Diversificarea alimentatiei bebelusului: fructele oleaginoase

Primele luni alaturi de bebe trec foarte repede pentru ca sunteti constant atenti la starea sa de sanatate, daca se simte bine, ce are nevoie si asa mai departe. Plus ca viata alaturi de un bebelus chiar daca este frumoasa nu este o sarcina simpla si oboseala isi spune cuvantul. Astfel ca imediat treceti de primele luni si incep alte griji, cele cu privire la diversificare.

                                         

Momentul in care bebelusul are voie sa incerce diverse alimente, gusturi, arome si texturi este o bucurie atat pentru voi cat si pentru el. Acesta este pasul in care incep schimbarile mai mari, in care copilul incepe sa aiba un program divers de cel de pana acum. Asta pentru ca organismul sau asimileaza si alte vitamine si minerale din alimentele pe care acesta le consuma si are alta energie. Grijile parintilor totusi sunt cu privire la ce ar trebui si ce nu ar trebui copilul sa manance in perioada diversificarii. 

Ce are voie si ce nu are voie. Pe aceasta lista de intrebari se enumera deseori si fructele oleaginoase. Astfel ca vei putea afla din acest articol:

-proprietatile si beneficiile a diverse fructe oleaginoase;

-despre fructele oleaginoase si perioada diversificarii;

-retete cu diverse fructe oleaginoase.

Proprietatile si beneficiile a diverse fructe oleaginoase

Oricine stie ca fructele oleaginoase sunt foarte bogate in vitamine si pot aduce foarte multe beneficii pentru organism. Descoperiti in lista de mai jos beneficiile si proprietatile catorva dintre fructele oleaginoase si aportul acestora asupra sanatatii. 

1.Migdale

Acestea sunt bogate in fibre si calciu, fiind chiar suplinitor a lactatelor pentru cei care nu consuma lactate sau care au intoleranta la acestea. Migdalele pot stimula tranzitul intestinal si sunt chiar un bun remediu pentru problemele intestinale. De asemenea incetinesc absorbtia zaharului in corp si pot reda o stare de energie. Migdalele pot ajuta la o buna dezvoltare a copiilor, fiind chiar indicat ca femeile insarcinate sa consume astfel de fructe oleaginoase. 

Conteaza totusi ca acest consum zilnic sa nu depaseasca o cantitate de 3 - 4 migdale pe zi, in special la copii. In ceea ce priveste perioada de diversificare nu este indicat ca migdalele sa fie introduse inca de la inceput, ci dupa varsta de 1 an jumatate sau chiar 2, sub diverse forme, nu intregi.

2.Fistic

Are un aport important de vitamina A, alaturi de vitaminele D, E si K. Poate fi unul din acele fructe oleaginoase care redau energie fiind bogat in diverse proteine si grasimi bune precum mangan, cupru, magneziu, fosfor si multe altele. 

Poate fi un fruct care tine colesterolul sub control datorita compusilor sai de acid oleic. 

3.Nucile

Bogate in grasimi monosaturate care ajuta chiar la scaderea colesterolului din sange. De asemenea nucile contin omega 3 si pot sustine chiar si sanatatea sistemului nervos. 

In general fructele oleaginoase aduc un aport semnificativ de vitamine, minerale, grasimi benefice si alte substante necesare pentru organism. Conteaza totusi foarte mult si cantitatea in care sunt consumate. 

Despre fructele oleaginoase si perioada diversificarii

Atunci cand vorbim despre inceputul diversificarii fructele oleaginoase sunt cu siguranta pe lista de nerecomandate. Asta pentru ca sunt fructe alergene in mare parte. Multe persoane au alergii la astfel de alimente, ceea ce inseamna ca bebelusii pot fi predispusi la probleme din acest punct de vedere.

Orice aliment nou introduci in alimentatia bebelusului ar trebui sa aiba o perioada de 4 zile pana ce ii dai sa incerce altceva tocmai pentru a observa daca are alergie sau simptome adverse din cauza acestuia. Fructele oleaginoase pot fi oferite copilului dupa primii ani de viata sub diverse forme. Poti incerca fel si fel de retete prin care sa se afle si astfel de fructe. 

Orice decizii vrei sa iei cu privire la alimentele pe care le oferi copilului, indiferent daca este vorba despre fructe, legume sau orice altceva, important este sa discuti cu medicul pediatru inainte. Acesta va sti cum sa te indrume si ce este sau nu potrivit pentru copilul tau. Asta pentru ca nici atunci cand vorbim despre diversificare nu exista reguli universal valabile, ci depinde foarte mult de cum s-a dezvoltat copilul, de greutate si de alte conditii medicale.

Retete cu diverse fructe oleaginoase

Sunt diverse moduri prin care poti integra fructele oleaginoase in mesele copiilor. Pentru diverse retete acestea chiar dau un gust aparte. Poti gasi in continuare cateva retete pe care le poti prepara si pentru copilul tau. 

Migdale

Poti prepara o reteta foarte simpla si sanatoasa si anume prajituri cu migdale si mere. Ai nevoie de:

-3 mere mici

-scortisoara (o lingurita)

-migdale

-o lingura indulcitor sau sirop de artar.

Tot ce trebuie sa faci este sa maruntesti intr-un robot de bucatarie fulgii de migdale. Merele trebuie curatate si date pe razatoare. Apoi amesteci toate aceste ingrediente si formezi bilute din compozitia care reiese. Exact ca niste piftelute. 

Le asezi pe tava acoperita in prealabil cu hartie de copt si le lasi in cuptor aproximativ 30 de minute. La jumatatea timpului le poti intoarce. Nu este necesara o temperatura foarte mare, ci poti sa incalzesti cuptorul la aproximativ 180 de grade. 

Nuci

Pentru ca un desert este oricand pe placul copiilor poti opta pentru reteta de biscuiti cu merisoare si nuca. Pentru aceasta ai nevoie de:

-175 grame de unt

-extract de vanilie jumatate de lingura

-225 grame faina

-75 grame nuci

-85 grame indulcitor natural pentru a evita zaharul

-75 grame merisoare uscate.

Trebuie sa amesteci untul cu vanilia si zaharul peste care vei adauga mai apoi treptat si faina, urmata de merisoare si de nuci. Nucile pot fi date prin robotul de bucatarie in prealabil daca nu vrei sa ai bucati mari in compozitie. 

Lasa acest aluat pentru o ora la frigider, de preferat acoperit cu folie de aluminiu. Cand trece aceasta ora poti imparti aluatul in doua parti din care sa creezi formele dorite pentru prajituri. Le asezi intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasi la copt intre 13-15 minute la o temperatura de 180 de grade. 

Optiuni si retete sunt multe. Trebuie doar sa le gasesti pe cele potrivite pentru copilul tau, care nu contin zahar si alte ingrediente care nu sunt potrivite pentru cei mici. Perioada diversificarii este o bucurie atat pentru voi ca parinti cat si pentru copil, dar fiti atenti la alegerile pe care le faceti astfel incat sa le oferiti copiilor tot ce este mai bun pentru ei.