Diversificarea alimentatiei bebelusului: Tapioca

Ati ajuns la etapa diversificarii. Toate bune si frumoase, va imaginati ca bebelusul va fi incantat si veti experimenta multe tipuri de mancaruri. Ei bine, informati-va timpuriu. In fiecare luna avansati cu cate o alta categorie de produse si introduceti in alimentatia celui mic altceva. Cand este timpul sa alegeti tapioca, cand oferiti tapioca aflati in randurile urmatoare. 

                                           

 

Tapioca - ce este, ce beneficii are 

Tapioca este ceea ce se extrage din planta numita manioc. Altii ii spun cassava, yuca sau kappa. Insa una din denumirile populare este manioc. Vorbim despre arbust tropical. Din acesta se extrage pasta de manioc. 

Este de altfel amidon, cu un continut dublu caloric fata de cartof. Bogat in vitamine, proteine, minerale si compusi organici, nu se consuma niciodata crud. Poate fi inclus in tot felul de preparate. 

Perlele de tapioca sau faina sunt obtinute prin amestecarea pastei extrase din arbust, cu apa, o compozitie ce trece si prin faza de uscare. Etapele sunt repetate pana cand amidonul se separa. Este cultivat in diferite regiuni, insa furnizor principal este Thailanda.

 

De ce este recomandata tapioca 

Nu degeaba face parte din lista de alimente recomandate pentru diversificare. Pentru ca este bogata in carbohidrati, insa fara gluten. Este bine tolerata de organism si poate fi consumata si de catre cei care au intoleranta la gluten. 

De asemenea, tapioca nu contine grasimi saturate. Este in schimb o sursa buna de fier, calciu si acid folic. Ajuta digestia in sensul in care nu consuma multe resurse pentru a fi digerata. Este chiar ideala pentru cei care au tot felul de tulburari de digestie sau pentru cei care sunt in perioade de recuperare medicala, post operatorie. 

Nu va trebuie cantitate mare pentru a va simti satui mancand tapioca. Nu are colesterol, reduce tensiunea arteriala, previne anemia si ajuta la producerea de globule rosii, iar acestea sunt doar cateva din beneficiile cunoscute ca urmare a consumului de tapioca. 

 

Cand si cum oferiti tapioca celor mici 

Stiati ca tapioca se poate utiliza si extern? Acea pasta ce rezulta, poate fi combinata cu lichid, se aplica local pentru iritatii. Previne infectarea. Dar, este desigur o masura de moment si nu indicata in cazul bebelusilor. Este un remediu sa spunem babesc. 

Ca si aliment, tapioca poate face parte din alimentatia unui bebelus dupa ce acesta incepe diversificarea, oferit sub forma de budinca, piftie, supa de rosii sau chiar clatite. 

Poate fi servita incepand cu 6 luni. Nu mai devreme, caci este contraindicat conform recomandarilor pediatrilor cu privire la dezvoltarea bebelusilor si timpul optim pentru hrana solida. De preferat sa fie respectat termenul de 3 zile pana cand oferiti un alt aliment nou. Adica interval de timp optim ca o eventuala reactie alergica sau de intoleranta sa fie exclusa. 

O gasesti in magazinele de nisa, in plafare de asemenea sau in magazinele cu produse bio, sub forma de faina, bilute sau fulgi. Iar ca depozitare pe termen lung, pentru ca tapioca sa isi pastreze proprietatile, ar fi bine de pastrat in borcan de sticla, inchis ermetic. Depoziteaza in loc ferit de lumina directa a soarelui, ferit de umiditate de asemenea. 

 

Retete 

Incercarea moarte n-are. Pentru ca poate rezulta in paste, creme, piureuri, este un ingredient versatil, tapioca poate fi incercat in fel si chip. Incearca, ofera bebelusului si lasa-l sa descopere ce ii place mai mult. Iata si cateva retete practice, usor de obtinut:

 

Budinca 

Un desert bun, fara zahar, in care pot fi folosite diverse alte ingrediente, cum ar fi mirodeniile, in functie si de varsta bebelusului si de ce este deja permis sa ii oferiti. O varianta este amestecul cu:

♦ Perle de tapioca. 

♦ 3 cani si jumatate de apa. 

♦ Fructe taiate cuburi. 

♦ Lamaie, coaja rasa. 

♦ Eventual scortisoara si vanilie. 

 

O alta varianta de budinca este cea cu mango si se prepara la fel de usor, cu: 

♦ 50 g tapioca. 

♦ 300 ml lapte.

♦ Nucsoara.

♦ 1 mango copt.

 

Clatite cu tapioca 

Prepararea lor este la fel ca si compozitia pentru clatitele pentru voi adultii. Insa ingredientele difera putin:

♦ 4 linguri de faina tapioca. 

♦ 4 linguri de malai. 

♦ 4 oua de prepelita sau un singur ou de gaina. 

♦ 1/2 ulei de masline. 

♦ 100 ml lapte, fie de vaca, fie de capra. 

 

Tapioca, recomandata si adultilor

Incepand cu perioada de diversificare, este o adevarata provocare in bucatarie sa descoperiti gusturile care ii plac celui mic si sa gatiti separat pentru acesta. Insa unele ingrediente sunt perfecte si pentru adulti. Nu v-ati gandit de atat de multe ori ca mancarea procesata si tot ce consumati intr-o zi merge mult inspre zona junk food? 

Daca se poate spune si asa, aparitia unui copil in viata voastra educa multe dintre obiceiuri, deci de ce nu ar fi la fel si in cazul celor alimentare? Tapioca poate fi folosita cu succes ca inlocuitor de faina, pentru aproape orice veti dori sa preparati cu faina.