Ghid mamici: Cum se calculeaza data probabila a nasterii

DPN este termenul pe care cel mai probabil il vei auzi inca de la primul control la medic, cand iti este oficial confirmata sarcina si pana la finalul acestei odisei de aproape 10 luni. Si da, bun venit in clubul celor care abia acum descopera ca o sarcina dusa la termen este cea de 10 luni, adica 40 de saptamani, caci asa se fac calculele in sarcina. Desigur ca un bebelus nascut la 9 luni poate fi perfect sanatos, insa termenul final al unei sarcini este de aproximativ 40 de saptamani. 

                                 


 

Cum calculezi data probabila a nasterii 

O data probabil veti obtine, caci in fond nimeni si nimic nu iti poate garanta o data fixa. Oricat am incerca sa gasim cai precise de estimare, natura ne poate surprinde. Si asta pentru ca ovulatia unei femei nu este mereu batuta in cuie si oricat de regulata ar fi menstruatia se poate intampla oricand o ovulatie precoce sau mai intarziata - si asta poate sa nu insemne absolut deloc o problema de sanatate a femeii. 

Acum insa, este ceva mai usor de descoperit care este data estimativa a nasterii. In viata moderna actuala avem tot felul de formule, calcule ce se pare ca nu au dat gres in alte cazuri. O teorie confirmata este cea bazata pe studiul realizat de Dr. Robert Mittendorf si Dr. Michelle Williams in anii 90. 

Exista online pagini ce includ un calculator automat al sarcinii. Introduci minime date pe care le stii si obtii cateva informatii pe care ai fi curioasa sa le afli. Trebuie sa stii cat de precis se poate care zile sunt intre doua cicluri menstruale, care a fost ultima ta data de menstruatie, ce varsta ai si detalii de greutate si inaltime. Astfel de calcule automate te ajuta sa afli despre:

 

♦ Care este data probabila a nasterii (DPN).

♦ Care este data cand a fost conceput bebelusul.

♦ Care sunt datele celor trei trimestre de sarcina.

♦ Cate saptamani de sarcina ai.

♦ Care este varsta fatului.

 

Pe baza acestor informatii pot fi urmariti toti parametrii unei sarcini normale sau nu. Pentru fiecare etapa de dezvoltare a fatului exista cateva repere general valabile. Inca din perioada nasterii si pana la maximum 4 luni poate fi solicitata, pe baze medicale, intreruperea de sarcina. Testele actuale sunt atat de precise incat pot depista timpuriu diverse anomalii si sindroame, incat devine alegerea parintilor daca sarcina sa mai continue sau nu. 

 

Data probabila a nasterii in functie de analize 

Ecograful este relevant in masura in care este unul performant. Pana la 8 saptamani, pentru precizie, poate fi o optiune mai buna ecograful intravaginal. Desigur ca si acesta poate avea rateuri, un decalaj de + sau - o saptamana cel putin. Ceva mai precisa este analiza de sange, cea care poate fi facuta si ca o confirmare de sarcina. Presupune o analiza de sange care determina nivelul hormonal al femeii si pe baza acestui parametru este determinata si perioada, saptamana de sarcina in care aceasta este. 

De asemenea, morfologia este relevanta si poate confirma durata sarcinii pana la acel moment si care este data probabila a nasterii. De-a lungul sarcinii pot exista fluctuatii, data se poate schimba, pe masura ce sarcina avanseaza si tot mai multe detalii pot aprecia care este data aceea mult asteptata. Exista insa si situatii cand intervine si prematuritatea. Adica data probabila a nasterii este una, insa din diverse motive, medicale sau nu numai, poate sa intervina nasterea prematura. 

 

Cat de sigur este 

Este greu de estimat. In medie insa 80% dintre viitoarele mamici nasc cand au sarcina intre 37 si 42 de saptamani. 

Doritoarele sa afle mai multe despre sarcina lor pot apela la mediul online pentru astfel de detalii, dar vizita la medicul specialist care va urmari sarcina este desigur pilon al informatiilor. 

O alta varianta de calcul este cea bazata pe regula lui Naegle. In acest mod trebuie adaugat un an la calcul, scazute 3 luni si adaugate alte 7 zile de la prima zi din ultima menstruatie avuta. Ce rezulta va fi cu aproximatie 280 zile (40 saptamani) de la momentul cand incepe practic ultima menstruatie. Mai simplu de atat: adaugarea a 9 luni si 7 zile la ultima menstruatie. 

La fel de bine, acel DPN este, conform medicilor, perioada in care o femeie are amenoree, adica lipsa de menstruatie. Este util de stiut specific care a fost prima zi din ultima menstruatie avuta. Astfel, se va calcula cand ar fi fost urmatoarea, deci cand a inceput sarcina. Alte calcule estimative spun ca de la data ovulatiei se adauga 266 de zile. 

Dupa fiecare consult la medicul curant, mai toate fisele medicale mentioneaza acest DPN. Asadar gravida va sti constant care este evolutia sarcinii sale. In functie de care este reperul acestui DPN pot aparea schimbari sau nu. Insa sunt luati in considerare si mai multi parametri, caci o data precisa a ovualtie si conceptiei nu poate oferi nimeni, decat daca femeia in cauza a apelat la teste specifice si a urmarit constant ca o conceptie sa aiba loc. 

Sanatate si bebei sanatosi!