Diversificarea alimentatiei bebelusului: fulgi de cocos

Uleiul, apa, laptele si fulgii de cocos sunt utilizate de numeroase persoane in diverse scopuri, nu numai in alimentatie. Nuca de cocos este utilizata in bucatarie, dar si in remedierea anumitor afectiuni. Este un aliment fundamental in culturile unde cresc palmierii ce produc aceste fructe. Desi are denumirea de nuca, din punctul de vedere botanic ea este de fapt o samanta, fiind cea mai mare din lume. Nuca de cocos este bogata in grasimi saturate, mono si poli saturate, proteine, putini carbohidrati, fibre, zaharuri naturale, minerale si vitamine.

                                             


Mai jos descoperi:

1.Ce contine nuca de cocos si ce beneficii are asupra organismului

2.Cand poate fi introdusa nuca de cocos in alimentatia bebelusului

3.Retete cu nuca de cocos

 

1. Ce contine nuca de cocos si ce beneficii are asupra organismului

Prea putine mamici stiu despre beneficiile nucii de cocos pentru sanatatea bebelusului. Pe langa faptul ca este un superaliment este si prea putin afectat de pesticide, deci mai putine motive de ingrijorare. Printre vitaminele existente in nuca de cocos de afla vitamina C, B1, B2, B4, B5, B6. Contine niacina, acid folic si acid lauric. Este bogata in minerale precum magneziu, fier, calciu, fosfor, potasiu si zinc. 

Acidul lauric este transformat in monolaurina, care se gaseste si in laptele matern. Acesta are rolul de a spori si fortifica imunitatea. Contine mai mult potasiu decat o banana, iar nivelul ridicat de fibre contribuie la reglarea tranzitului intestinal al bebelusului. Astfel ca este un ajutor in a preveni si trata constipatia. Nu foarte multa lume stie, dar nuca de cocos contribuie si la intarirea danturii si oaselor, la preventia aparitiei cariilor si bolilor gingivale. Aceasta contine electroliti naturali ce ajuta la reglarea pH-ului si hranesc functiile musculare. 

Are puternice proprietati antimicrobiene si antivirale, deci cel mic va raci mai rar. Uleiul de cocos contine acizi grasi cu molecula medie MCFA au capacitatea de a distruge bacterii cauzatoare de ulcer gastric, infectii sinusale, ale tractului urinar, pneumonie si altele. Avand complexul de vitamina B, nuca de cocos este esentiala pentru o dezvoltare armonioasa, sustinand o buna functionare a activitatii intelectuale, a memoriei si atentiei. Are beneficii si asupra sistemului nervos central. Laptele de cocos ajuta la mentinerea unui ficat sanatos si la regenerarea celulelor sale, datorita continutului de albumina. Fiindca are proprietati puternice antioxidante, nuca de cocos previne cancerul, iar un consum regulat previne aparitia bolilor inimii. Compusii fenolici protejeaza celulele corpului de stresul oxidativ, iar polifenolii previn oxidarea colesterolului rau. Astfel scade riscul de blocare a arterelor cu grasimi. Ajuta de asemenea la reglarea glicemiei si contine chiar si arginina, ce contribuie la buna functionare a celulelor pancreasului, ce sunt responsabile pentru producerea de insulina. 

 

Cum sa alegi o nuca de cocos: Agit-o si asigura-te ca se aude mult lichid (apa de cocos) in interior. Cu cat se aude mai bine, cu atat este mai proaspata. Daca nu se aude nimic, nu o cumpara, este uscata. 

 

2. Cand poate fi introdusa nuca de cocos in alimentatia bebelusului

Dupa ce ati consultat medicul in privinta planului de diversificare, puteti introduce nuca de cocos in alimentatia bebelusului, respectand regula celor 4 zile. In mod ideal apa de cocos se va introduce in alimentatie dupa varsta de 8 luni, laptele de cocos dupa 10 luni, uleiul de cocos dupa 1 an, iar pulpa de cocos, la fel, dupa 1 an pentru ca exista risc de inecare. 

 

3. Retete cu nuca de cocos

 

Gris cu nuca de cocos

 

Ingrediente:

3 linguri de gris

300 ml lapte de cocos

Scortisoara

Fulgi mici de nuca de cocos

Pui laptele la fiert, iar cand incepe sa fiarba adaugi grisul si amesteci incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Faci asta timp de 5 minute, pana se ingroasa. Apoi adaugi putina scortisoara si fulgi mici de nuca de cocos.

 

Budinca de orez si cocos (1 an)

 

Ingrediente:

½ pahar de orez integral (hidratat in prealabil)

1 pahar cu fulgi de cocos

4 pahare de apa

 

♦ Infierbanti apa in care adaugi orezul si fulgii de cocos.

♦ Tii la foc mic pana cand este absorbita apa si orezul fiert.

♦ Poti adauga extra apa in caz ca nu este gata orezul si nu mai ai lichid in vas.

♦ Dupa fierbere poti pasa compozitia cu un blender vertical.

♦ Daca doresti sa pui ceva si deasupra poti face un piure super simplu din curmale si stafide. O mana de stafide impreuna cu 7-8 curmale se vor pune la hidratat peste noapte. A doua zi se paseaza cu blenderul vertical. Adaugi din lichidul in care s-au hidratat, pana vei obtine consistenta potrivita.

 

Clatite cu lapte de cocos si banana (1 an)

 

Ingrediente:

2 linguri de faina de hrisca

2 linguri de faina alba

1 banana coapta, moale

1 ou

100 ml lapte de cocos

100 ml apa minerala

2 linguri zeama de lamaie

½ lingurita de bicarbonat

un varf de sare

un varf de scortisoara

 

Se vor combina ingredientele uscate: faina, bicarbonatul, sarea, scortisoara

♦ Intr-un bol separat se amesteca banana, ce a fost pasata cu o furculita, oul, apa minerala, laptele de cocos si zeama de lamaie.

♦ Se incorporeaza ingredientele ude in cele uscate, amestecand usor, de jos in sus, pentru omogenizare. Astfel clatitele vor iesi usoare si pufoase.

♦ Compozitia se va lasa la frigider 20 de minute.

♦ Clatitele se coc intr-o tigaie neaderenta sau puteti utiliza putin ulei de cocos. Cand bulele de la suprafata nu se mai formeaza, clatita poate fi intoarsa si o lasi la copt inca 2 minute. 

♦ Se poate face un topping din fructe cu zahar. Se fierb timp de 10 minute 200 g fructe proaspete sau congelate cu 2 lingurite zahar normal. A se lasa la racit inainte de a fi puse pe clatite. 

Pofta buna mamici, tatici si pitici!