sau gatiti la abur, orezul, marul copt, bananele necoapte, lactate de origine animala, acestea ducand la intarirea scaunelor. 

 

Cand este indicat sa mergi la medic

Daca observi ca prezenta scaunului nu a aparut dupa 1-2 zile sau exista si alte semne precum:

 

⇒sange in scaun;

⇒iritabilitate a bebelusului;

⇒pare sa aiba dureri abdominale;

⇒nu s-a putut remedia constipatia dupa toate metodele folosite.

 

In cazul in care constipatia persista, medicul va recomanda tratamente precum:

 

⇒laxative;

⇒utilizarea supozitoarelor;

⇒clisme.

 

Desi provoaca disconfort si este o sursa de ingrijorare pentru parinti, constipatia este frecvent intalnita la bebelusi si de obicei nu prezinta complicatii grave. Luati legatura cu medicul celui mic ori de cate ori observati ca persista constipatia sau aveti motive de ingrijorare. Acesta va va sfatui ce pasi sa urmati pentru a regla tranzitul celui mic. Dar cel mai adesea, aceste metode non-invazive pentru ameliorarea constipatiei functioneaza. Puteti incerca si masurarea temperaturii cu un termometru curat si lubrifiat ce poate stimula intestinul. Insa nu utilizati prea des aceasta metoda, deoarece poate duce la agravarea constipatiei.