Viata alaturi de un bebelus poate fi o provocare. Numai ca este o provocare frumoasa, plina de surprize si lucruri noi aproape in fiecare zi. Proaspetii parinti se adapteaza constant, incearca sa ia decizii cat mai bune pentru cei mici. Problema este ca deseori, din dorinta de a face lucruri cat mai bune pentru bebe, ca si parinti puteti lua niste decizii care sa nu fie potrivite sau sanatoase pentru el.
Poate credeti ca va cunoasteti copilul foarte bine si voi stiti ce e mai bine pentru el, ca nu la toata lumea este la fel. Adevarul aici este numai pe jumatate corect, pentru ca este firesc ca voi sa decideti cum va cresteti copilul si cu ce fel de lucruri vreti sa il inconjurati. Problema apare atunci cand alegerile pe care le faceti pot dauna sanatatii copilului. Diversificarea precoce este unul dintre acele aspecte negative pe care parintii le adopta si care pot fi alegeri cu adevarat gresite.
Semnalul de alarma pentru mamici ar trebui sa fie efectele adverse care pot aparea din cauza diversificarii precoce. Care sunt acestea si alte informatii pe care veti dori sa le stiti puteti descoperi in continuarea acestui articol.
Veti afla despre:
-Care este perioada potrivita pentru diversificare
-Care sunt motivele pentru care unele mame decid ca este potrivit sa inceapa perioada diversificarii
-Care sunt riscurile diversificarii precoce
1.Care este perioada potrivita pentru diversificare
Este adevarat faptul ca toti copiii se dezvolta diferit. Chiar si la nastere pot fi diferenta foarte mari, unii avand 4 kg, altii putin peste 2,5 kg. Este firesc sa difere nivelul de dezvoltare pentru fiecare. Motiv pentru care nu exista o recomandare exacta cu privire la inceperea diversificarii.
Specialistii considera ca incepand cu varsta de 4 luni poate incepe diversificarea. Important este totusi sa vorbiti cu medicul pediatru care a monitorizat si sarcina sau cel la care mergeti regulat la control cu copilul. El va poate spune concret, in functie de cum se dezvolta copilul cand este momentul potrivit. Multi dintre ei recomanda ca diversificarea sa inceapa de la 6 luni.
In aceste cazuri tine strict de copil si de ce ii este lui necesar.
2.Care sunt motivele pentru care unele mame decid ca este potrivit sa inceapa mai repede perioada diversificarii
Deseori din grija prea mare si poate din neinformare din surse sigure, mamele incep sa dea alimente solide copiilor de la varste foarte fragede. Printre motivele pentru care unii parinti iau aceasta decizie se enumera si faptul ca parintii considera ca bebelusul este infometat, ca nu ii este suficient laptele matern sau cel formula.
Calitatea laptelui poate sa difere intr-adevar, dar asta nu inseamna ca este cazul sa ii oferi altfel de mancare. Cauzele pentru care cel mic pare mereu infometat sunt multe si le poti afla daca ceri ajutorul unui specialist. In acest caz este exact asa cum se intampla cu tratamentele luate “dupa ureche”. Daca auzi ca pentru cineva a functionat aceasta metoda, incerci si tu. Nimic mai gresit de atat.
Un alt motiv ar fi ca bebelusul pare destul de dezvoltat incat sa primeasca mancare solida. Cei mici se nasc cu instinctul de a suge, nu de a mesteca. Laptele curge usor pe gat si ei il inghit. Pentru a invata sa manance este nevoie de rabdare. Plus ca este complet contraindicat sa ii oferi mancare solida inainte ca acesta sa poata sta in pozitia sezut si sa isi poata mentine capul sus cat mai bine.
3.Care sunt riscurile diversificarii precoce
Pericolul de inec ar fi primul pe lista, tocmai din motivele mentionate mai sus, ca nu stie sa mestece si poate din cauza unei pozitii incorecte pe care o are. Aici incadram si alimentele semi-solide, chiar si piureurile, de asemenea contraindicate inainte de perioada corecta in care incepe diversificarea.
Deficitul de fier poate fi o alta problema. Asta pentru ca alimentele oferite copilului, in afara de lapte, va face ca acesta sa se sature mai repede. Astfel scade portia de lapte pe care o cere si corpul sau nu va primi o cantitate suficienta de fier.
Posibilitatea de a lua contact cu diverse infectii creste. Aici vorbim despre reducerea sau intreruperea alimentatiei cu lapte matern. Acest lapte matern ofera copilului si anticorpi, il ajuta sa lupte si sa reziste la diverse boli si infectii. Daca pierde aceasta sursa este posibil sa intre mai usor in contact cu diverse bacterii.
Predispozitia la obezitate se afla pe lista cu riscuri in vederea inceperii precoce a diversificarii. Asta pentru ca este posibil ca bebelusul sa primeasca prea multe alimente, pentru ca deseori acesta nu se opune sa primeasca mancare. Metabolismul sau poate suferi din aceasta cauza.
Alaturi de toate acestea putem trece pe lista si bolile cardiovasculare, diabetul, problemele renale, probleme cu digestia, riscul de boala celiaca, predispozitia la alergii si chiar cresterea mai lenta.
Deciziile pe care le luati in ceea ce priveste copilul vostru sunt foarte importante. Ori de cate ori aveti dubii, alegeti sa intrebati si sa va informati. Nu veti dori ca din dorinta de a face bine sa faceti rau. Luati decizii inteligente si lasati medicul pediatru sa va indrume. Fiecare etapa la randul ei.
Succes parinti!