Cum stimulam corect cresterea imunitatii la copii?

Dupa cum bine stim, atunci cand cel mic vine pe lume este foarte fragil si sensibil. Comparativ cu adultii, imunitatea celor mici nu este foarte bine dezvoltata, deci orice intra in contact cu micutul trebuie sa fie sigur si sa nu il afecteze. 

                                                              

Chiar daca sistemul imunitar al celor mici se dezvolta treptat pe tot parcursul copilariei, trebuie sa stim ca primii 3 ani din viata sunt poate cei mai importanti pentru a i se dezvolta imunitatea. Inca de la varste fragede, organismul micutilor invata sa lupte cu fel de fel de boli, insa asta cu ajutorul sistemului imunitar. 

Ce este sistemul imunitar si cat de important este pentru organismul bebelusului 

Sistemul imunitar reprezinta capacitatea organismului de a se apara impotriva agentilor patogeni- toxine, virusuri, paraziti, bacterii. Este un sistem complex ce poate detecta agentii patogeni si ii distruge. Mai mult decat atat, fiind atat de complex va sti sa faca diferenta dintre agentii patogeni si tesuturile sanatoase. 

Asadar, are un rol extrem de important in ceea ce priveste starea de sanatate a bebelusului. Odata ce copilul creste, automat incepe si interactiunea lui cu alte persoane, isi va face noi prieteni, va merge la gradinita, la scoala si asa mai departe. Aceasta interactiune inseama si o expunere la tot felul de virusi si bacterii. Tocmai de aceea, este important sa aiba un sistem imunitar cat mai puternic. 

Insa, pana atunci trebuie sa o luam treptat inca din primii 3 ani din viata si sa incepem o stimulare corecta a cresterii imunitatii. 

Ce trebuie sa stim!

O imunitate puternica:

-il va proteja pe cel mic de boli care pot avea efecte negative puternice.

-ii poate influenta atat dezvoltarea cat si starea emotionala.

-il va feri de anumite boli la contactul cu alte persoane care sunt bolnave din cauza ca au un sistem imunitar scazut. 

Asadar, un copil activ, care nu se imbolnaveste des are un sistem imunitar puternic. Un rol foarte important il au aici parintii pentru ca trebuie sa ii ofere un mediu si o alimentatie sanatoasa. Aceste aspecte vor contribui semnificativ la cresterea si dezvoltarea copilului, implicit la cresterea imunitatii acestuia. 

Cum pot stimula corect parintii cresterea imunitatii la copii 

  • Vaccinarea - Primele vaccinari ce sunt obligatorii incep inca de la primele 2 zile din viata bebelusului. Urmeaza apoi cele de la 2, 5, 11 luni si 1 an. 
  • Alaptarea - este extrem de importanta. Bebelusii isi dezvolta sistemul imunitar prin laptele matern. Acesta contine anticorpi importanti precum proteine, enzime, grasimi. 

  • Diversificarea - este iar o perioada extrem de importanta pentru sanatatea bebelusului. Cu cat creste, are nevoie de mai multa hrana pentru ca laptele matern nu este suficient. Asadar, de la varsta de 6-8 luni incepe diversificarea cand parintii urmeaza o schema specifica cu alimente sanatoase pentru cel mic. Consumul de fructe si legume sanatoase, cele care contin vitamine, minerale, adica o dieta cat mai echilibrata  va mentine copilul sanatos, iar imunitatea lui va fi mai puternica. 

  • Suplimente naturale - se pot administra copilului suplimente naturale, mai ales in sezonul rece cand sistemul imunitar lupta cu racelile. Echinaceea spre exemplu este un supliment foarte bun pentru intarirea organismului cat si pentru stimularea imunitatii. 

  • Vitamine si minerale - Vitaminele A, C, D inclusiv acizii grasi esentiali sunt recomandati pentru cei mici. Stim cat de benefici sunt pentru organism fiecare in parte, deci vor avea un rol important in sustinerea sistemului imunitar. 

  • Mediul inconjurator - Desi expunerea la mediu inconjurator inseamna si expunerea la microbi, asta nu inseamna ca nu vom mai scoate copilul deloc afara. Trebuie sa ia contact cu mediul inconjurator treptat pentru ca organismul trebuie sa invete sa lupte cu factorii externi care ii pot afecta starea de sanatate. Copiii generatiilor trecute cat si prezente vad pamantul, noroiul, nisipul un mediu foarte bun de joaca, iar o balta de apa este partenera ideala. Atat timp cat vom lua masurile de igiena cat mai in serios, cel mic va fi protejat. 

  • Programul de somn  - somnul are rolul de a reface tesuturile afectate de bacterii si virusi. Programul de somn trebuie respectat cu strictete, mai cu seama pe timpul noptii, atunci cand este si cel mai eficient. 

Factorii care scad imunitatea copilului 

Imunitatea celui mic va scadea atunci cand are o dieta dezechilibrata, cand nu mananca sanatos, iar parintii le dau alimente procesate. Aici se mai adauga si la contactul cu alte persoane din colectivitate, nerespectarea programului de somn, tratamente cu antibiotice, o expunere neechilibrata la mediul inconjurator dar si nerespectarea masurilor de igiena. 

Iata ca acesti factori vor duce la un sistem imunitar scazut, ceea ce inseamna raceli repetate, boli care necesita un tratament mai lung si asa mai departe. 

Atunci cand devii parinte, tot ce iti doresti pentru copilul tau este sanatate. Iti doresti sa il vezi mereu fericit si activ. Atunci cand se imbolnaveste, ai parte de nopti nedormite, de stres si tot ce iti doresti este sa se vindece. Sistemul imunitar joaca un rol extrem de important atat pentru copii cat si pentru adulti, de aceea trebuie sa ne obisnuim cu obiceiuri cat mai sanatoase, sa ne stimulam imunitatea in permanenta, avand grija in permanenta atat de noi cat si de prichindeii nostri.